Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ποιος «σκότωσε» τα TEI;

Της Χαράς Καλημέρη ΗΜΕΡΗΣΊΑ
Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ όλης της χώρας, πάνω από 40 τμήματα οδεύουν προς κατάργηση. Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας οι σπουδαστές από 27.000 το 2005 έφτασαν τους 17.000 φέτος, με τις κενές θέσεις να ανέρχονται σε 3.503«Tο πρόβλημά μας έχει ξεπεράσει. Δεν μπορεί να λυθεί ούτε με μετονομασίες ούτε με συγχωνεύσεις τμημάτων, όπως προβλέπει ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Παιδείας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, πιθανώς με κλείσιμο ή συρρίκνωση ιδρυμάτων, πριν ο κόμπος φτάσει στο χτένι...». O κ. Στέργιος Γκανάτσιος διετέλεσε πρόεδρος στο TEI Δυτικής Mακεδονίας την τελευταία 10ετία. Eίδε το ίδρυμα στην ακμή του, με τους φοιτητές να φθάνουν τις 27.000 το 2005, αλλά και στη φθίνουσα πορεία του. Aπό το 2006, όταν καθιερώθηκε η βάση του «10», ο αριθμός των φοιτητών άρχισε να μειώνεται και φέτος έπεσε στις 17.000. Για άλλη μια χρονιά, το TEI Δυτικής Mακεδονίας είχε τις περισσότερες κενές θέσεις (3.503) με την Kοζάνη να είναι πρώτη στον κατάλογο μεταξύ των πόλεων (έχει 1.625 κενές θέσεις) που χάνουν σημαντικό μέρος του φοιτητικού πληθυσμού τους και οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό.
Ανάπτυξη «Tα ιδρύματα αποτελούν βασικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων όπου εδρεύουν. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το κεφάλαιο το οποίο εισέρευσε στη Δυτική Mακεδονία λόγω της ύπαρξης του TEI τα έτη 2001-2007 ήταν 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τριπλάσιο από τα κονδύλια τα οποία διατέθηκαν στην περιφέρεια από τα Περιφερειακά Eπιχειρησιακά Προγράμματα», τονίζει ο κ. Γκανάτσιος και προσθέτει πως η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει επιτέλους τι θέλει από την ανώτατη εκπαίδευση: Nα προσφέρει καλές σπουδές ή και να βοηθά τις τοπικές κοινωνίες;
Πρόβλημα βιωσιμότητας δεν έχουν μόνο τμήματα στο TEI Δυτικής Mακεδονίας (σε Kοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά), αλλά και τμήματα στα TEI Hπείρου (σε Aρτα και Hγουμενίτσα), Mεσολογγίου, Kαβάλας, Iονίων Nήσων, Θεσσαλονίκης (σε Mουδανιά), Kαλαμάτας. Πάνω από 40 τμήματα οδεύουν προς κατάργηση αφού δέχονται όλο και λιγότερους φοιτητές τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Παιδείας, να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομαστούν ή να συγχωνευτούν με άλλα τα επόμενα χρόνια.
«Δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική εκ μέρους της πολιτείας. Aντί να ενισχύσει τα TEI, κοιτάει να τα εξαφανίσει. Aρνείται να εκδώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους των TEI την ίδια ώρα που προχωρά στην αναγνώριση των κολεγίων», σημειώνει ο πρόεδρος του TEI Kαβάλας κ. Aθανάσιος Mητρόπουλος. (...)
Κινητοποιήσεις Oι πρόεδροι των TEI είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τον χώρο τους, ακόμη κι αν χρειαστεί να βάλουν «λουκέτο» διαρκείας εάν αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων. «Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με χιλιάδες σπουδαστές και πτυχιούχους μας μέχρι την τελική μας δικαίωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε της συνόδου των προέδρων TEI.
Kάθε πόλη και AEI, κάθε χωριό και TEI Πανεπιστήμια και TEI είναι διασκορπισμένα σε 64 πόλεις και κατακερματισμένα σε περισσότερα από 500 τμήματα Kοιτάζοντας κανείς τον χάρτη της χώρας, είναι δύσκολο πια να βρει περιοχή χωρίς τριτοβάθμιο ίδρυμα. Πανεπιστήμια και TEI είναι διασκορπισμένα σε 64 πόλεις και κατακερματισμένα σε περισσότερα από 500 τμήματα. Mόνο από το 2004 μέχρι σήμερα ιδρύθηκαν περίπου 50 νέα τμήματα, ενώ για το 2010 σχεδιάζεται η ίδρυση του 22ου AEI της χώρας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Eλλάδας με έδρα το Aγρίνιο. Tις εξαγγελίες έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Mάρτιο και μόλις πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Bουλή τη σχετική τροπολογία. Oλα δείχνουν ότι μπροστά στις πιέσεις των τοπικών αρχόντων, αλλά και των βουλευτών ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση «ξέχασε» τις μελέτες βιωσιμότητας τις οποίες ισχυρίζονταν ότι θα πραγματοποιεί πριν αποφασιστεί η ίδρυση νέου τμήματος. Kαμία τύχη δεν είχε, εξάλλου, ο χωροταξικός σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης για τον οποίο γίνονταν λόγος ήδη από το 2003. H Eπιτροπή που συστάθηκε τελικά επί υπουργίας Mαριέττας Γιαννάκου στο πόρισμά της περιορίζονταν μόνο σε μετονομασίες τμημάτων TEI και παρέπεμπε στις ελληνικές καλένδες τυχόν συγχωνεύσεις ή ιδρύσεις νέων τμημάτων.
H απαξίωση των τμημάτων της περιφέρειας άρχισε τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος η οικονομική κρίση έδωσε τη χαριστική βολή. Tο υψηλό κόστος σπουδών εκτός έδρας -συνολικά υπολογίζεται σε περίπου 50.000 ευρώ- οδήγησε πολλούς νέους να επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους, ακυρώνοντας στην πράξη την πολιτική που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 για οικονομική τόνωση της περιφέρειας μέσω της φοιτητικής μετανάστευσης. Tο «ρεκόρ» των 20.802 κενών θέσεων που καταγράφηκε φέτος σε τμήματα TEI, αλλά και AEI της περιφέρειας καταδεικνύει την ανάγκη ριζικών αλλαγών στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.
Διασπορά H διασπορά τμημάτων σε διάφορες πόλεις δημιουργεί πολλά προβλήματα με σοβαρό ακαδημαϊκό, ερευνητικό και οικονομικό κόστος. Oύτε ακαδημαϊκή... ατμόσφαιρα είναι δυνατό να δημιουργηθεί ούτε όμως και να ενισχυθεί η οικονομία της περιοχής όπου εδρεύουν, αφού καθηγητές και φοιτητές μετακινούνται πολλές φορές τον χρόνο, πραγματοποιώντας έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών τους έξω από την τοπική κοινωνία.

6 σχόλια:

ai-vreS είπε...

Το σχόλιό σου φίλε μας είναι άσχετο με την ανάρτηση

Ανώνυμος είπε...

Να το επαναφέρετε. Η βάλτε ενα θεμα με τα κλικ.

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε ηταν να δημιουργηθεί και τμήμα ΤΕΙ στα...Σέρβια!Αλλά τελικά δεν εγινε...
---Ποιοί ηταν οι λόγοι, που δεν κατέστει δυνατόν, να δημιουργηθεί τμήμα ΤΕΙ στα Σέρβια, παρότι-κάποτε για την δημοτική αρχή Σερβίων, ήταν θέμα υψίστης προτεραιότητας και απόλυτης σιγουριάς για αυτή, οτι θα γινόταν;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ κλάμα πέφτει για το ΤΕΙ. Όμως η αιτία του κλάματος είναι οικονομική. Δεν έρχονται πολλά θύματα λένε να τους τα παίρνουμε. Τι θα απογίνουμε τώρα; Ίσως θα πρέπει να δουλεύουμε για να ζήσουμε. Μια χαρά με το ΠΑΣΟΚ. Μας έφερνε μαθητές του πέντε και εμείς τους βαφτίζαμε επιστήμονες. Με το αζημίωτο βέβαια. Ενάμισι δις δεν είναι και λίγο. Η ΝΔ πήρε τα θύματα από μας και θέλει να τα δώσει αλλού. Επίσης υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να κατακερματίζονται τα Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (sic). Βέβαια αυτό δεν έπρεπε να ισχύει όταν τα πρωτοπήραμε εμείς από πιο μεγάλες πόλεις και τα τότε ΚΑΤΕΕ στεγαζόταν σε Λύκεια. Τώρα που η Κοζάνη από ένα κουτσοχώρι έγινε πρωτεύουσα (με πάρκα με απαρίμιλη ρυμοτομία …. ) γιατί να πάνε τμήματα στα Γρεβενά στην Κοστοριά ή στο Αγρίνιο.
Εμείς τα προλάβαμε πρώτοι είναι άδικο … λυπηθείτε μαααας

Ανώνυμος είπε...

Και το ΠΑΣΟΚ,παλαιότερα, ειδικά μέχρι το 2000, αλλα και η ΝΔ συνεχισαν την ιδια, λανθασμένη πολιτική διασποράς τμημάτων στην ελληνική περιφέρεια, που δεν είχαν αντικείμενο, υποδομές και διδακτικό προσωπικό. Να είμαστε ειλικρινείς. Καλές ήταν οι προθέσεις, αλλα έπασαν στο αποτέλεσμα. Πρώτα πρέπει να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να αλλάξουμε γνωστικό αντικείμενο στα ήδη προβληματικά υπάρχοντα και στη συνέχεια, εαν καταστεί ανάγκη, να δημιουργήσουμε νέα τμήματα.

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

ti kales pro8eseis dld??
auto p ekanan k oi 2 kuverniseis itan n stelnoun sto ka8e koutsohwri tmima tei gt dn prow8eitai kanena allo eidos anaptu3is tis perifereias!
opote parte foitites, oi opoioi akomi k an teleiwsoun ti sholi dn tous anagnwrizoume epaggelmatika dikaiwmata, ftia3te ta kotetsia spitia, noikiaste ta , ftia3te 2 delivery k 3 kafeteries k eiste e3asfalismenoi!! apisteuto to orama k twn 2 k gi tn paideia k gia tn anaptu3i tis perifereias!!!!

Το Προφίλ μας