Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Βίκυ Βόντσα: Το ανθρώπινο δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα της εκπαίδευσης

του Τάκη Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, ανέλαβε καθήκοντα και επισημαίνει ότι στη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά και δεν θα προκύψει πρόβλημα θέρμανσης στα σχολεία
Ανέλαβε και τυπικά πλέον τα καθήκοντά της η νέα περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφερειακής διεύθυνσης, η απερχόμενη Έλενα Ζυγούρη παρέδωσε στη διάδοχό της Βασιλική Βόντσα.
Η τελευταία βρίσκεται στο στάδιο ενημέρωσης, σχετικά με τα θέματα εκπαίδευσης και της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Βεβαίως, έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, καθώς χρημάτισε επί σειρά ετών σχολική σύμβουλος, γι’ αυτό και σε επιστολή – μήνυμα στους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς, καθόρισε τους βασικούς στόχους στη διοίκηση που θα ασκήσει στα επόμενα χρόνια.
«Κεντρική και θεμελιώδης επιλογή μου θα είναι οι επιλογές της χρηστής διοίκησης, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η αμεροληψία αλλά και η καλή πίστη και εμπιστοσύνη στο εκπαιδευτικό προσωπικό», αναφέρει στο μήνυμά της η Β. Βόντσα.
Η νέα περιφερειακή διευθύντρια υπογράμμισε πως περιμένει ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας για τους βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής, ωστόσο επισήμανε ότι «η καλύτερη επένδυση είναι το εκπαιδευτικό και ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι το βασικό εργαλείο για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης». Πάντως, η Β. Βόντσα, χαρακτήρισε «θετικές τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και μία ποιοτική εκπαίδευση», καθώς, όπως είπε «στη Δυτική Μακεδονία δεν παρατηρούνται εκπαιδευτικά κενά», ενώ πρόσθεσε ότι «με τα χρήματα που δόθηκαν δεν υπάρχει πρόβλημα θέρμανσης, καθώς εκτιμώ ότι είναι επαρκές το πετρέλαιο θέρμανσης για τον τρέχοντα χειμώνα».
Στην επιστολή της προς τους εκπαιδευτικούς, η περιφερειακή διευθύντρια Β. Βόντσα, υπογραμμίζει:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της Περιφερειακής Διευθύντριας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, θέτοντας έτσι τις βάσεις της περαιτέρω συνεργασίας μας.
Είναι βέβαιο ότι η σημερινή δύσκολη συγκυρία, η κρίση που βιώνει η χώρα μας δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης που εμείς υπηρετούμε. Τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί: οικονομική στενότητα, συναισθηματική αβεβαιότητα, αμφισβήτηση του αξιακού προσανατολισμού και της αποτελεσματικότητας του σχολείου.
Ωστόσο το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής εκπαίδευσης, ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, παραμένει το ανθρώπινο δυναμικό της. Είναι πεποίθησή μου, που πηγάζει από την πολυετή συνεργασία μας, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μια επαγγελματική ομάδα σταθερά προσανατολισμένη στο καθήκον, ακόμα κι όταν υπάρχει παντελής απουσία υλικών κινήτρων. Αυτή τη σημαντική παράμετρο θέλω να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία. Όλοι μαζί θα πρέπει να αναδιοργανώσουμε τον εργασιακό μας βίο, διδάσκοντας με το παράδειγμά μας τους μικρούς μαθητές και αυριανούς πολίτες τις αρχές της εντιμότητας, της συλλογικότητας, της αυτοθυσίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευθύνης, του υγιούς πατριωτισμού, της σκληρής δουλειάς και της αισιοδοξίας. Από τη μεριά μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κεντρική και θεμελιώδης επιλογή μου θα είναι οι αρχές της χρηστής διοίκησης, η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, η αμεροληψία αλλά και η καλή πίστη και η εμπιστοσύνη προς το εκπαιδευτικό προσωπικό. Θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας για την επίλυση προβλημάτων, για την ανάληψη πρωτοβουλιών, για την υλοποίηση καινοτομιών με στόχο πάντα τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.
Βασίζομαι στη συνεργασία μαζί σας και στη σκληρή προσωπική μου δουλειά για να ανταποκριθώ στην τιμή που μου έκανε η Πολιτεία με την επιλογή μου ως Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης. Γι’ αυτό σας εύχομαι καλή χρονιά, δύναμη και αισιοδοξία στο έργο σας και ευόδωση όλων των επιθυμιών σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας