Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Επιστολη στον Υπουργό εργασίας για την Κατάργηση του ΣΕΠΕ Δ.Μ. και τμημάτων της

Κύριε Υπουργέ
Τα τελευταία χρόνια το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα της περιοχής μας, λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς και των αυξημένων εργατικών ατυχημάτων επανειλλημένα ζητούσαμε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ Ι.Κ.Α) και να δημιουργηθεί τμήμα επιθεώρησης μεταλλείων στην Κοζάνη, γιατί εδώ αναπτύσσεται η μεγαλύτερη μεταλλευτική δραστηριότητα της χώρας μας.
Σχετικές Επιστολές εστάλησαν και προσφάτως τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012 για την ενίσχυση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας και τον τμημάτων της.
Τονίζαμε με τις επιστολές ότι με το τότε σχέδιο νόμου «καταργείται η Δ/νση κοινωνικής επιθεώρησης Δ.Μ. και δημιουργείται Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών σχέσεων, της οποίας η έδρα της μεταφέρεται στα Ιωάννινα και στην Κοζάνη παραμένει μόνο το τμήμα.
Είναι απαράδεκτο να καταργείται η Δ/νση κοινωνικής επιθεώρησης Δυτικής Μακεδονίας, η οποία απαρτίζεται από 5 τμήματα χωρίς να διευκρινίζετε εαν θα παραμείνουν ή θα κλείσουν τα ανωτέρω τμήματα, που ο όγκος εργασιών είναι μεγάλος, ορυχεία Δ.Ε.Η, εργολάβοι, γουνεργάτες, επισιτιστικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.λ.π. και ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.»
Επανειλημμένα έχουμε τονίσει την έκταση των εργασιακών προβλημάτων στην περιοχή μας, το κάνουμε για άλλη μια φορά.
Η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που εισάγετε επαναφέρει την κατάργηση της Διεύθυνσης και την συγχωνευση της  με της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα και αντιστοίχως καταργούνται  και τμήματα.
Ετσι όμως διαλύονται οι ελεγκτικές υπηρεσίες και καταργείται τελείως η προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Απαιτούμε  την ενίσχυση του ΣΕΠΕ με στελεχιακό δυναμικό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, για τον έλεχγο της αγοράς εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Το Εργατικό κέντρο Ν. Κοζάνης θεωρεί ότι  οι Διευθύνσεις της είναι καλά διαρθρωμένες και δεν απαιτείται η κατάργηση ή συγχώνευση αυτών ή τμημάτων της, γιατί δεν υπάρχει  Δημοσιονομικό όφελος, απεναντίας το κόστος θα αυξηθεί (όγκος δουλειάς, μετακινήσεις εκτός έδρας κ.λ.π.).
Και δεν πρέπει να παραγνωρίζετε ότι οι υφιστάμενες Διευθύνσεις αντιπροσωπεύουν τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική και σύγχρονη επιθεώρηση εργασίας, για αυστηρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας.
Η αναδιοργάνωση του δημοσίου δεν πρέπει να σημαίνει συρρίκνωση ή διάλυση των υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.


                                                 Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                ΑΘ. ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ                        ΑΡ. ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας