Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Τίνος είναι το σαλιάρι;

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ 
Εδώ και λίγο καιρό το Επιμελητήριο και οι ζαχαροπλάστες της περιοχής ανέλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία της ανάδειξης του σαλιαριού ως παραδοσιακού γλυκού της περιοχής. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Κρήτη, οι οποίες επιδίδονται χρόνια με επιτυχία σε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό branding των προϊόντων του τόπου τους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι ζαχαροπλάστες κατέληξαν στο σαλιάρι, βάζοντας στην άκρη τους τοπικισμούς. Με εξαίρεση, εξάλλου, το συγκεκριμένο γλυκό και ίσως τους ζεματιστούς κουραμπιέδες, δύσκολα θα βρει κάποιος ένα χαρακτηριστικό γλυκό που να γίνεται μόνο στην περιοχή.
Το συγκεκριμένο σαλιάρι που θα προωθηθεί είναι το λεγόμενο σιατιστινό (αυτό με την άχνη), ενώ υπάρχει και η κοζανίτικη παραλλαγή του. Κάποιες νοικοκυρές, μάλιστα, αντέδρασαν σ’ αυτό. Οι μεν Κοζανίτισσες γιατί αυτό με την άχνη δεν είναι το παραδοσιακό κοζανίτικο, οι δε σιατιστινές γιατί το δικό τους σαλιάρι βαφτίστηκε κοζανίτικο.
Θα σταθούμε μόνο στο χαριτωμένο του πράγματος, μέρες που είναι, καθώς δεν έχει σημασία τίνος είναι το σαλιάρι, αλλά το γεγονός ότι στο πλαίσιο της προώθησης των προϊόντων του τόπου, είναι απαραίτητο να προσεγγίζουμε τα πράγματα με μια ματιά που αγκαλιάζει όλη την περιφέρεια και κατανοεί ότι η επιτυχία όλων εξαρτάται από τη συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας