Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Η Ιρλανδία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται στην προεδρία
Στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται η Ιρλανδία, η οποία ανέλαβε την προεδρία. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις 27 χώρες και να παίζει το ρόλο του καλού διαμεσολαβητή. Παρά την κρίση που η ίδια η χώρα βιώνει, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντα Κένυ θέλει να δείξει ότι μπορεί και θέλει να ξαναβρεί η χώρα του τη χαμένη δημοσιονομική της πειθαρχία. Η Κύπρος, από την οποία παίρνουν τη σκυτάλη οι Ιρλανδοί δεν έγραψε το όνομά της στις σελίδες της Ένωσης.


Η Κύπρος είχε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει, παραδίδοντας σε μία άλλη χώρα επίσης με προβλήματα, τη χώρα που το 2010 μπήκε ως πρώτη στην ΕΕ στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Έντα Κένυ έχει στις Βρυξέλλες τη φήμη του καλού μάνατζερ. Επί πλέον οι Ιρλανδοί θεωρούνται φιλοευρωπαίοι.

Με την προεδρία, που θα της κοστίσει συνολικά 60 εκατ. ευρώ, η Ιρλανδία θέλει να δείξει ότι μπορεί και θέλει να κάνει οικονομία.

Η προηγούμενη, το 2004, όταν η χώρα συγκέντρωνε τον θαυμασμό και η οικονομία της το χαρακτηρισμό «Κέλτικος τίγρης», κόστισε 110 εκατ. ευρώ. Αυτή τη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα υπάρχει εμφιαλωμένο νερό για τους διψασμένους διπλωμάτες, αλλά νερό της βρύσης.

Η προεδρία στην ΕΕ έρχεται σε μια αποφασιστικής σημασίας χρονιά. Μετά τη φούσκα ακινήτων που προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας της η Ιρλανδία θέλει να δείξει ότι είναι και πάλι παρούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας