Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Αναζητείται κίνητρο

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Ξέρω πως όλοι θεωρείτε ότι η κρίσιμη εξέλιξη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι πως το στικάκι που παραδόθηκε στο Βενιζέλο από τον Διώτη είχε αναπαραχθεί μετά την αποχώρηση του Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών. Και ξέρω, επίσης, ότι πολλοί, ενδεχομένως οι περισσότεροι, δυσκολεύεστε να βγάλετε άκρη με όσα ακούτε και διαβάζετε για τις δυνατότητες και τα όρια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Η δική μου άποψη είναι ότι η σημαντικότερη εξέλιξη του τελευταίου 48ώρου είναι οι καταθέσεις των συγγενών του Παπακωνσταντίνου και τα φορολογικά στοιχεία που προσκόμισαν. Το είχα αναφέρει, άλλωστε, στο πρώτο σημείωμά μου σχετικά με την ιστορία αυτή ότι πολλά, αν όχι τα πάντα, θα κριθούν από τις μαρτυρίες τους. Από το αν μπορούν να δικαιολογήσουν ή όχι τις καταθέσεις τους στην Ελβετία. Γιατί μόνο έτσι θ' αποδεικνυόταν αν ο ξάδερφός τους είχε ή δεν είχε κίνητρο προκειμένου να διαγράψει τα ονόματά τους από τη λίστα.
Τα φορολογημένα εισοδήματα που παρουσίασαν δείχνουν ότι θα μπορούσαν να έχουν καταθέσεις ασύγκριτα μεγαλύτερες αυτής που περιλαμβάνεται στη λίστα. Αρα δεν υπάρχει πρόβλημα φοροδιαφυγής ή διακίνησης μαύρου χρήματος ή ό,τι άλλο μπορεί να υποκρύπτει ένας ύποπτος τραπεζικός λογαριασμός. Που σημαίνει ότι ο Παπακωνσταντίνου δεν είχε κανένα απολύτως κίνητρο για να παρανομήσει διαγράφοντας τα ονόματα των συγγενών του.
Ενδεχομένως για κάποιους να μην είναι αρκετό το γεγονός αυτό για να σχηματίσουν άποψη. Αλλά η πραγματικότητα άλλα λέει. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί από διανοητικά διαταραγμένους, δεν υπάρχει έγκλημα που να διαπράττεται αν ο δράστης δεν υποκινείται από κάποιο κίνητρο. Και ο καθένας γνωρίζει πως η διερεύνηση της όποιας εγκληματικής πράξης ξεκινά με τον εντοπισμό των πιθανών δραστών με βάση τα κίνητρα που μπορεί να είχαν.
Αλλωστε, μ' αυτό το σκεπτικό δεν στράφηκαν στον Παπακωνσταντίνου οι προβολείς; Η συγγενική σχέση δεν ήταν το μόνο σοβαρό στοιχείο που υπήρξε σε βάρος του και κρίθηκε ως επαρκές κίνητρο; Αλλά κίνητρο δεν είναι μόνο η συγγένεια. Είναι και το συμφέρον. Οικονομικό, επαγγελματικό ή πολιτικό. Κι όποιοι κινηθούν προς αυτές τις κατευθύνσεις θα βρεθούν μπροστά σε πολλά και ενδιαφέροντα.
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας