Το κείμενο-εισήγηση προωθήθηκε για απόφαση υπό εκβιαστικούς όρους:
ή το Δημοτικό Συμβούλιο θα το ενέκρινε, ή η τηλεθέρμανση Κοζάνης δεν θα ξεκινούσε, παρόλο που η ΔΕΗ ΑΕ έχει υποχρέωση παροχής θερμικής ενέργειας δεδομένου ότι υπάρχει ενεργή σύμβαση με τον Δήμο. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ έχει ενημερώσει για τη λήξη της σύμβασης αυτής στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Σε αυτό το κλίμα πίεσης, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να συμφωνήσει και να υπερψηφίσει :
●Την αποδοχή της διακοπής λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων 3, 4 και 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αυτών δηλαδή που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση Κοζάνης, τον Δεκέμβριο του 2025.
●Ένα ανέφικτο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης με την υπό κατασκευή μονάδα ΣΥΘΗΑ στον ΑΗΣ Καρδιάς. Την ολοκλήρωσή του έως 31 Δεκεμβρίου 2026. Το έργο, ωστόσο, προβλέπει χρόνο υλοποίησης 26 μήνες και ακόμη και σήμερα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο !
●Ένα κείμενο που παρουσιάζει σημαντικά χρηματοδοτικά κενά, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ στη χρηματοδότηση των έργων διασύνδεσης, ούτε για τις αναγκαίες επενδύσεις συντήρησης και αναβάθμισης του εσωτερικού δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης.
●Ένα σχέδιο που εξασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της ΔΕΗ, εκχωρώντας τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), διασφαλίζοντας έτσι τα έσοδα της ΔΕΗ ΑΕ από την παροχή θερμικής ενέργειας σε οποιαδήποτε περίπτωση.
●Τις δυσμενείς ρυθμίσεις για τις οφειλές της ΔΕΥΑΚ, αφού καλύπτονται μόνο το ένα τρίτο αυτών από δημόσιους πόρους, ενώ σε άλλη περίπτωση καλύπτεται τα δυο τρίτα για πολλαπλάσια ποσά ! Το δε ένα τρίτο θα αποπληρωθεί με πόρους δημοτών και δημοτικούς πόρους, προερχόμενους από τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και μέρος του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι κάτοικοι.
●Μια απόφαση από την οποία απουσιάζει, επίσης, οποιαδήποτε οροφή στην τιμή της τηλεθέρμανσης, η οποία θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις τιμές φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα. Η αστάθεια στις τιμές, λόγω διεθνών κρίσεων και της πολιτικής του GreenDeal, δημιουργεί αβεβαιότητα για την προσβασιμότητα της τηλεθέρμανσης από τους πολίτες στο μέλλον με ένα εύλογο κόστος.
●Ένα κείμενο στο οποίο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για τις απαιτήσεις της ΔΕΥΑΚ από τη ΔΕΗ ΑΕ, για τις απαιτήσεις για τις περιπτώσεις που η ΔΕΗ ΑΕ δεν παρείχε τη συμφωνημένη θερμική ισχύ με συνέπεια να επιβαρύνεται η ΔΕΥΑΚ που αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί πετρέλαιο.
●Τέλος, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην συμπληρωματική τροφοδοσία του ενιαίου διασυνδεδεμένου συστήματος τηλεθέρμανσης, ώστε να αποκτήσει επάρκεια θερμικής ισχύος, από εναλλακτικές πηγές, γεγονός που εντείνει τις αμφιβολίες για τη μελλοντική βιωσιμότητα του συστήματος.
Η δική μας προσέγγιση επικεντρώνεται στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της τηλεθέρμανσης.
Μέχρι σήμερα, οι πολίτες ωφελήθηκαν από ένα καθαρό περιβάλλον και εξοικονόμησαν δεκάδες-εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα περισσότερα από τριάντα χρόνια λειτουργίας του έργου.
Πιστεύουμε ότι η τηλεθέρμανση είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί και στο μέλλον, υπό δύο βασικούς όρους:
1. Να διασφαλιστεί μια ανταγωνιστική τιμή που θα την καθιστά ελκυστική για τη χρήση της από τους πολίτες έναντι των ανταγωνιστικών καυσίμων
2. Η σταδιακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να καλυφθεί το κενό στο θερμικό φορτίο του ενιαίου διασυνδεδεμένου συστήματος τηλεθερμάνσεων, που με τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της.
Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, την ανυπαρξία επαρκούς αιτιολόγησης από τη δημοτική αρχή και την παντελή έλλειψη προοπτικής στο σχέδιο, η ΕΝΟΤΗΤΑ καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής.
3 σχόλια:
Ποιος να νοιαστεί και να λυπηθεί για την εξέλιξη της πορείας λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη όταν στον Δήμο Βελβεντού και Σερβίων ο χειμώνας κοστίζει στους πολίτες, είτε σε πετρέλαιο είτε σε ηλεκτρικό, περισσότερα από 3.000 ευρώ ετησίως? Σε αντίθεση με τα 800 ευρώ ετησίως της τηλεθέρμανσης. Και η ειρωνεία της όλης ιστορίας είναι ότι η ΔΕΗ κατηγορεί την ΔΕΥΑΚ ότι της χρεωστάει 17.000.000 ευρώ τα οποία προφανώς η ΔΕΥΑΚ τα εισέπραξε από τους πολίτες … ή εάν δεν τα εισέπραξε τότε τα ‘’αμέλησε’’ για ψηφοθηρικούς λόγους. Νομίζετε ότι όλος ο νόμος είναι μόνο η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο ? Αρκετά …
Σωστά. Ας λογοδοτήσουν λοιπόν όλοι. Και όσοι δήμαρχοι είναι υπεύθυνοι που οι δήμοι τους χρωστάνε 2 εκατομμύρια στην ΔΕΗ ενώ μόλις πριν δύο χρόνια το κράτος τα πλήρωσε όλα τους τα χρέη. Πάντως εάν μάθεις πόσα χρωστάνε κάτι επιχειρήσεις του δήμου Βοιου θα καταλάβεις ότι είναι ψίχουλα τα χρέη της Πτολεμαϊδας. Πάντως η λύση δεν είναι "να ψοφήσει η κατσίκα σας" . Επίσης το Αμύνταιο είναι στο νομό φλωρινας
13.53 οι Σουρδοι νοιάζονται για εμάς όσο ακριβώς νοιάζονται οι σερβιωτες για τα χωριά του δήμου. Γιατί εάν και όταν υπάρξει φυσικό αέριο στα Σέρβια ο ορεινός όγκος θα παγώνει γιατί ούτε πετρέλαιο ούτε ξύλα θα μπορεί να πληρώσει. Καμία άλλη διαχειριστική μελέτη για τα δάση ΜΑΣ έχετε να δώσετε με απευθείας ανάθεση;
Δημοσίευση σχολίου