Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Μιλάει το στικάκι

του Γ. Παπαχρήστου από ΤΑ ΝΕΑ
ΔΗΛΩΝΩ
αδυναμία να προβλέψω το τέλος αυτής της πολύκροτης υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ. Μπορώ όμως με βεβαιότητα να δηλώσω ότι το έργο - το σίριαλ για την ακρίβεια - έχει ακόμη πολλές συνέχειες, τόσες που να το βλέπει ο «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» και να χάνει το χρώμα του από το κακό του. Μη πω ότι μέχρι και αστυνομική σειρά το βλέπω προσεχώς, υπό τον τίτλο «CSI Αθήνα».
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ χθες το βράδυ μίλησα με διάφορους ειδικούς στα θέματα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ενημερώνω κάθε ενδιαφερόμενο ότι η υπόθεση δεν πρόκειται να λήξει την προσεχή Δευτέρα, οπότε και κατά τα φαινόμενα η Βουλή θα παραπέμψει σε προανακριτική επιτροπή τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Αντίθετα, τότε θα αρχίσει...
Τα ηλεκτρονικά ίχνη
ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ παρακαλώ, διότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και εμένα μου γεννήθηκε (ως ιδέα να το ψάξω) ύστερα από κάτι δηλώσεις του σοβαρού (υπάρχουν και τέτοιοι στον ΣΥΡΙΖΑ) βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος διερωτήθηκε με νόημα αν ζητήθηκε η συνδρομή της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη αυτού που αλλοίωσε τη λίστα.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑ, όπως είναι αναμενόμενο, στον πατριώτη μου εξ Ιωαννίνων Παπαδημούλη προκειμένου να τον ρωτήσω το αυτονόητο:
 - Πώς μπορεί να εντοπιστεί ποιος έκανε την αλλοίωση της λίστας, από τη στιγμή που από ένα στικάκι μπορεί ο καθένας να βγάλει όσα αντίγραφα θέλει...
 - Εγώ δεν ανέφερα ότι μπορεί να γίνει. Διερωτήθηκα γιατί δεν ζητήθηκε η βοήθεια των ειδικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Να βεβαιώσουν αυτοί αν μπορεί να γίνει ο εντοπισμός ή όχι.
 - Εχετε κάποια σχετική ενημέρωση;
 - Υπάρχουν διάφορες απόψεις ειδικών. Αλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να εντοπιστεί ο ένοχος, άλλοι όχι. Αλλά δεν πρέπει να τοποθετηθούν επ' αυτού εκείνοι που είναι αρμόδιοι;
Δεν ζήτησαν βοήθεια!
ΑΣΦΑΛΩΣ, συμφώνησα. Και το επόμενο που έκανα, ήταν να τηλεφωνήσω στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (και με σπουδαία δουλειά στο ενεργητικό του για τον συγκεκριμένο τομέα) Μανώλη Σφακιανάκη.
 - Μπορείτε; τον ρώτησα χωρίς περιστροφές.
Χωρίς περιστροφές μου απάντησε και εκείνος.
 - Φυσικά και μπορούμε.
 - Αλλά γιατί δεν το κάνατε έως τώρα;
 - Γιατί κανείς δεν μας το ζήτησε, μου ανέφερε, και με άφησε... παγωτό μες στον χειμώνα!

ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ σημαίνει, για να το εξηγήσω όσο πιο κατανοητά και απλά γίνεται, ότι για το μέγα θέμα το οποίο έχει εγκατασταθεί στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής και της πολιτικής αντιπαράθεσης, αυτό δηλαδή της λίστας Λαγκάρντ, κυβέρνηση, συμπολίτευση, οικονομικοί εισαγγελείς, Αρειος Πάγος, ΣΔΟΕ, ο άμεσα ενδιαφερόμενος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και λοιποί συγγενείς και φίλοι δεν ζήτησαν το αυτονόητο: να παραδοθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το στικάκι με τη λίστα για να το αναλύσουν οι ειδικοί.

ΡΩΤΗΣΑ τον Σφακιανάκη αν είναι δυνατός ο εντοπισμός αυτού που έκανε την αλλοίωση της λίστας. Μου απάντησε ξεκάθαρα «ναι» και μου εξήγησε πώς γίνεται:
- Κάθε στικάκι USB περιέχει «απόρρητες» πληροφορίες σχετικές με τη λειτουργία του, τις οποίες μπορούν να διαβάσουν μόνο ειδικοί, όπως εμείς δηλαδή. Οι πληροφορίες αυτές είναι αποθηκευμένες στο στικάκι, δεν αλλάζουν και μπορούν να μας δείξουν ανά πάσα στιγμή τις διαφοροποιήσεις που έχει υποστεί το λογισμικό του, πότε, με ακρίβεια ώρας, ημέρα, μήνα, έτους. Επίσης μας δηλώνει  και την ηλεκτρονική ταυτότητα του υπολογιστή στον οποίο το συγκεκριμένο στικάκι έχει υποβληθεί σε «επεμβάσεις» επί του περιεχομένου του. Επί του συγκεκριμένου, θα μας «πει» και για όλα τα ονόματα που είχαν εισαχθεί σε αυτό, με ΟΛΑ τους τα στοιχεία και αν αυτά τα αρχεία, πλην της τυχόν αφαίρεσης ονομάτων, έχουν διαφοροποιηθεί και σε άλλα σημεία όπως κινήσεις λογαριασμών κ.λπ.

ΤΟ ΜΟΝΟ ερώτημα που είχα ύστερα από αυτά, είναι ποιο ακριβώς στικάκι θα μπορούσε να δώσει αυτές τις πληροφορίες. Το πρωτότυπο έχει χαθεί, σύμφωνα με τον Παπακωνσταντίνου. Του Βενιζέλου που στάλθηκε στο ΣΔΟΕ μέσω Μεγάρου Μαξίμου ή του Διώτη που το είχε παραλάβει από τον Παπακωνσταντίνου;
Αλλοίωση στη δεύτερη λίστα;
ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι αυτό δεν μπορούσε να μου το απαντήσει ούτε ο Μανώλης Σφακιανάκης ούτε άλλος κανείς, αποφάσισα να αναζητήσω μια δεύτερη άποψη από έναν ειδικό της πληροφορικής, ο οποίος παρακάλεσε να μην αναφέρω το όνομά του. Θα τον αναφέρω απλώς ως κ. Βασίλη. Του μετέφερα όσα μου είπε ο Σφακιανάκης.
 - Συμφωνώ απολύτως μαζί του, μπορεί να εντοπιστεί πού έγινε η αλλοίωση, μου ανέφερε. Αλλά θα ήθελα να προσθέσω και κάτι που ενδεχομένως σας έχει διαφύγει.
 - Τι ακριβώς είναι αυτό;
 - Ποιος διαβεβαιώνει ότι η αλλοίωση έγινε στην πρώτη λίστα και δεν έγινε στη δεύτερη;
 - Τι εννοείτε;
 - Οτι η πρώτη λίστα μπορεί να είχε ακριβώς τα 2.059 ονόματα που προέκυψαν από την επεξεργασία των αρχείων excel, και η δεύτερη λίστα που παρελήφθη τελευταία να είναι αυτή που έχει υποστεί την αλλοίωση με την προσθήκη των συγγενών του υπουργού!
 - Ακραίο, νομίζω.
 - Συμφωνώ, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι για να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα των αρχείων ενός τέτοιας σημασίας USB θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένοι κανόνες που προβλέπονται από διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Εγινε αυτό από τους οικονομικούς εισαγγελείς;
 - Ποια είναι σημασία αυτού που επισημαίνετε;
 - Οτι με έναν καλό δικηγόρο και έναν μέτριων γνώσεων πραγματογνώμονα αυτός ή αυτοί που θα κατηγορηθούν, θα μπορέσουν να αμφισβητήσουν ενώπιον του δικαστηρίου την εγκυρότητα όχι της πρώτης λίστας αλλά της δεύτερης! Και να μου το θυμηθείτε, ο κ. Παπακωνσταντίνου στο τέλος από κατηγορούμενος θα βγει κατήγορος...
«Βάλλομαι από παντού»
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑ τον κ. Βασίλη για τις τουλάχιστον ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του και αναζήτησα τον ίδιο τον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απόψε θα δώσει συνέντευξη στην Ελλη Στάη, στη ΝΕΤ. Τον βρήκα στο σπίτι του.
 - Θα αποκαλύψετε το όνομα αυτού που αλλοίωσε τη λίστα;
 - Οχι φυσικά.
 - Μα δηλώσατε ότι γνωρίζετε ποιος το έκανε.
 _ Εχω κάποιες σκέψεις, αυτό είπα. Κάποιες σκέψεις για το τι έχει συμβεί. Αλλά το πρόσωπο δεν το γνωρίζω.
 - Και τότε ποιος ο λόγος της συνέντευξης;
 - Γιατί πρέπει να πω και εγώ την άποψή μου. Βάλλομαι από παντού. Δεν πρέπει να μιλήσω;
Πρέπει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας