Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια

Θυσίες από το λαό για να αποτραπούν τα χειρότερα
Στις θυσίες που θα υποστούν οι πολίτες της Κύπρου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στην οικονομία της χώρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Παράλληλα, εξέφρασε τη σιγουριά του για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, ενώ σημείωσε πως μπορεί να τεθεί σε πορεία ανάπτυξης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι για το μεγάλο οικονομικό κενό ευθύνονται οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει.
Παράλληλα, σημείωσε πως υποχρεώθηκε να απευθυνθεί στον Μηχανισμό Στήριξης, αφού απέτυχαν οι προσπάθειες για χρηματοδότηση από άλλες πηγές.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας επισήμανε πως το 2013, δυστυχώς, βρίσκει για ακόμα μια φορά την πατρίδα υπό κατοχή, αλλά και τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού σε αδιέξοδο. «Το αδιέξοδο έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου, οι οποίοι με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις. Παρ' όλα αυτά, μέσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τη δική μας πλευρά» σημείωσε.
Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθούν «επικίνδυνοι ακροβατισμοί στο Κυπριακό, οι οποίοι όχι μόνο θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης, αλλά θα δημιουργήσουν και νέους κινδύνους για νέα δεινά στην Κύπρο και το λαό μας» και τόνισε:
«Το κυπριακό πρόβλημα, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, παραμένει το μείζον ζήτημα για τον κυπριακό λαό. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του λαού μας. Δεν είμαστε σίγουροι εάν οι επόμενες γενιές θα ενθυμούνται τις οικονομικές δυσκολίες που σήμερα ο λαός αντιμετωπίζει. Σίγουρα, όμως, η ιστορία θα καταγράψει στις μελανότερες της σελίδες μια ενδεχόμενη οριστική απώλεια της μισής κατεχόμενής μας πατρίδας και την πρόκληση νέων κινδύνων για την άλλη μισή».
Για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι ήταν καθόλα επιτυχημένη, χάρη στην ενότητα που επιδείχθηκε στο θέμα αυτό και στην εργατικότητα και την αφοσίωση όσων εργάστηκαν για την επιτυχία της.
«Για την επίτευξη των μεγάλων οραμάτων είναι αναγκαία η συμβολή όλων: πολιτικής ηγεσίας, κοινωνικών εταίρων, του λαού στο σύνολό του. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας