Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ο Βενιζέλος σχεδιάζει τη δική του νέα Κεντροαριστερά

Το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανακοινώσει σαρωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και θα παρουσιάσει την πλατφόρμα της νέας Κεντροαριστεράς, όπως έχει δεσμευτεί. Σε αυτήν χωράει ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜ.ΑΡ. καθώς και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, θα περιλαμβάνει νέα πρόσωπα και νέα δομή. «Δεν θα αφήσουμε την Κεντροαριστερά στον αντιευρωπαϊστή Τσίπρα, θα την δημιουργήσουμε εμείς» ισχυρίζονται επιτελείς της Ιπποκράτους.
Θα είναι μια νέα κεντροαριστερά-ανάχωμα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο προσανατολισμός της θα είναι εμφανώς ευρωπαϊκός, ριζωμένος στις ευρωπαϊκές συμμαχίες και στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Οι συνομιλητές μας είναι ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάριο Μόντι. Η νέα ευρωπαική Κεντροαριστερά δημιουργείται τώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήρθε η ώρα να ιδρυθεί και στην Ελλάδα» επισημαίνουν οι συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η νέα αυτή κεντροαριστερά δεν θα έχει τη δομή και τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά του κ. Βενιζέλου για «το ΠΑΣΟΚ που παρέλαβα» σε αντίθεση με «το ΠΑΣΟΚ που ονειρεύομαι» εννοώντας ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός δεν θα έχει ούτε τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού πατριαρχικού κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τα χαρακτηριστικά του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη που είχε απομακρυνθεί από την κοινωνική και σοσιαλιστική του βάση.
Η νέα Κεντροαριστερά, σύμφωνα με την επιθυμία του κ. Βενιζέλου, θα επιχειρηθεί να αποκτήσει παραταξιακά χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πολλαπλασιάζει τα «ανοίγματα» προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη και ταυτόχρονα κόβει το δρόμο σε όλα τα στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ που προσέτρεξαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τους τελευταίους μάλιστα ο κ. Βενιζέλος εκφράζεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και εκμυστηρεύεται στους επιτελείς του ότι δεν θα χρησιμοποιήσει «παλαιοκομματικά και φθαρμένα πρόσωπα που εκφράζουν το πελατειακό και συντεχνιακό κράτος και συσπειρώθηκαν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η επιχείρηση προσέλκυσης του Φώτη Κουβέλη στο άρμα της νέας ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς ξεκίνησε εδώ και δέκα ημέρες και κορυφώθηκε χθες στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Βενιζέλος στην κρατική τηλεόραση. «Νομίζω πως οι δρόμοι μας είναι πολύ κοντά. Εχουμε να συζητήσουμε πάρα πολλά, ανοιχτά και όχι παρασκηνιακά» είπε αναφερόμενος στον κ. Κουβέλη. Και πρόσθεσε με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις και να αποτελέσει τον καταλύτη στον σχηματισμό του μετεκλογικού τοπίου.
Στα χαρακτηριστικά της νέας κεντροαριστεράς με βασικό κορμό του ΠΑΣΟΚ πρωτεύοντα ρόλο θα παίξουν τα νέα πρόσωπα, βουλευτές και μη, που δεν έχουν σχέση με το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος. Οι λεγόμενοι «κορυφαίοι» της Ιπποκράτους δεν φαίνεται να είναι καλοδεχούμενη σε αυτή την πλατφόρμα και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βενιζέλος πολλαπλασιάζει τελευταία τις αναφορές :
«Δεν μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από μένα σε ηλικία η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε πρόσφατα προκαλώντας αντιδράσεις σε πρώην υπουργούς και πρωτοκλασσάτους του κόμματος. Η αναφορά του κρίθηκε ως αιχμή εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μιχάλη Χρυσοχοίδη που δείχνουν να παίρνουν αποστάσεις από τα διαφαινόμενα σχέδια.
Στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι να αλλάξει ακόμη και χωροταξικά την έδρα του νέου κόμματος και να αποχωρήσει από το πολυδάπανο κτίριο της Ιπποκράτους.
Η νέα Κεντροαριστερά θα παρουσιάσει και ένα μανιφέστο θέσεων, αξιών, διαφάνειας, και προτάσεις σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης για την οικονομία και την κοινωνία.
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας