Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ζήτησαν βοήθεια και οι Ισπανοί - Πακέτο 100 δισ για τις τράπεζες με επίβλεψη ΔΝΤ

ΣΤΗΝ «ΕΝΤΑΤΙΚΗ» ΚΑΙ 4Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Την πρόθεσή της να αιτηθεί οικονομικής βοήθειας για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα εκδήλωσε η Ισπανία κατά τη διάρκεια της τρίωρης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που ολοκληρώθηκε στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου.
Το πακέτο βοήθειας θα έχει ανώτατο όριο τα 100 δισ. ευρώ και θα προορίζεται αποκλειστικά στην αναδιάρθρωση του απειλούμενου με κατάρρευση τραπεζικού τομέα της χώρας. Δεν είναι πακέτο διάσωσης, ούτε «Μνημόνιο», τονίζουν οι Ισπανοί που
χαρακτηρίζουν το ρόλο του ΔΝΤ «αυστηρώς συμβουλευτικό».
Η ισπανική κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί για την διάσωση των τραπεζών της, ύστερα από τις ανεξάρτητες εκθέσεις, τα πορίσματα των οποίων θα λάβει στα χέρια της έως τα τέλη του μήνα.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος επέμεινε ότι η σημερινή εξέλιξη δεν συνιστά σε καμία περίπτωση συμφωνία πάσης φύσεως «διάσωσης», αλλά απλά αίτημα οικονομικής στήριξης.
Επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποσυνδέσει το υπο διαμόρφωση ισπανικό πακέτο με τα μνημόνια που έχουν συνάψει οι άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες.
Στη συμφωνία δεν υπάρχουν «μακροοικονομικές δεσμεύσεις ούτε οικονομικές ή δημοσιονομικές υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε
«Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια αυτή, δεν θα υπάρξει κανένας όρος για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι θα επιβληθούν στις τράπεζες κι όχι στην ισπανική κοινωνία», τόνισε.
«Δεν έχει καμία σχέση με διάσωση», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί προς το «30% των τραπεζών που έχουν τις περισσότερες δυσκολίες».
Επέμεινε ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι αυστηρά συμβουλευτικός ενώ τα απαιτούμενα ποσά θα αντληθούν είτε από το EFSF είτε από το ESM, ζήτημα που θα διευκρινιστεί και αυτό τις επόμενες ημέρες.
Χαρακτήρισε τέλος «υπεραρκετό» το ποσό της βοήθειας, που όπως και ο ίδιος γνωστοποίησε θα είναι κατ' ανώτατο όριο 100 δισ. ευρώ και το περιέγραψε ως ικανό να προσφέρει περιθώρια ασφάλειας που ουδείς (εννοώντας τις αγορές) μπορεί να αμφισβητήσει.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
«Το Eurogroup υποστηρίζει τις προσπάθειες των ισπανικών αρχών να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και χαιρετίζει την πρόθεσή τους να αναζητήσουν οικονομική βοήθεια από τα μέλη της Ευρωζώνης προς το σκοπό αυτό.
Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι οι ισπανικές αρχές θα προβούν σύντομα σε επίσημο αίτημα και είναι πρόθυμο να ανταποκριθεί ευμενώς.
Η οικονομική βοήθεια θα παρασχεθεί από το EFSF/ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το δάνειο θα κλιμακωθεί για να παράσχει αποτελεσματική υποστήριξη που θα καλύπτει κάθε πιθανή κεφαλαιακή ανάγκη που θα εκτιμηθεί από τις διαγνωστικές ασκήσεις (σσ: πρόκειται για τις εκθέσεις που αναμένει η ισπανική κυβέρνηση) που οι ισπανικές αρχές έχουν αναθέσει σε ανεξάρτητους εκτιμητές και διεθνείς ελεγκτές.
Το ποσό του δανείου πρέπει να καλύπτει τις υπολογισθείσες κεφαλαιακές ανάγκες με ένα επιπρόσθετο όριο ασφαλείας υπολογιζόμενο συνολικά έως τα 100 δισ. ευρώ.
Υστερα από το επίσημο αίτημα, θα ακολουθήσει αξιολόγηση από την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς επίσης και μία πρόταση για τις αναγκαίες προϋποθέσεις των πολιτικών που θα ακολουθηθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και οι οποίες θα συνοδεύουν τη βοήθεια.
Το Eurogroup θεωρεί ότι το ισπανικό Ταμείο για την Συντεταγμένη Τραπεζική Αναδιάρθρωση, (Fund for Orderly Bank Restructuring/F.R.O.B) λειτουργώντας εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να λαμβάνει τα κεφάλαια και να τα διοχετεύει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πρέπει. Η ισπανική κυβέρνηση διατηρεί την πλήρη ευθύνη για την οικονομική βοήθεια και θα υπογράψει το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding).
Το Eurogroup σημειώνει ότι η Ισπανία έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις και έχει λάβει μέτρα που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή βάση των ισπανικών τραπεζών. Το Eurogroup έχει εμπιστοσύνη ότι η Ισπανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της στη διαδικασία του περιορισμού ελλείμματος καθώς και τις σχετικές (δεσμεύσεις) με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισοροπίες. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα παρακολουθείται στενά και τακτικά, παράλληλα με την οικονομική βοήθεια.
Πέρα από την αποφασιστική εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων, το Eurogroup θεωρεί ότι οι προϋποθέσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν θα πρέπει να στοχεύουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους κανόνες της βοήθειας.
Προσκαλούμε το ΔΝΤ να υποστηρίξει την εφαρμογή και τον έλεγχο της βοήθειας με τακτικό έλεγχο.
Μπαρόζο - Ρεν: Θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών
Βέβαιοι ότι Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την εξασφάλιση της βοήθειας της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, εμφανίστηκαν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Χάρη στη βαθειά αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και της αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σταθεροποίησης, είμαστε βέβαιοι ότι η Ισπανία θα μπορέσει σταδιακά να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια επάνοδο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογραμμίζουν οι Μπαρόζο και Ρεν στην ανακοίνωσή τους.
Οι ίδιοι χαιρετίζουν την ανακοίνωση από την Ισπανία της πρόθεσής της να ζητήσει την υποστήριξη της ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και τη θετική απάντηση του Eurogroup.
Σόιμπλε: Σε καλό δρόμο η Ισπανία
Τη συμφωνία με την Ισπανία χαιρέτισε αμέσως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Χαιρετίζω, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του Eurogroup, την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μέσω του προγράμματος αυτού να έχει πρόσβαση στο ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας (EFSF) ή στο ταμείο διάσωσης (EMS) με τους αντίστοιχους όρους, σημειώνει ο Σόιμπλε σε ανακοίνωσή του.
«Το EFSF είναι έτοιμο να χορηγήσει τα χρήματα που ανταποκρίνονται στo αίτημα της Ισπανίας. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο ΕΜS, ο οποίος είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», προσθέτει.
«Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες και οι θεσμοί της ευρωζώνης και πιθανώς το ΔΝΤ, θα συνοδεύσει και θα υποστηρίξει την Ισπανία στην εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα», καταλήγει.
Μοσκοβισί: Ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης
Και η Γαλλία με την σειρά της χαιρέτισε τη συμφωνία στους κόλπους της ευρωζώνης για να χορηγηθεί βοήθεια στην Ισπανία.
«Είναι κατ'αρχήν μια πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι είχε «επιμείνει οι όροι να περιοριστούν αυστηρά στον τραπεζικό τομέα» της Ισπανίας και να μην περιλαμβάνουν «πολιτικές λιτότητας».
«Ολο το Eurogroup ήταν πολύ συνεργάσιμο, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα», διαβεβαίωσε ο Μοσκοβισί ερωτηθείς αν ορισμένες χώρες προέβαλαν κάποιες αντιστάσεις.
«Κάναμε την ανάλυση ότι η Ισπανία έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν καρπούς και ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ισπανικού τραπεζικού τομέα που είναι υγιές», κατέληξε.
Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της ευρωζώνης να χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ: «Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της να της προσφέρουν υποστήριξη. Ειναι σημαντικά βήματα για την υγεία της ισπανικής οικονομίας και είναι συγκεκριμένα βήματα στο δρόμο προς την χρηματοπιστωτική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα» της ευρωζώνης».
Ετοιμο το ΔΝΤ
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο, ανταποκρινόμενο στην ευρωπαϊκή πρόσκληση, να βοηθήσει με τακτικές επιθεωρήσεις στον έλεγχο της βοήθειας που η ευρωζώνη θέλει να προσφέρει στην Ισπανία», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη της αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε επαρκές το σχέδιο για 100 δισ. και σύμφωνο με τις εκτιμήσεις του Ταμείου για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών.

Από το ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.e-volos.gr/el/synenteykseis/sok_gia_ti_milena_ston_bolo_tin_upodextike_1_politis__autos_dilose_oti_8a_cifisei_syriza_video.html

Το Προφίλ μας