Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ομιλία και παρεμβάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης

Η χώρα μπαίνει ευτυχώς σε μια νέα φάση. Σταθεροποιείται εν μέσω πολλών δυσκολιών. Το 2013, ιδίως το πρώτο εξάμηνο, είναι η φάση της στροφής προς την έξοδο από την κρίση. Στόχος μας είναι η σταδιακή επάνοδος στην αυτοδυναμία, στην ουσιαστική ισοτιμία της χώρας μέσα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για να το πετύχουμε αυτό -δύσκολο, αλλά αναγκαίο- πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα, πρωτίστως το εσωτερικό κλίμα, να αποκαταστήσουμε δεσμούς κοινωνικής και εθνικής εμπιστοσύνης. Να επικρατήσει ασφάλεια και αισιοδοξία. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις αυτές και επειδή αυτό συμβαίνει οι συνασπισμένες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, οι δυνάμεις που επενδύουν απροκάλυπτα στο αδιέξοδο και στην καταστροφή της χώρας, βρίσκονται σε κατάσταση πολύ υψηλής νευρικότητας.

Η στρατηγική της εφόδου για την αποσταθεροποίηση, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας, επανέρχεται μετά την αποτυχία της στις εκλογές του Μαΐου και ιδίως του Ιουνίου. Και παρ’ ό,τι επανέρχεται, ξαναχάνει λόγω της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου με τους εταίρους μας, συμφωνία με βάση την οποία ξαναγυρίζουμε πολύ κοντά στο κεκτημένο του Φεβρουαρίου του 2012.
Δεν έμεινε τίποτε άλλο τώρα. Έμεινε το ρεσάλτο, όπως έχω πει. Το ρεσάλτο έχει έναν επιλεγμένο στόχο: Το ΠΑΣΟΚ. Για να πετύχει το ρεσάλτο πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής. Και γιατί το ΠΑΣΟΚ στάθηκε όρθιο στις πολωτικές εκλογές του Ιουνίου και ανέκοψε την πολιτική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή πρέπει να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως πρέπει να στοχοποιηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει όμως και ο απώτερος στόχος, ο ομολογημένος επισήμως από σωρεία στελεχών, από το ίδιο το έγγραφο της κατηγορίας που σωστά ανέγνωσε ο κ. Βορίδης προηγουμένως. Ο στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση. Το έχουν πει κατ’ επανάληψη. Ο κ. Παππάς που είναι επικεφαλής του επιτελείου του κ. Τσίπρα, ο κ. Στρατούλης σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.
Έτσι λοιπόν εξηγείται το μένος εναντίον μου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως ανθρώπου ταυτισμένου με την προσπάθεια εθνικής ανάκαμψης και ως του κατ’ εξοχήν πολιτικού σας αντιπάλου.
Κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, είστε αμήχανοι. Σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο. Δεν έχετε τι να προτείνετε.
Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το κοινοβουλευτικό σας μέγεθος.
Παραπαίετε ανάμεσα στις παλιές αριστερίστικες πρακτικές των συνιστωσών και τις πιο αρνητικές όψεις του συμβατικού παλαιοκομματισμού. Είστε ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανοχή ή έστω το φλερτ της βίας και την αναζήτηση πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης.
Οι αντιφάσεις είναι προφανείς. Στο φλερτ με τη βία αναφέρθηκα προχθές. Τι να πω για τη βίλα Αμαλία; Για τον οικιακό εξοπλισμό; Υπάρχει όμως και η άλλη άκρη, η αδέξια νοικοκυροσύνη. «Είμαστε νοικοκύρηδες», είπε ο κ. Τσίπρας σε μια  συνέντευξή του. Αυτό εξηγεί και την περίεργη διαδρομή από την Αργεντινή εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων και κρίσεων και από τη Βραζιλία που δεν μας ψήφισε στο ΔΝΤ χθες για να πάρουμε τη δόση. Το πέτυχε αυτό ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ήσυχο στις επαφές που είχαν στη Βραζιλία. Φτάσανε πού; Στα σκαλοπάτια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, ακόμη και με τον κ. Φούχτελ.
Και τώρα ετοιμάζουν το ταξίδι στην Ουάσιγκτον. Είπα προχθές: για να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια; Δεν το βλέπω. Για να την υπονομεύσουν; Ελπίζω να μη το σκέφτονται γιατί προς τα έξω πρέπει να είμαστε ενωμένοι και σοβαροί. Για εξωραϊσμό της φυσιογνωμίας; Όταν πας να εξωραΐσεις τη φυσιογνωμία σου δεν είσαι καλός διαπραγματευτής. Θέλεις να γίνεις αρεστός, νόμιμος, θεσμικός. Να η αντίφαση, να το εκκρεμές! Από τις αριστερίστικες πρακτικές στη διεθνή πολιτική νομιμοφροσύνη.
Και το τρίτο βήμα: η πολιτική σκευωρία ως ανώτερο στάδιο της πολιτικής, όπως την αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα από τον κατακλυσμό των αποκαλύψεων. Τα γεγονότα μιλάνε. Η αλήθεια έχει μια δυναμική και εκδικείται. Ήρθαν τα στοιχεία από τη Γαλλία, ήρθαν οι ομολογίες του κ. Διώτη, ο εκλεκτός δημοσιογράφος εκδότης του ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα, διότι από όργανο σκευωρίας έγινε αποδεικτικό μέσο της αλήθειας, της δικής μας, της δικής μου αλήθειας.
Περίμενα ότι θα αποσύρετε την πρόταση για λόγους αυτοπροστασίας. Αντί γι’ αυτό πήγατε να ξεφύγετε χθες, μέχρι σήμερα το πρωί, μέσα από μια διαδικαστική υπερευαισθησία. Πάμε να κάνουμε κάτι το περίεργο! Αδειαστήκατε το πρωί απολύτως. Απορία ψάλτου βηξ.
Σε σχέση με την περιβόητη υπόθεση της λίστας δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια, δεν σας ενδιαφέρει ο εντοπισμός και ο καταλογισμός της ευθύνης. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να την κάνετε μοχλό μιας πολιτικής σκευωρίας. Και γι΄ αυτό τι κάνατε;
Προσπαθήσατε να παραποιήσετε και να αντιστρέψετε τα δεδομένα με ενεργό συμμετοχή στελεχών σας. Προσπαθήσατε να προκαλέσετε σύγχυση και ισοπέδωση ως προς τις χρονικές φάσεις της υπόθεσης και το ρόλο που διαδραμάτισαν πρόσωπα. Δεν ταυτίζονται ούτε οι φάσεις ούτε τα πρόσωπα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Επιχειρήσατε να αποδώσετε ποινική ευθύνη σε εμένα που κατέστησα εφικτή την έρευνα και τον καταλογισμό ευθυνών στέλνοντας το άτυπο αντίγραφο δια του Πρωθυπουργού στις αρμόδιες αρχές. Το μόνο που υπήρχε, υποτίθεται, γιατί όλα τα άλλα χάθηκαν καθ’ οδόν. Και το CD και το αντίγραφο που βγήκε από το CD το πρώτο στικάκι, φλασάκι.
Ας θυμηθούμε λίγο τι πήγατε να κάνετε τις προηγούμενες εβδομάδες. Τέσσερις μήνες ταλαιπωρείται  η χώρα. Προσπαθήσατε να διαμορφώσετε ένα επικοινωνιακό κλίμα με αποσιώπηση, διαστρέβλωση, συκοφάντηση που τη χειρίστηκαν τα στελέχη σας και τα «παπαγαλάκια» σας.
Πρώτο. Αποσιώπηση του γεγονότος, όπως είπα, ότι είμαι αυτός που αντέδρασε ακαριαία στον αδιανόητο ισχυρισμό ότι μετά την αντικατάσταση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αρχές Αυγούστου 2012, δεν διατηρήθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία το ψηφιακό υλικό ούτε σχετικός φάκελος.
Και μόλις το άκουσα αυτό, μόλις μου το είπε, έστειλα αμέσως στον Πρωθυπουργό το άτυπο αντίγραφο. Δεν μου το είπε αυτός, ευτυχώς το έχει πει σε συνέντευξή του και έχει καταγραφεί. Τον ενημέρωσα ότι το στέλνω γιατί ήταν για μένα απίστευτος ο ισχυρισμός ότι δεν έχει κρατηθεί στην αρμόδια υπηρεσία, όταν για κάθε ανώνυμο τηλεφώνημα εναντίον πολιτικού, εναντίον πολιτικού αρχηγού συγκροτούν φάκελο και διενεργούν έρευνα. Φάκελο και έρευνα. Και μετά τη δίνουν στα μέσα ενημέρωσης.
Πρέπει βέβαια να σημειώσω -και κρατήστε το αυτό- ότι προκύπτει το ζήτημα ξαφνικά πότε, όταν αντικαθίσταται ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τον Αύγουστο του 2012, μήνες μετά την αποχώρησή μου από το Υπουργείο Οικονομικών. Έχουν μεσολαβήσει τρεις Υπουργοί. Ο κ. Σαχινίδης, ο κ. Ζανιάς, ο κ. Στουρνάρας. Και πώς προκύπτει το ζήτημα αυτό; Μέσα από έναν καταιγισμό συνεντεύξεων, προσωπογραφιών, αγιογραφιών για τον αποχωρήσοντα επικεφαλής και αφού προηγείται η κατασκευή του ζητήματος της λίστας των ελεγχομένων από το ΣΔΟΕ πολιτικών προσώπων.
Ξεκίνησαν από 1.000, κατέληξαν 32, σε κάποιες εφημερίδες 35. Όταν ήρθαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έγιναν μηδέν. Αλλά στο μεταξύ ο μακαρίτης Λεωνίδας Τζανής αυτοκτόνησε.
Η δεύτερη μέθοδος είναι ένα άθλιο, γκεμπελικό δίκτυο οργανωμένων συκοφαντικών διαρροών ότι στη λίστα βρίσκεται η οικογένειά μου,  η οικογένεια της συζύγου μου, ο πεθερός μου που πέθανε το 2008 και τον συγχέουν με συνεπώνυμους, γιατί δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Και βέβαια αυτουργοί είναι πάλι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πήγαιναν σε επώνυμους δημοσιογράφους και τους το λέγανε ως βεβαιωμένο, επειδή έχουν τα στοιχεία. Παρακράτος κομματικό. Οργανωμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Η κα Βαλαβάνη έχει δώσει εξηγήσεις αλλά με μεγάλη άνεση έσπευσε να επαναλάβει και να διογκώσει κάτι που άκουσε κάπου σε μια εκπομπή. Και ερώτηση κατέθεσαν, με την οποία αμφισβητούσαν εκ προοιμίου την αξιοπιστία της Τριμελούς Υπηρεσιακής Επιτροπής που πήγε να παραλάβει εκ νέου τα στοιχεία από τη  Γαλλία.
Ήρθαν όμως τα τρία χτυπήματα κατά της σκευωρίας. Η δυναμική της αλήθειας. Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει περισσότερο τον νοικοκύρη. Πρώτο χτύπημα. Έρχονται τα στοιχεία από τη Γαλλία, υπάρχουν πράγματι τρία συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου  που δεν περιλαμβάνονται στο αντίγραφο, αλλά υπήρχαν στο πρωτότυπο.
Στο μεταξύ όμως, ο εκλεκτός τους δημοσιογράφος, το όργανον, έχει πει, διότι εκδίδει πιστοποιητικά, «2.059 είναι όχι 2.062» και ο κ. Διώτης ερωτώμενος στα «Νέα» από τον κ. Παπαχρήστο τον δημοσιογράφο «ήταν μέσα τα συγγενικά πρόσωπα του Παπακωνσταντίνου σε αυτό που πήρες»; «Όχι, καμία σχέση». Καταχωρημένο στην εφημερίδα «Τα Νέα». Καλό είναι να το έχετε στα πρακτικά.
Δεύτερο χτύπημα. Διεξάγεται η τεχνική πραγματογνωμοσύνη από τους οικονομικούς εισαγγελείς, το αντίγραφο που μου είχαν αφήσει στο γραφείο μου έχει κατασκευαστεί στις 8 Ιουλίου του 2011, δηλαδή βδομάδες πριν ενημερωθώ μέσα σε λίγα λεπτά για το πολιτικό ζήτημα της υπόθεσης.
Και  βγαίνει ο κ. Διώτης -τρίτο χτύπημα- και λέει «ναι, πράγματι έδωσα εντολή να το αντιγράψει μια συνεργάτης μου και μετά αφού το μελέτησα, το επισκόπησα και κράτησα σημειώσεις». Ένα μήνα αφού του το έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Τι έγινε στον ενδιάμεσο μήνα; «Μετά από έναν άλλο μήνα ενημέρωσα το νέο Υπουργό γενικώς αλλά στο μεταξύ διέγραψα το αρχικό φλασάκι, στικάκι, το οποίο μου είχε στείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου». Έγινε και αυτό. Χάθηκε το CD χάθηκε και το USB.
Και ο μόνος, ο οποίος με φυσιολογικό τρόπο αντιδρά και λέει «μα μου είχαν αφήσει κάτι, ευτυχώς υπάρχει, διασώθηκε, θα μπορούσε και να μην έχει διασωθεί, πάρτε το να βρείτε την αλήθεια», είμαι εγώ. Και αντί να με επαινέσουν, σκευωρούν εναντίον μου.
Μετά από όλα αυτά δεν είχατε τη σωφροσύνη -δεν λέω για την εντιμότητα ή τη γενναιότητα- να αποσύρετε την πρόταση. Επιμένετε ακόμη και σήμερα να υποστηρίζετε παιδαριώδεις και αυτοαναιρούμενες κατηγορίες. Ακούστε τες για να καταλάβετε τι λέτε.
*****
Λένε: «Ο κ. Βενιζέλος κράτησε το στικάκι στο σεντούκι, μαξιλάρι, συρτάρι του». Ανάλογα έχω πει με τη λογοτεχνική διάθεση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. «Την απέκρυψε, την υπεξήγαγε». Από ποιον υπεξήγαγα; Από το ΣΔΟΕ που την είχε ως αρμόδια Υπηρεσία μήνες πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου, την επισκόπησε, την αξιολόγησε, κράτησε σημειώσεις και με ενημέρωσε πολιτικά, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου; Και μου είπε ότι δεν έχει μέσα πολιτικά πρόσωπα, δεν έχει μέσα σημαντικούς επιχειρηματίες, γιατί στις 4 Οκτωβρίου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Διώτης, ερωτώμενος επιμόνως είπε τα ίδια; «Δεν έχει πολιτικά πρόσωπα, δεν έχει εκδότες, δεν έχει σημαντικούς επιχειρηματίες». Αυτά μου είπε, αυτά είπε στη Βουλή, αυτός που επισκόπησε και σημείωσε.
Ποια λίστα, ποιο έγγραφο; Μήπως το αρχικό γαλλικό CD, που δεν δόθηκε ποτέ στο ΣΔΟΕ, αντιγράφηκε σε στικάκι και χάθηκε; Όχι βεβαίως. Μήπως έστω το στικάκι USB που στάλθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου στο ΣΔΟΕ; Όχι βεβαίως. Διότι, εντυπωσιακό και αυτό, το διέγραψε ο κ. Διώτης.
Προσέξτε, πήρε πληροφορίες για το πώς πρέπει να γίνει αυτό από τη σύμβουλό του  αλλά το διέγραψε ο ίδιος, ιδιοχείρως «προέβην στη διαγραφή». Μήπως κάποιο μοναδικό και ελεγμένο αντίγραφο; Όχι φυσικά. Ένα από τα πολλαπλά αντίγραφα, διότι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ εκδότης/δημοσιογράφος έχει άλλο, άλλης προέλευσης, όχι από την ίδια μήτρα. Άρα κάποιος έχει βγάλει πολλά αντίγραφα και τα μοίραζε και δεν είχε την πρόνοια να μην αποκαλύψει το αντικείμενο. Έκανε και πραγματογνωμοσύνη και το έθεσε στην διάθεση των εισαγγελέων. Τον ευχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ.
Τι λοιπόν υπεξήχθη; Μια άτυπη φωτοτυπία ψηφιακή; Οι υπουργοί παίρνουν κάθε μέρα δεκάδες άτυπες φωτοτυπίες από όλες τις υπηρεσίες. Όλες οι υπηρεσίες κρατούν τα πρωτότυπα, τους φακέλους, τα επίσημα αντίγραφα. Ο υπουργός για πολιτικούς λόγους, για λόγους κοινοβουλευτικού ελέγχου, πολιτικών διαπραγματεύσεων, ενημέρωσης, έχει άτυπες φωτοτυπίες συμβατικές ή ψηφιακές. Βεβαίως. Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο Υπουργείο Αμύνης; Βεβαίως έχω. Είναι δυνατόν να μην έχω; Πώς πήγαινα στο ΝΑΤΟ; Πώς πήγαινα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί ρωτάτε «πώς τα έχω»; Για να κάνουμε το πραξικόπημα όταν θα πάρετε πλειοψηφία!!!
Οι τελευταίες ομολογίες του κ. Διώτη: Έκανε αντίγραφο με τη βοήθεια ειδικού συνεργάτη, άρα υπηρεσιακά, όχι προσωπικά. Παραδόξως ένα μήνα μετά την αποστολή του υλικού στο ΣΔΟΕ επισκόπησε το περιεχόμενο αρκετές εβδομάδες μετά την κατασκευή του αντιγράφου. Κράτησε σημειώσεις και όλα τα άλλα που είπα. Ζήτησε να μάθει πώς σβήνει, το έσβησε μόνος του και μου έδωσε μια απλή ψηφιακή φωτοτυπία χωρίς κανέναν έλεγχο. Το ανοίξαμε, το είδαμε, το επιβεβαιώσαμε, το μετρήσαμε, το πιστοποιήσαμε;
Πάνω σε αυτά λοιπόν στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο της σκευωρίας. Θέλω να σας το πω συνοπτικά για να δείτε τι έχουν πάει να πλασάρουν στην κοινή γνώμη, υποτιμώντας τη νοημοσύνη της. Γιατί όταν βάλεις τα γεγονότα σε λογική σειρά, φαίνεται το αστείο του πράγματος.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ παρέλαβε το στικάκι αρχές Ιουνίου 2011, ο κ. Διώτης από τον κ. Παπακωνσταντίνου ως εντολή ελέγχου, όπως ο ίδιος είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Πάρτε το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εντολή ελέγχου.
Επισκόπησε το περιεχόμενο αρκετές εβδομάδες μετά την κατασκευή του αντιγράφου στις 8/7/2011. Και αναρωτιέται κανείς τι έκανε πριν τις 8/7/2011. Τίποτα ένα μήνα; Κράτησε τις σημειώσεις, ζήτησε να μάθει πως σβήνει, έσβησε, έδωσε εμένα την απλή ψηφιακή φωτοτυπία και φτάσαμε πάνω σε αυτή τη λογική να λέμε ότι υπήρξε ένα τόσο βαρύ έγκλημα. Μπορεί να δώσει κανείς μια λογική εξήγηση γιατί για ένα θέμα που τον απασχολούσε τόσο πολύ δεν με ενημέρωσε την ημέρα που ήρθε να με συγχαρεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου;
Δεν ζήτησε να με ενημερώσει στο περιθώριο της πρώτης, δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, πέμπτης, έκτης σύσκεψης για θέματα εσόδων και φοροδιαφυγής; Γιατί έπρεπε να περιμένουμε τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου; Ας πάρουμε αυτή την εκδοχή. Γιατί;
*****
Πάμε στη δεύτερη κατηγορία: «Ο κ. Βενιζέλος δεν έδωσε εντολή ελέγχου». Μα, εντολή ελέγχου είχε δοθεί. Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Το είπε ο ίδιος. Μετά την περιέλευση των στοιχείων στο ΣΔΟΕ όμως ούτε εντολή υπουργού χρειαζόταν, ούτε ο υπουργός μπορούσε να δώσει αντίθετη εντολή. Το ΣΔΟΕ έχει εκ του νόμου αρμοδιότητες και καθήκοντα.
Παρ’ όλα αυτά ήταν σαφείς οι οδηγίες μου. Απευθυνόμουν στον πιο έμπειρο εισαγγελικό λειτουργό για θέματα τρομοκρατίας και αξιοποίησης άτυπων πληροφοριών. Αξιοποίηση του υλικού ως πηγής σε συνδυασμό με νόμιμα αποδεικτικά μέσα, όπως πολύ καλά ήξερε να κάνει ο έμπειρος πρώην εισαγγελικός λειτουργός.
Έχει πει ο ίδιος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι το υλικό είχε πληροφοριακή αξία. Πάρτε και αυτό από τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και γι’ αυτό η συνάντηση ήταν μία και μόνη, ολιγόλεπτη. Γι’ αυτό δεν επανήλθε ποτέ για συμπληρωματικές πολιτικές οδηγίες και δεν επανήλθε ούτε μετά την αποχώρησή μου στους επόμενους τρεις υπουργούς.
Το ΣΔΟΕ παραλαμβάνοντας το υλικό αυτό ήξερε, το είπε ο κ. Διώτης, ότι είναι προϊόν συνεργασίας μυστικών υπηρεσιών και άρα μη νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Αν είχε επιφυλάξεις να το χρησιμοποιήσει ως πηγή πληροφοριών δεν έπρεπε να το αντιγράψει, δεν έπρεπε να το επισκοπήσει, δεν έπρεπε να κρατήσει σημειώσεις. Άρα και το θεώρησε και το χρησιμοποίησε ως πηγή πληροφοριών.
Ο κ. Διώτης λέει τέσσερα πράγματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν του αποδοθούν κατηγορίες από τους οικονομικούς εισαγγελείς:
Πρώτον, ότι η αποστολή του υλικού στο ΣΔΟΕ, έστω εννέα μήνες μετά από την παραλαβή από τη Γαλλία, συνιστά εντολή ελέγχου, ορθά.
Δεύτερο, ότι το υλικό αυτό δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο, αλλά είναι αξιοποιήσιμο ως πηγή πληροφοριών, ορθά.
Τρίτο, το πιο εντυπωσιακό, ότι είναι πιθανό ο κ. Βενιζέλος να έχει μείνει με την πεποίθηση ότι το υλικό κρατήθηκε από το ΣΔΟΕ για τη δουλειά του. Ορθά. Ήταν το ελάχιστο που όφειλε να πει και για να μην ψάχνεται να το βρείτε, πάρτε τα σχετικά αποσπάσματα των πρακτικών, όπου λέει ότι βεβαίως είναι πιθανό ο κ. Βενιζέλος να έχει μείνει με την εντύπωση ότι και το υλικό έμεινε και το υλικό αξιοποιείται.
Και τέταρτο, ότι κινήθηκε αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων, άρα ποιος υπουργός θα μπορούσε να του πει να κάνει κάτι παράνομο; Αν έπαιρνε, λέει, εντολή ελέγχου θα έλεγε να αλλάξει η νομοθεσία. Ποια νομοθεσία; Οι αποδεικτικές απαγορεύσεις προβλέπονται από το σύνταγμα. Όταν το ρωτάνε, ζητήσατε αλλαγή νομοθεσίας; Όλες οι υπηρεσίες ζητούσαν νομοθετικές αλλαγές, λέει όχι δεν ζήτησα.
Και τι αλλαγή νομοθεσίας; Έχω πει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι ο γαλλικός Άρειος Πάγος έκρινε ότι το υλικό αυτό είναι προϊόν υποκλοπής και μη δεκτικό αξιοποίησης ως αποδεικτικό μέσο. Το έχουν πει τα ιταλικά δικαστήρια. Ο υποκλοπέας εκζητείται από την Ελβετία, είχε συλληφθεί και κρατηθεί στην Ισπανία και τώρα έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους στην Ισπανία έως ότου εκδοθεί στην Ελβετία.
Δεν έχουν διαβάσει οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας; Ούτε τις καλά επιλεγμένες συνεντεύξεις του κ. Διώτη στον κ. Τράγκα, στον κ. Θεοδωράκη, ή τις απαντήσεις στον κ. Παπαχρήστο στα «Νέα», που μιλάει για «ρουφιανολίστα». Δίνει την απάντηση ότι «δεν θα σας έλεγα ποτέ κ. Τράγκα αν ερεύνησα με βάση τις πληροφορίες της λίστας γιατί θα ήταν παράνομο».
Λέει το απίθανο ότι του δώσαμε γραπτή εντολή -του έδωσα γραπτή εντολή- να διερευνήσει τα εμβάσματα εξωτερικού. Ποια εμβάσματα εξωτερικού; Αυτά που η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επέλεξε ως κραυγαλέα. Δηλαδή μεγάλα ποσά εμβασμάτων με μηδενικές φορολογικές δηλώσεις. Τα επέλεξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα έστειλα σε όλες τις ελεγκτικές Υπηρεσίες λόγω συναρμοδιότητας, γιατί εν παρενθέσει πρέπει να σας πω ότι δεν ήμουν αρμόδιος για τα έσοδα, υπήρχε Αναπληρωτής Υπουργός αλλά ένιωθα πολιτική και ηθική υποχρέωση να ασχολούμαι με τα έσοδα και τη φορολογία. Παρά τον ορυμαγδό των υποχρεώσεων και την πίεση την πολιτική.
*****
Τρίτη κατηγορία: «Ο κ. Βενιζέλος δεν ενημέρωσε το διάδοχό του», τον κ. Σαχινίδη δηλαδή. Όπως δεν ενημερώθηκα από τον προκάτοχό μου τον κ. Παπακωνσταντίνου και ορθά, διότι το θέμα ανήκε στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ και ο Υπουργός δεν ασχολείται με έρευνες και ελέγχους. Δεν με ενημέρωσε κανείς ούτε για τη λίστα Λιχτενστάιν ούτε για τη λίστα Λουξεμβούργου. Οι Υπηρεσίες έκαναν ότι μπορούσαν, γιατί να ενημερώσουν τον Υπουργό;
*****
Τέταρτη κατηγορία, πιο πολιτική τώρα –την έχει διατυπώσει ο κ. Τσίπρας αυτοπροσώπως: «Ο κ. Βενιζέλος κάλυψε παράγοντες, εκδότες, επιχειρηματίες που ήταν στη λίστα, ηχηρά ονόματα». Ποιους, κυρίες και κύριοι βουλευτές; Αυτούς που γνώριζε το ΣΔΟΕ; Και καλά, πείτε ότι το ΣΔΟΕ τους ξέχασε. Αυτούς που περιλαμβάνονται στα στοιχεία που έστειλε την ίδια περίοδο στη Βουλή και σε όλες τις ελεγκτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με τη λίστα εμβασμάτων εξωτερικού;
  • Δείτε τη λίστα των εμβασμάτων που έχω στείλει στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτή, του κ. Ρήγα του ΠΑΣΟΚ. Δείτε τα ονόματα μέσα. Θα δείτε τους εκδότες, τους επιχειρηματίες, τους καλλιτέχνες, όλο το κατεστημένο το οικονομικό και κοινωνικό της χώρας. Εγώ το έστειλα. Γιατί είχα πρόβλημα να μη στείλω και άλλα στοιχεία;
  • Ποιος ανάρτησε τη λίστα των μεγάλων οφειλετών του δημοσίου στο διαδίκτυο; Εγώ.
  • Ποιος κίνησε τη διαδικασία του αυτοφώρου; Επί της θητείας μου κινήθηκε.
  • Πότε έγινε η λίστα των ακινήτων Ελλήνων στο Λονδίνο; Επί της θητείας μου.
  • Πότε εντάθηκαν οι έλεγχοι στην περιβόητη λίστα των 1.700 μεγάλων φορολογουμένων με μεγάλη περιουσία; Τρέχει ασθμαίνουσα η Υπηρεσία όμως. Επί τρία χρόνια δεν μπορούν να ελέγξουν 1.700 ονόματα που τα ελέγχει κάθε μήνα η τρόικα. Ήταν δυστυχώς μικρά, μηδαμινά τα αποτελέσματα, ιδίως τα ταμειακά. Γιατί δεν αρκεί να καταλογίζεις πρόστιμα, πρέπει κάτι να εισπράττεις και δυστυχώς οι Υπηρεσίες δεν εισπράττουν. Και πρωτίστως το ΣΔΟΕ. Καταλογίζει πρόστιμα, δεν εισπράττει.
Ποια ήταν η μεταχείριση της κυβέρνησης Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2011 και μετά; Και η μεταχείριση της κυβέρνησης Παπαδήμου στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής που ασκούσα εγώ ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών από τα μέσα ενημέρωσης; Μπορείτε να θυμηθείτε; Υπήρχε εύνοια; Υπήρχε υποστήριξη ή υπήρχε μένος, κριτική; Πού υπήρξε στήριξη;
*****
Και φτάνουμε στην κορυφαία χυδαιότητα: «Ο κ. Βενιζέλος ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε δύο εκλογές έχοντας τις πληροφορίες για τη λίστα». Δηλαδή, έκανε εκβιασμούς, πιέσεις, σε ποιους; Σε επιχειρηματίες, σε εκδότες, σε τι; Υπάρχει κάποια ένδειξη; Έτσι κάνουν; Έτσι νιώθουν οι ίδιοι; Αυτά λένε στις τελευταίες συναντήσεις που κάνουν με τους εφοπλιστές, για παράδειγμα, και δεν τις ανακοινώνουν στον Τύπο;
*****
Ας ξαναγυρίσουμε λίγο στα αλλεπάλληλα χτυπήματα της σκευωρίας από τη δύναμη των γεγονότων.
Περιμένανε ολοφυρόμενοι τα στοιχεία από τη Γαλλία. Ξεφούσκωσε. Την πατήσανε, δεν είχαν τι να πουν. Δεν σκέφτονται λογικά ότι όταν  έστειλα το άτυπο αντίγραφο στον Πρωθυπουργό και δια του Πρωθυπουργού στο ΣΔΟΕ, δεν ήξερα ούτε πότε έχει έρθει από τη Γαλλία ούτε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έβγαλε αντίγραφο, ούτε ότι έχασε το CD ούτε ότι ο κ. Διώτης έχει κάνει αντίγραφο και έχασε το πρωτότυπο. Όλα αυτά τα μαθαίνουμε τώρα. Παρακολουθούμε τώρα το κουβάρι που ξετυλίγεται επειδή εγώ έστειλα το άτυπο αντίγραφο στις αρμόδιες αρχές.
Και μετά τα στοιχεία της Γαλλίας ήταν άμεση η αντίδραση των τριών κομμάτων της πλειοψηφίας. Άμεση. Μείνανε πίσω, τρέχανε με τη γλώσσα έξω από το στόμα να προλάβουν να κάνουν μια πρόταση και επειδή φυσικά εμείς είχαμε κάνει την τεκμηριωμένη σε ενδείξεις πρόταση, αυτοί κάνανε το πολιτικό κείμενο, την μπροσούρα. Να χτυπήσουμε αυτούς που δεν χωνεύουμε πολιτικά.
Είχε βεβαίως μεσολαβήσει –όπως είπα και προηγουμένως– η «ετερογονία των σκοπών», μια αγαπημένη έκφραση ενός παλαιού πολιτικού αρχηγού στην αίθουσα αυτή (οι παλαιότεροι ξέρετε σε ποιον άρεσε η έκφραση η «ετερογονία των σκοπών»). Και ο κ. Βαξεβάνης είχε αποδείξει τα πάντα:  Ότι τα ονόματα ήταν 2.059, ότι υπήρχαν πολλαπλά αντίγραφα και ότι κάποιος έδωσε το αντίγραφο στον κ. Βαξεβάνη.
Στις 7 Νοεμβρίου στη συζήτηση για τα μέτρα, απευθύνομαι στον κ. Τσίπρα και του λέω: «Γιατί χοροπηδούσατε ευχαριστημένοι δίπλα από τον εκδότη/δημοσιογράφο και τον στηρίζετε πολιτικά; Έχετε καταλάβει ότι αυτός που του έδωσε το υλικό έχει πει ψέματα ότι δεν το έχει και δεν το άφησε στην υπηρεσία του, ενώ το είχε και κυκλοφορούσαν πολλαπλά αντίγραφα»; Ακόμη περιμένω απάντηση.
Για να φτάσουμε στην τεχνική έρευνα ότι το αντίγραφο έγινε 8/7/11 και στην ομολογία του κ. Διώτη ότι έκανε το αντίγραφο και έχασε το πρωτότυπο, το διέγραψε το πρωτότυπο.
Φτάσαμε να χρειάζεται να απαντήσουμε στο τι σημαίνει το γεγονός ότι στις 8/7/2011 το απόγευμα, πριν ολοκληρωθεί η αντιγραφή του USB από τον κ. Διώτη και τους συνεργάτες του, έγινε και μια συνάντηση στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό για άλλα θέματα. Το είπε και ο ίδιος ο κ. Διώτης. Μα το πρωί είχε γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, στις 4 Ιουλίου είχε γίνει άλλη σύσκεψη, στις 26 Ιουνίου άλλη σύσκεψη, σωρεία συσκέψεων. Δεν είχε την πίεση να μου ζητήσει στο περιθώριο να με ενημερώσει.
*****
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, εκτός από τη στρατηγική του ρεσάλτου και της αποσταθεροποίησης, εκτός από την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και ένας άλλος στόχος ειδικότερος: Να συγκαλυφθεί το έργο μας, το έργο μου τους 9 μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, το έργο μας σε σχέση με τα προγεφυρώματα του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Είναι υποχρέωση απέναντι στην παράταξη, απέναντι στον τόπο και απέναντι στον εαυτό μου να το θυμίσω.
  • Το κορυφαίο γεγονός, το «αυγό του Κολόμβου», ήταν η αποτελεσματική και καθολική άρση του τραπεζικού απορρήτου. Έτσι βάλαμε στο στόχαστρο των αρχών όχι ένα, δύο δισεκατομμύρια παλαιών εποχών αλλά 250 δισ. ευρώ καταθέσεων. Τα 90 δισ. ευρώ που βγήκαν από τις τράπεζες, αυτά που έμειναν, αυτά που υπήρχαν διαχρονικά, τα πάντα, άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ποιος καταψήφισε τη ρύθμιση αυτή; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μέσα σε πακέτο ρυθμίσεων μνημονιακού χαρακτήρα, σε χωριστή ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο περί απορρήτου.
  • Δεύτερη κίνηση. Εμβάσματα εξωτερικού. Συγκρότηση του καταλόγου, συγκέντρωση των στοιχείων, γνωστοποίηση στη Βουλή, κατά προτεραιότητα έλεγχοι.
  • Τρίτο. Ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονομάτων μεγάλων οφειλετών.
  • Τέταρτο. Αυτόφωρη διαδικασία.
  • Πέμπτο. Ο οικονομικός εισαγγελέας, πριν πάω εγώ.
  • Η Οικονομική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον κ. Παπουτσή.
  • Η Εθνική Επιτροπή κατά της Φοροδιαφυγής με τη συμμετοχή του Οικονομικού Εισαγγελέα και του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ασχολείται με το ξέπλυμα, του κ. Νικολούδη.
  • Διακρατική συμφωνία με την Ελβετία. Ξέρετε πότε έκανα την πρώτη συζήτηση με την Ελβετίδα ομόλογό μου; Ανέλαβα 17 Ιουνίου, έφυγα στις 18 στο Eurogroup, στις 29 έπρεπε να ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο και η πρώτη τηλεφωνική διαπραγμάτευση έγινε στις 28 Ιουνίου. Τέτοια αίσθηση επείγοντος είχαμε.
  • Φορολογικό πιστοποιητικό από ελεγκτικές εταιρείες.
  • Ευθύνη και υπογραφή του λογιστή στις δηλώσεις των μικρότερων επιχειρήσεων.
  • Καθιέρωση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.
  • Λίστα ακινήτων Λονδίνου.
  • Λίστα 1.700 μεγάλων φορολογουμένων.
  • Θεσμοθέτηση πέντε ομάδων εργασίας.
  • Δημοσίευση της εθνικής στρατηγικής φορολογικής Διοίκησης.
  • Καθιέρωση των αυτόματων διασταυρώσεων από τη  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με αλγοριθμικό τρόπο, χωρίς να παρεμβαίνει άνθρωπος.
  • Ίδρυση μονάδας μεγάλων φορολογουμένων.
  • Συμβάσεις αποδοτικότητας ελεγκτών και κριτήρια επιλογής Προϊσταμένων.
  • Σύσκεψη για τα έσοδα κάθε μέρα, σύσκεψη για τη φοροδιαφυγή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Ξέρετε, η θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν σύντομη αλλά εξαιρετικά πυκνή. Μπορείτε, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, να διαφωνείτε πολιτικά αλλά για εμένα το κρίσιμο πολιτικά και ιστορικά είναι:
  • Ότι η χώρα έμεινε όρθια.
  • Ότι η χώρα έμεινε στο ευρώ.
  • Ότι κρατήθηκαν ζωντανές οι τράπεζες.
  • Ότι πήραμε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης και το δεύτερο δάνειο 130 δισεκατομμυρίων, 240 συνολικά.
  • Ότι κάναμε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στη διεθνή οικονομική ιστορία 110 δισεκατομμύρια. Ναι. Τα έφερε έτσι η μοίρα να είμαι ο υπουργός που μείωσε το χρέος κατά 110 δισεκατομμύρια.
  • Ότι ψηφίσαμε τα προγεφυρώματα του εθνικού φορολογικού συστήματος.
  • Ότι έγινε η άρση του τραπεζικού απορρήτου.
*****
Τι σας επιτρέπει να μιλάτε με τέτοιο υβριστικό, χυδαίο, συκοφαντικό τρόπο; Η πολιτική σας διαφωνία; Η κομματική σας σκοπιμότητα; Σε ποιον απευθύνεστε; Στον αρχηγό ενός κόμματος. Σε ένα πρόσωπο που είναι 20 χρόνια βουλευτής με ακαδημαϊκή διαδρομή, με επάγγελμα πριν μπει στην πολιτική, που υπηρέτησε σε οκτώ υπουργεία, που χειρίστηκε κρίσεις, που έχει κάνει πολιτικούς αντιπάλους, αλλά τώρα βλέπει να υπάρχουν εχθροί και αυτό είναι μια νέα κατάσταση στο δημόσιο βίο της χώρας.
Και αυτά που λέτε, ξέρετε, εκπέμπουν, αναδύουν μια νοσηρή αντίληψη για το πώς ασκείται η κυβερνητική εξουσία. Για δείτε λοιπόν πώς χειρίστηκα το θέμα με το ΣΔΟΕ και τα στοιχεία από τη Γαλλία και την Ελβετία; Σεβόμενος την υπηρεσία και με κριτήριο τη νομιμότητα.
Ο κ. Διώτης ήταν ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας και η μόνη μας συζήτηση ήταν η εφαρμογή του νόμου και του Συντάγματος. Τι θα κάνατε εσείς; Τι διαφορετικό ή περισσότερο έπρεπε να κάνει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών από το να κυνηγάει τις υπηρεσίες όλες κάθε εβδομάδα για αποτελέσματα; Μήπως έλειψαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι αλλαγές; Πρώτη φορά έγιναν τέτοιες αλλαγές.
Μήπως θέλετε να θυμηθούμε τι έγινε στη χώρα από τον Αύγουστο του 2011 όταν με ενημέρωσε για λίγα λεπτά ο κ. Διώτης μέχρι τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο μόλις εκλέχτηκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 18 Μαρτίου;
Σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα η οποία έφυγε από το γραφείο μου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Διαπραγματεύσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Συνεχείς μεταβάσεις σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Βερολίνο, Ουάσιγκτον. Καθημερινή αγωνία για το τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις. Καθημερινή παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου και των διαρθρωτικών μέτρων. Προετοιμασία προϋπολογισμού του 2012 και του νέου Μεσοπροθέσμου Προγράμματος. Προετοιμασία του Eurogroup, των διαδοχικών Συνόδων Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Προτάσεις εμπιστοσύνης, αλλαγές κυβέρνησης, κρίσεις και οργάνωση του PSI, που τελείωσε στις 9 Μαρτίου.
*****
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, βρισκόμαστε πια στην πλήρη αποκάλυψη του σκοπού και της μεθόδου. Υπάρχει ζήτημα ευθύνης της ηγεσίας και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπογραφή αυτού του προκλητικού και κατάπτυστου κειμένου. Δεν μιλάω για τη συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο θεσμικά τραγικό.
Αποδέχομαι απολύτως την πολιτική διαφωνία, την κριτική, την επίθεση. Αλλά δεν αποδέχομαι τη μετατροπή της πολιτικής διαφωνίας σε σκόπιμη οργανωμένη παρασκηνιακά αμφισβήτηση της ηθικής υπόστασης του αντιπάλου. Δεν αποδέχομαι τη σκευωρία και τη συκοφαντία.
Δεν διδαχτήκατε δυστυχώς τίποτα. Το σύνδρομο του ’89 σας καταδιώκει. Υπάρχει ο αταβισμός των κατηγόρων της δεύτερης γενιάς. Βγαίνει το γονίδιο. Την πατήσατε όμως. Επενδύσατε σε αναξιόπιστα πρόσωπα. Στοχεύσατε λάθος πρόσωπο, εμένα.
Και βεβαίως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανοίξετε μέτωπο δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεσμικής υπευθυνότητας.
Υπάρχει, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ξεκάθαρη σύγκρουση ανάμεσα στους εκφραστές του χθες, της μικροψυχίας που παίζουν με την αγωνία του λαού και την τύχη της χώρας και τις δυνάμεις της ευθύνης, της σταθερότητας και της προοπτικής. Δεν θέλετε να αναπνεύσει η χώρα. Δεν θέλετε να αλλάξει το κλίμα. Δεν θέλετε να γυρίσει η οικονομία. Θα ξαναποτύχετε.
Και χαίρομαι γιατί βάλατε το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά απέναντί σας. Ήταν ατυχής επιλογή για σας, αλλά καλή για τον τόπο.
Σας ευχαριστώ.-


Α’ Παρέμβαση μετά την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα
Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πω ότι με εντυπωσίασαν οι μαντικές ικανότητες του κ. Τσίπρα, διότι ανέβηκε στο βήμα και επί μακρόν, για περισσότερο από 35 λεπτά, διάβασε ένα έτοιμο κείμενο ως απάντηση της ομιλίας μου που είχε τελειώσει λίγα δευτερόλεπτα πριν ανέβει στο βήμα.  Δεν ήρθε να ακούσει, δεν ήρθε να αντιληφθεί σε τι ατραπό έχει οδηγήσει το κόμμα του, ήρθε για να επαναλάβει τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα.
Και δεν με θέλει εδώ ως πολιτικό του αντίπαλο και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Με θέλει ως κατηγορούμενο! Και έκανε και υφολογικές παρατηρήσεις, αξιολογήσεις περί του ποιος είναι ο συμπαθής και ο αντιπαθής κατηγορούμενος. Έκανε και επιλογή. Τάχθηκε υπέρ του ενός και εναντίον του άλλου, γιατί ο ένας ήταν σεβαστικός ως κατηγορούμενος και ο άλλος επιθετικός ως αντίπαλος.
Αυτά είναι θεσμικώς ανατριχιαστικά πράγματα, γιατί πράγματι είναι ιερό το δικαίωμα του κατηγορουμένου. Είναι ανίερο το δικαίωμα του σκευωρού. Ανίερο.
Και είναι ανίερος δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά ο χυδαίος εκβιασμός στις συνειδήσεις των βουλευτών. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ θα πάρουν «πιστοποιητικό καλής συμπεριφοράς» από τη Χρυσή Αυγή και το ΣΥΡΙΖΑ για το αν ψηφίζουν, σωστά ή όχι; Όπως θέλετε εσείς δηλαδή για να δημιουργήσετε πρόβλημα -γιατί έχετε πει  απροκάλυπτα πως ο στόχος σας είναι πολιτικός- στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση, στη χώρα. Διότι όλη σας η τοποθέτηση ήταν το κήρυγμα μιας βαθιάς θεσμικής σύγχυσης, ανάμεσα στο τι συνιστά πολιτική επίθεση, πολιτική διαφωνία, πολιτική στόχευση και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Απόδοση κατηγορίας για ποινική ευθύνη.
Μας ενδιαφέρει, λέτε, να αντιμετωπίσουμε την κλεπτοκρατία, να αναδείξουμε τις ευθύνες για τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτά είναι πολιτικές διαφωνίες, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, αξιολογήσεις που κρίνονται από τον ελληνικό λαό. Επί δεκαετίες διεξάγεται η συζήτηση αυτή. Τι σχέση έχει αυτό με μια πρόταση να κινηθεί ποινική προδικασία;
Δεν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει δημοκρατία και τι σημαίνει κράτος δικαίου. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην πολιτική σύγκρουση και την ποινικοποίηση και τη σκευωρία.
Και έρχεστε και καμαρώνετε εδώ ότι συναντήσατε τον κ. Σόιμπλε και του θέσατε δύσκολα θέματα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συζητήσεις έκανα εγώ με τον κ. Σόιμπλε;
Θα σας πω τι συζητήσεις έκανα εγώ. Συζητήσαμε πολλές φορές με τον κ. Σόιμπλε το σενάριό σας, αυτό που οδηγούσε μέσα από τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου και το μονομερές μορατόριουμ στην έξοδο της χώρας από το ευρώ και στο δράμα της επιστροφής στη δραχμή. Στην εξαθλίωση των Ελλήνων, στο να εξανεμιστούν περιουσίες και εισοδήματα.
Εγώ δεν πήγα να κάνω ποτέ δημόσιες σχέσεις με τον κ. Σόιμπλε. Πήγα να κρατήσω τη χώρα όρθια, να μην περάσει η πολιτική της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που σήμαινε κατάρρευση των τραπεζών, δέσμευση των καταθέσεων, εκμηδένιση των περιουσιών κινητών και ακινήτων.
Πήγατε και είπατε για τον Χριστοφοράκο. Ξέρετε πόσες φορές έχω πει εγώ στον κ. Σόιμπλε ότι κάθε γερμανική εταιρεία που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα ως προμηθεύτρια συνδέεται με ένα σκάνδαλο; Όλες οι γερμανικές εταιρείες δυστυχώς, διαχρονικά στην πορεία του τόπου μας συνδέονται ως προμηθεύτριες του ελληνικού δημοσίου μόνο με σκάνδαλα. Η Siemens από το 1926, η MNA, η Daimler Chrysler, η HDW, η Ferrostaal. Όλες. Και αυτά ήταν και είπα ακόμη τώρα στη Γερμανίδα υφυπουργό Εξωτερικών που ήρθε πριν από λίγες εβδομάδες ως εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, συντονίστρια της πολιτικής για την Ελλάδα. Έτσι ξεκίνησε η συζήτησή μου -ήταν ο κ. Σαχινίδης παρών- λέγοντας ότι «αν θέλετε να μας βοηθήσετε, δώστε δείγματα και εγγυήσεις διαφάνειας για τις εταιρείες σας».
Θα μου πείτε τώρα εμένα πώς γίνεται η διαπραγμάτευση με τον κ. Σόιμπλε και τι σημαίνουν τα ταξίδια από την Αργεντινή και τη Βραζιλία και την Ουάσιγκτον; Νομίζετε ότι παίρνετε έτσι το επίχρισμα ενός πολιτικού ηγέτη που είναι αποδεκτός από την διεθνή κοινότητα; Και είμαστε εμείς αναξιόπιστοι και εσείς αξιόπιστος;
Εάν σας ζητήσουν να υπογράψετε για την επόμενη δόση θα το κάνετε; Γιατί αφού δεν έχουμε αξιοπιστία ως κυβέρνηση, η αξιοπιστία πρέπει να αναζητηθεί στην αντιπολίτευση. Αφού λοιπόν τους πείσατε ότι είμαστε αναξιόπιστοι και είστε ο αξιόπιστος, να ετοιμαστείτε γιατί αυτό που θα ζητηθεί ως προϋπόθεση είναι η υπογραφή σας για την επόμενη εκταμίευση. Για να δείτε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος!
Έρχεστε και λέτε εδώ για τη φοροδιαφυγή, για ένα τυχαίο εύρημα, προϊόν υποκλοπής από μια τράπεζα μια περίοδο και δεν αντιλαμβάνεστε την προσπάθειά μας να θέσουμε υπό έλεγχο όλες τις καταθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος σε όλες τις τράπεζες. Αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την Ελβετία.
Γιατί δεν απαντήσατε στην εκ μέρους σας καταψήφιση της διάταξης για την άρση του τραπεζικού απορρήτου; Δεν έχετε ευθύνη γιατί αρνηθήκατε να συμπράξετε; Μιλιά γι’ αυτό. Τίποτα.
Έρχεστε και επικαλείστε την επιστολή που έστειλε ο κ. Παπαδήμος, ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ. Γιατί για ποια υπόθεση του ΣΔΟΕ έπρεπε να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός; Από πού κι ως πού ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για ανοιχτές έρευνες του ΣΔΟΕ; Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για πολιτικές, δεν ενημερώνεται για υποθέσεις. Εσείς φιλοδοξείτε να γίνετε Πρωθυπουργός και να ελέγχετε το πώς διεξάγονται οι έρευνες από τις φορολογικές αρχές; Έτσι νομίζετε ότι ασκείται η εξουσία; Αυτό σημαίνει σεβασμός της υπηρεσίας και σεβασμός της νομιμότητας;
Φτάσαμε τώρα να έχουμε στερηθεί παντελώς και την αίσθηση του χιούμορ και την αίσθηση των μεγεθών. Έχω άτυπα ψηφιακά αντίγραφα και άτυπα συμβατικά αντίγραφα από τη θητεία μου στο Υπουργείο Αμύνης, βεβαίως. Και από τη θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και από τη θητεία μου στο Υπουργείο Μεταφορών και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.ο.κ.
Άμα ανοίξετε τα αμυντικά περιοδικά, συμβατικά και ψηφιακά, θα βρείτε πληροφορίες πολύ περισσότερες από αυτές που έχει ο εκάστοτε Υπουργός Αμύνης όταν εισηγείται. Αφήστε. Δεν έχει ο Υπουργός αυτά που του στέλνουν τα Επιτελεία για να εισηγηθεί στον ΚΥΣΕΑ; Δεν έχω το αντίγραφο του αμυντικού δόγματος που συνέταξα εγώ ο ίδιος με τα χέρια μου και εισηγήθηκα στον ΚΥΣΕΑ; Δεν έχω τα ενημερωτικά σημειώματα για τις συναντήσεις μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους ομολόγους μου;
Δεν παίρνω τώρα ως αρχηγός κόμματος εμπιστευτικά σημειώματα του Υπουργείου Εξωτερικών, για να συνομιλούμε με διάφορους Προέδρους, Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και Πρέσβεις; Σοβαρολογείτε; Τι παραπάνω ήταν το άτυπο ψηφιακό αντίγραφο μιας λίστας που ερευνούσε το ΣΔΟΕ μεταξύ όλων των άλλων;
Έχετε γίνει τώρα και υπερευαίσθητος βλέπω στα θέματα Εθνικής Άμυνας. Σας διαβεβαιώ ότι δεν εθίγη η αμυντική θωράκιση της χώρας και η εμπιστευτικότητα των αμυντικών πληροφοριών. Υποδύεστε τους υπερευαίσθητους; Αλλού αυτά, σε άλλα θέματα. Όταν έχουμε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής στρατηγικής. Εκεί φαίνεται ο πατριωτισμός και η ευαισθησία.
Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Τσίπρας ενοχλήθηκε βεβαίως από την πολιτική μου κριτική αλλά δεν είδα να πάρει καμιά σαφή θέση απέναντι στις κατηγορίες που του προσήψα για την οργάνωση της σκευωρίας και για τη συμμετοχή τη δική του και του επιτελείου του σκευωρία.
Ποιος διακινούσε τα αντίγραφα;
Ποιος τα έδωσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο περιοδικό;
Ποιος ενορχήστρωσε όλη αυτή την αθλιότητα εις βάρος μου; Δεν ξέρετε;
Γιατί δεν απάντησε ο κ. Παππάς σε δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας το Σαββατοκύριακο που τον κατονομάζει ως προσωπικά υπεύθυνο για το μοίρασμα των αντιγράφων; Γιατί το λαλίστατο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε;
Γιατί ο υπεύθυνος Τύπου του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος προσωπικά πήγαινε σε δημοσιογράφους και έλεγε «έρχομαι με τα στοιχεία από τη Γαλλία, είναι μέσα η οικογένεια του Βενιζέλου»;
Αυτά κάνατε. Και αυτά είναι η επιτομή της πολιτικής σκευωρίας. Φτάσαμε στο τέλος. Θέλετε να ξανανοίξετε τη συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή; Κάντε το, να έρθουμε να ξανασυζητήσουμε. Θέλουμε να ερχόμαστε να συζητάμε. Γιατί σας καταλογίζουμε τεράστια πολιτική ευθύνη,  πέραν το ότι δεν έχετε καμία συναίσθηση της νομικής σας ευθύνης γι΄ αυτά που γράφετε και υπογράφετε.
Αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό. Με ενδιαφέρει το γεγονός ότι με ευθύνη της αντιπολίτευσης και μάλιστα της αξιωματικής, μετατρέπεται σε ζούγκλα ο δημόσιος βίος και δημιουργείτε συνθήκες οι οποίες δεν είναι συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά είναι συνθήκες στα όρια ενός οιονεί εμφυλίου πολέμου. Με εχθρότητα, με στοχοποίηση του αντιπάλου, απαξίωση,  υπονόμευση, ευτελισμό. Μεθόδους δηλαδή που έχουμε ζήσει άλλες εποχές, σε άλλα καθεστώτα.
Αυτό είναι που προοιωνίζεται η παρουσία μιας νέας πολιτικής δύναμης; Η επιστροφή στο παρελθόν; Η παντελής έλλειψη θεσμικής ευαισθησίας;
Αλίμονο για τη χώρα αν αυτή είναι η αντίληψη του νέου και του προοδευτικού. Αλλά είστε ψευδεπίγραφα ριζοσπάστες, είστε η  φωνή της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, του κεκτημένου, της ακινησίας. Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στο αδιέξοδο και δεν θα περάσει. –


Β’ Παρέμβαση μετά την παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα
Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο αυτών που λέει, παντελώς. Θέλω να επαναλάβω για να ακούσετε πιο καθαρά πώς τελείωσε την παρέμβασή του. Είπε: «Εμείς δεν θα πιεστούμε να υπογράψουμε για το δάνειο για τη δόση, γιατί πιέζονται και υπογράφουν αυτοί που τους έχουν οι ξένοι στο τσεπάκι τους, επειδή είναι στις λίστες της Siemens, της Λαγκάρντ κ.ο.κ».
Δηλαδή, οι Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που σε εκτέλεση νόμων του κράτους υπογράφουν συμβάσεις και δεσμευτικές επιστολές εκβιάζονται από τους εταίρους επειδή είναι σε λίστες και είναι ύποπτα πρόσωπα. Ντροπή και αίσχος! Είστε επαγγελματίες ασυγκράτητοι συκοφάντες. Αυτό κάνατε και με την πρόταση κατηγορίας. Αυτό. Αυτό που έκανε τώρα ο κ. Τσίπρας είναι η περίληψη και η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας.
Τι συζητούσα με τον κ. Σόιμπλε; Προσπαθούσα να αποτρέψω την εφαρμογή, εκ μέρους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δεν μας ήθελαν στο ευρώ, της πολιτικής που ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες συγγενείς δυνάμεις πρότεινε στον ελληνικό λαό. Αγωνιζόμουν να πείσω τον Γερμανό Υπουργό ότι το μέλλον δεν είναι σε μια πολιτική υποστηριγμένης οικονομικά εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, αλλά σε μια πολιτική υποστηριγμένης οικονομικά παραμονής στη ζώνη του Ευρώ.
Είχατε λόγω «ετερογονίας των σκοπών» σύγκλιση με κύκλους και της γερμανικής και άλλων κυβερνήσεων κ. Τσίπρα.
Και σε σχέση με τη Siemens, δεν έχετε καταλάβει ότι αυτός ο νόμος του κράτους που εκτέλεσε ο κ. Στουρνάρας και τον διαπραγματεύτηκαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου, οι νομικοί του σύμβουλοι, αφορά την ηθική ευθύνη της Siemens και όχι τις ποινικές ευθύνες ή τις αστικές ευθύνες από επιμέρους συμβάσεις;
Εμείς τώρα αξιώνουμε την εφαρμογή της σύμβασης αυτής για να γίνουν επενδύσεις 160 εκατομμυρίων ευρώ από τη Siemens στην Ελλάδα και δεν θα αφήσουμε να ξεφύγει η Siemens που δεν προωθεί τις επενδύσεις αυτές.
Τι σχέση έχει η ηθική ευθύνη με την ευθύνη από τη σύμβαση ή την ποινική ευθύνη; Όλες οι άλλες χώρες που υπέγραψαν συμβιβασμούς, υπέγραψαν ποινικούς συμβιβασμούς. Η μόνη χώρα που δεν υπέγραψε ποινικό συμβιβασμό είναι η Ελλάδα. Λέτε ψέματα, όπως λέγατε ψέματα και προχτές για το ποιο δίκαιο ισχύει. Με την αναγκαστική εκτέλεση.
Και τώρα μια κουβέντα σε σχέση με το τι έγινε με τον εκλεκτό σας εκδότη και το περιοδικό του. Εγώ είπα ότι καλά έκανε και το δημοσίευσε. Ο κάθε δημοσιογράφος θα το δημοσίευε. Υπηρεσία προσέφερε και σε εμένα που το δημοσίευσε, διότι άλλο ήθελε να κάνει, αλλιώς λειτούργησε η αλήθεια και η δυναμική της. Το θέμα μου δεν είναι ότι το δημοσίευσε και ότι υποστηρίξατε το δικαίωμά του να δημοσιεύει. Το θέμα μου είναι ότι του το δώσατε. Εσείς το είχατε και το δώσατε. Αυτό είναι το θέμα. Αυτό σας λέω. Αυτό κάνατε. -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας