Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Σοβαρά και γελοία

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
"Κοντά σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο υπό κρίση πολιτικός ήταν ο πρώτος υπουργός που προώθησε σοβαρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής."
 Δεν υπάρχει αμφιβολία πως από τη στιγμή που διαπιστωμένα έχει αλλοιωθεί η λίστα Λαγκάρντ ορθότατα έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να εντοπιστεί ο υπεύθυνος και να του καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες του ανήκουν. Μόνο που στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής κινδυνεύει να χαθεί η αίσθηση του μέτρου και να φτάσουμε σε καταστάσεις που δεν απέχουν και πολύ από τη γελοιότητα.

Θεωρητικά η μη αξιοποίηση της λίστας είναι ενδεχόμενο να έχει στερήσει το ελληνικό δημόσιο από κάποια έσοδα. Αν συντρέχουν ή όχι οι προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση ενός τέτοιου αδικήματος η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να το κρίνει. Αλλά εν προκειμένω εκείνοι που καλούνται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να αποφανθούν είναι τα μέλη ενός σώματος το οποίο επί δεκαετίες δεν έχει κάνει το παραμικρό για να προστατεύσει τα δημόσια έσοδα από τη μάστιγα της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, έχει κάνει πάρα πολλά για να τη διευκολύνει.
Μας αρέσει ή όχι αυτό είναι που θα συμβεί σε μερικές μέρες. Δύο κόμματα που κυβέρνησαν επί 38 χρόνια και το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκτοξεύσουν τη φοροδιαφυγή σε απρόσιτα για άλλη ευρωπαϊκή χώρα ύψη, θα κληθούν να αποφανθούν αν πρέπει να διωχθεί κάποιος επειδή με πράξεις ή παραλείψεις του εμπόδισε κάποια πιθανά έσοδα. Και στη διαδικασία αυτή θα συμπράξουν και δύο κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς που ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με το γεγονός ότι το 60% των Ελλήνων φοροδιαφεύγουν και το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν προκλητικά χαμηλό εισόδημα.
Δεν ξέρω πώς κρίνετε την προοπτική αυτή, αλλά εγώ τη θεωρώ από κραυγαλέα υποκριτική μέχρι αυταπόδεικτα γελοία. Και δυστυχώς δεν διαμορφώνεται μόνα από τα προεκτεθέντα. Κοντά σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο υπό κρίση πολιτικός ήταν ο πρώτος υπουργός που προώθησε σοβαρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και ο οποίος, κατά τα άλλα, ασφαλώς και θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των όποιων λαθροχειριών διέπραξε. Αν διέπραξε.
Αυτή την κωμικοτραγική πραγματικότητα θα βιώσουμε την άλλη εβδομάδα. Και μιλάμε για τη σοβαρότερη πλευρά της υπόθεσης. Που είναι ο Παπακωνσταντίνου. Γιατί αν πάμε σε άλλες, όπως π.χ. του Παπαδήμου, η λέξη γελοιότητα είναι ανεπαρκέστατη.
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας