Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Και οι επτά ήσαν υπέροχοι

Ο λόγος για τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στο ντιμπέϊτ που μας παρουσίασε επιτυχώς η ΕΡΤ. - Μα δεν ήταν επτά θα μου πείτε.- Εντάξει, μας έλλειπε ο Γιούλ Μπρίνερ, αλλά ούτε που φάνηκε η έλλειψής του. Όλα τ’ άλλα, λειτούργησαν κανονικά και στην Άγρια Δύση αποκατεστάθη η πολιτική του ΛΟΓΟΥ, απέναντι στην «ομιλία» των εξάσφαιρων.      
       

    Μπορεί, δε λέω, να υπήρχε και ένας διαγκωνισμός μεταξύ των υποψηφίων, που συνέβαλλε σε κάποιες ψιλό μπηχτές, αλλά αυτό κράτησε και το ενδιαφέρον του κοινού που δεν το ενδιέφερε η ουσία του πολιτικού διαλόγου, αλλά η εξόντωση της πολιτικής του  σκέψης. Πιθανόν κάποιοι να νομίζουν πως η αξία της Πολιτικής κρύβεται στις ηγεσίες και από εκεί περιμένουν να τους αποκαλυφθεί. Λάθος, τεράστιο ΛΑΘΟΣ. Η Κοινωνία είναι το ένζυμο της Πολιτικής που διαπλάθει τα μέτρα και τα ζύγια και οι Πολιτικές Ηγεσίες οφείλουν να την αφουγκραστούν. Τώρα αν η Κοινωνία απορυθμίζεται και γίνεται το διαθέσιμο Κεφάλαιο των Πολιτικών, καλά να πάθει και να κατρακυλάει οικονομικά στην προτελευταία θέση των χωρών της ΕΕ.                                                                                                   

   Ενδεχομένως να ισχυρισθούν κάποιοι και μάλιστα Ενεργοί Πολίτες, που η στάση τους στα Πολιτικά ζητήματα του Τόπου μας είχε πάντα Ιδεολογικό πρόσημο, ότι η Πολιτική και οι Πολιτικοί, κρύβουν παγίδες που σε συμπαρασύρουν στη δύνη των λόγων τους. Όπως επίσης και η επιρροή των Μέσων, των όποιων Μέσων, που πρόθυμα προβάλλουν για τους δικούς τους προφανώς λόγους ως διαφημιζόμενο προϊόν τα πρόσωπα, παραλείποντας επιμελώς τα έργα, τις ημέρες και την πολιτική τους προοπτική. Εκεί σε θέλω… Ναι, εκεί, να είσαι συνειδητοποιημένος Πολίτης ώστε να μπορείς να ξεχωρίσεις την ήρα από το στάρι. Δεν φτάνει να δηλώνεις την Πολιτική σου επάρκεια μέσα από την κομματική σου ταυτότητα αν δεν προβληματίζεσαι με ιδεολογική σαφήνεια για τις επιλογές σου.                                              

   Τα λέω όλα αυτά γιατί μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες, σχετικά με την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που η ταπεινότητά μου αδυνατεί να κατανοήσει σε τι αποσκοπούν. Έχουμε και λέμε λοιπόν: 

α) Όλως ξαφνικά τα ΜΜΕ ανακάλυψαν πως στον Πολιτικό μας μικρόκοσμο υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί που ήταν αποκλεισμένο από τις τηλεοπτικές μας οθόνες και είχε χάσει το φως του (ακόμα κι’ αν τους ξέφευγε καμιά φωνή ΠΑΣΟΚ την έκοβαν άρον – άρον για διαφημιστικό διάλειμμα) «να σου πετιέται απ’ την αρχή κι αντρειεύει και θεριεύει».                                                                                                                              

β) Απρόσμενα παρουσιάζεται περιέργως το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει μια απροσδόκητη άνοδο που το φέρνει στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις του κοινού. Από το 10, 11, άντε 12% πήρε κεφάλι και κτυπά 14, και 15% μη σου πω! Και όλα αυτά χωρίς να κάνει ΤΙΠΟΤΑ παρά μόνο εκλογές Προέδρου του Κινήματος. Καλά εντάξει θα μου πεις κατρακυλήσανε οι άλλοι και βρήκε σκαλοπάτι να πατήσει. Τι να πω; Περίεργο δεν είναι;                                                                       

γ) Άσε που πριν καλά – καλά τελειώσει το ντιμπέϊτ, πλάκωσαν οι δημοσκοπήσεις και άρχισαν τα όργανα να δέχονται παραγγελιές, έτσι ώστε σχεδόν καθημερινά να έχουμε και μια καινούρια δημοσκόπηση στην προβολή προσώπων. Αφήστε ρ’ αδέρφια τη μουσική του Ένιο Μορικόνε να κατευνάσει το Φαρ – Ουέστ που κρύβουμε στη σύνθεσή μας.                                             

 ε) Διακρίνω επίσης μια αγωνία, αλλά και μια υπέρμετρη αισιοδοξία από τους υποψηφίους για την προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες. Δεν καταλαβαίνω τι σηματοδοτεί μια ανεξέλεγκτη προσέλευση στη κάλπη, χωρίς να προσδιορίζεται μέσα από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ αυτός που έχει τη δυνατότητα του εκλέγειν. Θα μπορούσε να μπει ένα μέτρο φερ’ ειπείν, μέσα από τους καταλόγους που ψήφισαν στο τελευταίο συνέδριο ή όσοι τέλος πάντων έχουν εγγραφεί μέλη του κόμματος πριν από τις τελευταίες Ευρωεκλογές. Η χωρίς κριτήρια εκλογή ελλοχεύει κινδύνους που απορώ πως ΟΛΟΙ οι υποψήφιοί μας δεν έχουν αντιληφθεί.                                                                                                                                                           

 Στ) Ελπίζω να μην μπουν στον κόπο επώνυμα στελέχη του Κινήματος να δηλώσουν την στήριξή  τους  στον τάδε ή στη δείνα προδιαθέτοντας. Θα αποτελεί ντροπή για τον Κόσμο του ΠΑΣΟΚ να τον θεωρούν εταίροφωτιζόμενο όταν γνωρίζουν (εκτός κι’ αν δεν του το αναγνωρίζουν) ότι η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, οι αρχές και οι αξίες του Σοσιαλισμού και της Δημοκρατίας, αποτελούν το λίκνο που φωτίζει τα βήματά του.                                              

   Μ’ αυτές τις σκέψεις θα προσέλθω να ασκήσω το κομματικό μου καθήκον, έχοντας συναίσθηση στην αξία της ψήφου χωρίς επιρροές, αλλά με επίγνωση την Πολιτική απαξία του ΠΑΣΟΚ στα πέτρινα χρόνια του και τα λόγια του Ουμπέρτο Έκο: Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, απ’ τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.                                                                                                

Μαγκλάρας Βασίλης 29/9/2024                                                                                                                    magklarasvas@yahoo.gr                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας