Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Οι ‘’Βασιλιάδες 2024’’ πραγματοποίησαν το παραδοσιακό έθιμο της Πρωτοχρονιάς στην Ενορία Άγιος Διονύσιος Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, με παραδοσιακές στολές και χαρά οι ‘’Βασιλιάδες 2024’’, αφού εκκλησιάστηκαν, πραγματοποίησαν (1-1-2024) το παραδοσιακό έθιμο της Πρωτοχρονιάς στην Ενορία Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω στο Βελβεντό.

Στο τέλος της πρωτοχρονιάτικης Θείας Λειτουργίας Βασιλείου του Μεγάλου στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού (την οποία τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, Εφημέριος του ως άνω Ναού και Αρχιερατικός της Α.Π.Β. και στην οποία έψαλαν οι ψάλτες – αναγνώστες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Στεργιόπουλος, Δήμητρα Κίτση και διακόνησε στο Ιερό ο Αστέριος Καρανάτσιος μαθητής της Ε’ Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού) οι ‘’Βασιλιάδες 2024’’ έψαλαν τα κάλαντα, εντός του ναού, στον παπά: ‘’… Αρχή που βγήκε ο Χριστός, // άγιος και πνευματικός, // στη γη να περπατήσει // και να μας καλοκαρδίσει..’’.

Στη συνέχεια τα έψαλαν στα σπίτια της Ενορίας. Οι άνθρωποι τους υποδέχονταν με χαρά. Ανταλλάσσονταν ευχές. Το ‘’Εν ειρήνη προέλθωμεν’’ της Θείας Λειτουργίας μεταφέρονταν ως Χάρη Χριστού από σπίτι σε σπίτι. Όλα γίνονταν ειρηνικά, όμορφα, λαμπρά και γεμάτα χάρη. Και ο καθένας ‘’Δοχείον του (Αγίου) Πνεύματος εκλεκτόν’’ (Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου Διονυσίου).

Με την επιστροφή τους στο Αρχονταρίκι του Ναού ο παπάς διάβασε, έκοψε και μοίρασε τη βασιλόπιτα. Το φλουρί το βρήκε ο Σπύρος Παπαχρήστου μαθητής του 15ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Οι ‘’Βασιλιάδες 2024’’: Στεφάνου Δημήτριος, Παπαγεωργίου Ηλίας, Παπαγεωργίου Περικλής, Γεωργάκη Άννα, Δουλδούρα Ολυμπία, Μύρου Μαρία, Τσιαπανίκα Βαγγελιώ, Πιτσιάβα Βάγια, Δελνιώτη Θεοδώρα, Καρανάτσιος Αστέρης, Σταμπουλής Γιάννης, Σταμπουλή Δήμητρα, Παπαχρήστου Νίκος, Παπαχρήστου Σπύρος. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός να τους χαρίζει υγεία και όλα τα αγαθά Του.    

Ολοκληρώνω το σημείωμα με ευχές από την Εγκύκλιο της Πρωτοχρονιάς 2024 του Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου: ‘’Ο Κύριος και Θεός μας, να χαρίσει το 2024, ειρηνικό και σωτήριο… και η Ελλάδα μας σύντομα να επιστρέψει στους δρόμους των αρχών και των αξιών που άνοιξαν σε παγκόσμια κλίμακα οι προ Χριστού σοφοί μας και οι διαχρονικώς μετά Χριστόν Άγιοι και ήρωες της Πατρίδος, της γνώσεως και πάσης της εν Χριστώ σοφίας. Καλό και ευλογημένο το νέο έτος! Ο πνευματικός Σας Πατέρας, ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης Σας. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’. Αμήν.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
2-1-2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας