Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ουσουλτζόγλου: Να κατασταλούν όσοι παράγουν βία

Ξεκάθαρη είναι η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, για τα φαινόμενα της βίας στην πόλη της μεταξύ της «Χρυσής Αυγής» και της αναρχικής οργάνωσης «Μπαρούτι»: τα χαρακτηρίζει απαράδεκτα και τα καταδικάζει.
Μάλιστα ερωτηθείσα σχετικά εάν πρέπει να τεθούν εκτός νόμου όσοι λειτουργούν με έκνομο τρόπο, όπως η «Χρυσή Αυγή», δηλώνει: «Αν στόχος είναι η δημιουργία όχι πολιτικής, αλλά η δημιουργία επεισοδίων και ξυλοδαρμών και βίας, αντί πολιτισμού και διαλόγου, πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο κατασταλτικών ενεργειών και πολιτικών».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πώς σχολιάζετε, κυρία δήμαρχε, τα επεισόδια που συνέβησαν μεταξύ της «Χρυσής Αυγής» και της αναρχικής οργάνωσης «Μπαρούτι» στο δήμο σας;
Ο Δήμος Βέροιας είναι μια ειρηνική πόλη, η οποία έχει φιλήσυχους κατοίκους, φημίζεται για τον πολιτισμό της και την εξαιρετική βιβλιοθήκη που διαθέτει, για τις πολλές δράσεις που γίνονται εδώ, για τους πολλούς δωρητές της κτλ.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, έχει γίνει δυστυχώς «κέντρο» όπου διάφορα άτομα τραμπουκίζουν και προέρχονται -σύμφωνα με την Αστυνομία- από τη «Χρυσή Αυγή» και το «Μπαρούτι». Συμπλέκονται μεταξύ τους.
Αυτά τα άτομα είναι από τη Βέροια μόνο ή και από όμορες περιοχές;
Δεν κατάγονται κατ' ανάγκη από τη Βέροια οι συμπλεκόμενοι. Έρχονται και από άλλες πόλεις, όχι μόνον όμορες αλλά και από μακρύτερα.
Ξέρω ότι σήμερα είχατε αλλεπάλληλες συσκέψεις με φορείς της πόλης και τις διωκτικές Αρχές. Πώς απαντά η πόλη;
Η πόλη έπειτα από αυτά τα επεισόδια έπρεπε να απαντήσει, έπρεπε να δείξει ότι έχει Αρχή και δε μένει άλλη αλλά ούτε και τρέμει να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Μετά τη σύσκεψη που είχα με όλους τους φορείς της περιοχής μας στο δημαρχείο, συναποφασίσαμε να εκδώσουμε ένα ψήφισμα στο οποίο καταδικάζουμε ρητά και κατηγορηματικά αυτά τα φαινόμενα.
Τάσσεστε δηλαδή κατά των φαινομένων βίας τόσο στην πόλη σας όσο και γενικότερα στη χώρα...
Προφανώς. Υπάρχει άνθρωπος που δεν καταδικάζει τη βία, αυτά τα φαινόμενα βίας;
Η Αυτοδιοίκηση σήμερα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, περισσότερα από ποτέ. Δεν μπορεί οι δήμαρχοι και οι δημοτικές Αρχές να ασχολούνται με τέτοιου είδους επεισόδια, τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα και αφορούν άμεσα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών (παροχή κοινωνικών υπηρεσιών κτλ.) αλλά και στην ίδια την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, όπως π.χ., η απορρόφηση του ΕΣΠΑ για να γίνουν έργα ανάπτυξης και θέσεις εργασίας.
Δεν επιτρέπεται, πολλώ δε μάλλον τώρα που είναι προεκλογική περίοδος, να συμβαίνουν τέτοια πράγματα.
Πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει κάτι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου;
Ναι. Πρέπει να λάβει μέτρα. Δεν μπορεί για παράδειγμα να έχει εγκαταλειφθεί το σημαντικότατο πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους, το «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα, και να αφήνουμε τέτοιες ομάδες να κάνουν αυτή τη δουλειά. Απαράδεκτο. Άρα πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.
Θεωρείται ότι η «Χρυσή Αυγή» και παρόμοιες οργανώσεις, από όπου και αν προέρχονται, πρέπει να τεθούν εκτός νόμου;
Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, διότι σίγουρα θα βρεθούν και κάποιοι που θα πουν ότι σε μια Δημοκρατία έχουν χώρο οι πάντες. Εγώ πιστεύω ότι έχουν θέσει οι πάντες εφόσον σέβονται τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα.
Με λίγα λόγια, όσοι λειτουργούν έκνομα και εκτός Συντάγματος να είναι και έκνομοι;
Αν στόχος είναι η δημιουργία όχι πολιτικής, αλλά η δημιουργία επεισοδίων και ξυλοδαρμών και βίας, αντί πολιτισμού και διαλόγου, πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο κατασταλτικών ενεργειών και πολιτικών.
Πώς κρίνεται την επίθεση κατά δύο κυριών, της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένα Δόρου, από τον Ηλία Κασιδιάρη;
Πιστεύω ότι είναι απολύτως ρατσιστική. Την καταδικάζω απερίφραστα.
www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας