Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου
και για την φετινή Αποκριά.
Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και
την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες
κρέατος.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η
ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της
Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.
Το όνομα
"Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από
κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος
ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα". Ακόμα και οι
πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να
μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!
Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το
τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του
ψητού σε κάθε άκρη του χωριού. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί
πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται
ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην
εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.
Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας!
Πέρα από το παραδοσιακό "κάψιμο" του κρέατος, κάθε περιοχή της χώρας μας έχει τα δικά της έθιμα για την Τσικνοπέμπτη
http://www.madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου