από το metalignitiki.gr
Η πράσινη ενέργεια στη Δυτική Μακεδονία είναι μια πραγματικότητα.Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα καλύψουν μεγάλο μέρος της περιοχής και ένας αυξανόμενος αριθμών μικρών επενδυτών στην περιοχή έσπευσαν να πάρουν τις ειδικές άδειες. Ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Επενδυτών Δυτ. Μακεδονίας Φώτης Ζυγούρης
μιλάει στη Βάια Λαμπροπούλου* και το metalignitiki.gr για τις ΑΠΕ και τα Φωτοβολταϊκά πάρκα στη Μεταλιγνιτική εποχή..
-Η ΔΕΗ αναλαμβάνει το φιλόδοξο έργο πράσινης ενέργειας, την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Κοζάνης, τι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της περιοχής;
Είναι μια απ τις καλύτερες εξελίξεις η στροφή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Θα έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια. Ωστόσο είναι ένα θέμα για πολύ μεγάλη κουβέντα. Σημαντικό σ αυτή την εξέλιξη είναι ο ρόλος που θα έχει η τοπική κοινωνία. Μέχρι τώρα απ την δραστηριότητα της ΔΕΗ με τον λιγνίτη η περιοχή αποκόμισε:1. Θέσεις εργασίας, 2. Εισόδημα,3. Τεχνογνωσία.4. Το ειδικό τέλος 0,4% (τοπικός πόρος )το οποίο κατανέμονταν στην περιφέρεια και τους Δήμους και γινόταν κάποια έργα ή μελέτες.
Από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οτί η τοπική κοινωνία θα αποκομίσει
1. Λίγες θέσεις εργασίας και κυρίως στην κατασκευή γιατί κατά την διάρκεια λειτουργίας δεν απαιτούνται πολλές θέσεις εργασίας
2. Το ανταποδοτικό τέλος 3% επί του κύκλου εργασιών,
3. Καλύτερο περιβάλλον καθαρή ενέργεια.
Άρα η τοπική κοινωνία δεν θα έχει τα αναμενόμενα ωφέλει απ την δραστηριότητα αυτή. Θα μπορούσε όμως να διαθέσει εκτάσεις με μικρό μίσθωμα σε περίπου σε 1000 μικροεπενδυτές έτσι ώστε να αναπτύξουν παράλληλα μικρές επενδύσεις έως 500kw για να αποκτήσουν εισόδημα αντίστοιχα αυτοί και οι οικογένειες τους. Σίγουρα δεν λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας έτσι αλλά καλύπτεται ένα μέρος του προβλήματος της μείωσης εισοδήματος.
-Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της Κοζάνης και την πράσινη ενέργεια. Ποιός ειναι ο ρόλός σας;
Η αλήθεια είναι οτι χρειάζεται πολύς χρόνος γι αυτή την απάντηση. Πιστεύω οτι ο Νομός Κοζάνης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τρανταχτό παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης των ΑΠΕ και άλλων δραστηριοτήτων όπως η κτηνοτροφία η γεωργία και η μεταποίηση με τον τουρισμό και γενικότερα την παροχή υπηρεσιών. Κατ αρχήν φαντάζομαι χωροταξικά τακτοποιημένα τα πράγματα και βλέπετε οτι το χωροταξικό το αναφέρω συχνά διότι είναι υψίστης σημασίας, δηλ. να έχουμε ορίσει συγκεκριμένες περιοχές που βολεύει να εγκατασταθούν οι ΑΠΕ χωρίς να επηρεάζουν την παράλληλη ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να βοηθούν την καλύτερη ανάπτυξη των άλλων δραστηριοτήτων όπως πχ την συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά με παράλληλη ανάπτυξη θερμοκηπίων με φθηνό κόστος θερμικής ενέργειας. Βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες και στις βάσεις τους να βόσκουν αιγοπρόβατα και βοοειδή. Μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με παράλληλη τροφοδοσία ενέργειας σε τυροκομείο. Ομαδοποιημένα φωτοβολταικά οικισμών με σκοπό τον συμψηφισμό της ηλεκτρικής ενέργειας και με σκοπό της ωφέλειας αυτής και για την θέρμανση με νέες τεχνολογίες όπως οι αντλίες θερμότητας. Ένα εκπαιδευτικό Ανώτατο ίδρυμα που θα συνεργάζεται με τοπικές επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία αλλά και σε άλλους τομείς. Σύγχρονο λιγνιτική μονάδα συμπαραγωγής χωρίς ρύπους που να αποτελεί μονάδα βάσης του συστήματος και παράλληλη ερευνητική συνεργασία με το Πανεπηστήμιο για την ανάπτυξη άλλων χρήσεων του λιγνίτη. Μονάδες ΑΠΕ να διοχετεύουν την ενέργειά τους για την παραγωγή υδρογόνου. Μονάδες ΑΠΕ σε κλειστό κύκλωμα για την παροχή φθηνής ενέργειας σε επιχειρήσεις σύγχρονης τεχνολογίας (mining bitcoin κλπ )
-Θεωρείτε πως η απολιγνιτοποίηση είναι βίαιη, αν λάβουμε υπόψη πως η κατάργηση της ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει εξαγγελθεί εδώ και δέκα χρόνια περίπου; Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έγινε ή κατάλληλη προετοιμασία απολιγνιτοποίησης ;
Ναι, θεωρώ.παρ’ όλη την κουβέντα που έγινε τα τελευταία χρόνια. ότι είναι βίαιη από την άποψη ότι η κεντρική κυβέρνηση την συζητούσε και υπέγραφε διεθνείς συμβάσεις χωρίς όμως να νομοθετεί με κριτήρια ενίσχυσης για τις πληττόμενες περιοχές.
-Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο θα σταθει ικανό να καλύψει τις αρνητικές συνέπειες από την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή και ιδιαίτερα στην αύξηση της ανεργίας;
Είναι σαφές ότι τα φωτοβολταϊκά και γενικότερα οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι τα δυο σημαντικότερα προβλήματα της απολιγνιτοποίησης είναι 1ον η ανεργία και 2ον η απώλεια εισοδήματος τότε θα μπορούσα να σας πω με βεβαιότητα ότι τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να αναπληρώσουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό της τάξης των 3.000 οικογενειών, το εισόδημα που είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο αν λάβουμε υπ όψιν ότι το μέσο εισόδημα κυμαίνεται σήμερα στις 12.000€ ανά οικογένεια. Φυσικά με την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών έως 500kw και από τοπικούς επιχειρηματίες για να παραμείνει το εισόδημα στην περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του προγράμματος των Τοπικών Ενεργειακών Κοινοτήτων αλλά και μεμονωμένων μικρών επενδυτών με βάση όμως την εγγυημένη τιμή αναφοράς που ισχύει σήμερα δηλ, τα 65€ / Mwh.
-Σε τι επίπεδα πιθανολογείτε ότι θα κυμανθεί η τιμή του ρεύματος και τι αποτελέσματα θα έχει αυτό για την Ελλάδα και την κοινωνία;
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα είναι συνεχόμενα πτωτική και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα φθάσουμε στο σημείο που η επιβάρυνση μιας οικογένειας από τα έξοδα διαχείρισης του δικτύου διανομής να είναι μεγαλύτερη από αυτή της ακέραιης καταναλισκομένης ενέργειας.
Απλά θα μπορούσαμε από σήμερα να τονώσουμε την οικονομία μας δίνοντας μια γενναία μείωση στην ενέργεια που καταναλώνουν οι βιομηχανίες για να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους με αποτέλεσμα να γίνουν ποιο ανταγωνιστικές σε σχέση με ομοειδής επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
-Η αειφόρος ανάπτυξη έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει πλήρως την έως τώρα παρερχομένη από λιγνίτη ενέργεια;
Ναι, έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει πλήρως και μάλιστα με χαμηλότερη τιμή και μεγαλύτερη ισχύ. Φυσικά η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε πάρα πολύ σ αυτό τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης και οι επενδύσεις στους αγωγούς αερίου, οι οποίοι έδωσαν την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο,τι ώρα θέλουμε σε ό,τι ισχύ θέλουμε με πολύ απλή διαδικασία. Εδώ θα ταίριαζε το ότι λανθασμένα θεωρούνται οι ΑΠΕ εχθροί του λιγνίτη. Εχθρός του λιγνίτη είναι το αέριο γιατί αυτό αποτελεί μονάδα βάσης.
-Οι καινούργιες μορφές ενέργειας υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν αιτία κατάργησης κάποιων δραστηριοτήτων όπως η κτηνοτροφία με τη μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων;
Όχι, σε καμιά περίπτωση αν γίνει βέβαια σωστός σχεδιασμός χωροταξικός μπορεί να λειτουργήσει και θετικά προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των τομέων αυτών όπως σας ανέφερα και παραπάνω.
-Η βιοποικιλότητα μιας περιοχής σε τι βαθμό επηρεάζεται από τις ανανεώσιμές πηγές ενέργειας;
Μιλάμε για επιπτώσεις στο περιβάλλον από ανανεώσιμες πηγές που είναι καθαρή ενεργεία και σε μια περιοχή που δραστηριοποιούνται τόσα ορυχεία. Καμία επίπτωση μπροστά στην καταστροφή του περιβάλλοντος απ τα ορυχεία. Και δω ας μην ξεχνάμε και το τίμημα των ανθρωπίνων ζωών από αρρώστιες που έχει προκαλέσει η καύση του λιγνίτη.
-Η γνώμη των τοπικών κοινωνιών λαμβάνεται υπόψη ή τουλάχιστον ενημερώνονται οι κάτοικοι για τα τεκταινόμενα των ΑΠΕ;
Οι τοπικές κοινωνίες πάντα ρωτούνε και ενημερώνονται στο βαθμό που ο καθένας βέβαια μπορεί να κατανοήσει γιατί υπάρχει τεράστια μυθοπλασία γύρω απ τις ΑΠΕ. Εκφράζονται μέσα απ τους εκπροσώπους τους στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Σε περίπτωση αντίδρασης προσπαθούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν την αλήθεια, γιατί όπως σας είπα οι περισσότεροι έχουν άγνοια και να αντιμετωπίσουμε κατά τόπους τις αντιδράσεις.
Πως επικουρεί στην πράσινη ενέργεια η Ε.Ε. , θεωρείτε πως είναι επαρκής η στήριξή της;
Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ μπροστά στο θέμα των ΑΠΕ αλλά στο θέμα των ενισχύσεων θεωρώ ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην έρευνα των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των τοπικών φορέων και θεσμών όπως Δήμοι και Περιφέρεια με στοχευμένα ειδικά προγράμματα. Παράδειγμα θα έπρεπε να χρηματοδοτεί την έρευνα για την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο στην περιοχή μας ή τις εναλλακτικές ενεργειακές μορφές χρήσης του λιγνίτη.
*Η Βάια Λαμπροπούλου είναι Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στην Ψηφιακή Δημοσιογραφία του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΑΠΘ
6 σχόλια:
παραπλανητικές απαντήσεις και καθερφτάκια για ιθαγενείς. Φάτε μάτια ψάρια. Μην δώσετε ούτε μια πιθαμή γης, θα το μετανιώσετε
Δεν τα θέλουμε κύριος
Οι ΑΠΕ είναι για αυτούς που έχουνε φράγκα στην άκρη, μπορούν να πληρώσουν την αγορά χωραφιού, το 20%-30% που είναι η συμμετοχή στο δάνειο για την κατασκευή του πάρκου, όπως και τα τέλη σύνδεσης στην ΔΕΗ.(Ολα αυτά 50,000ε τουλάχιστον). Για ποία ανάπτυξη μεταλιγνιτικής εποχής μιλάμε όταν, όσοι επηρεάζονται άμεσα με το κλείσιμο των ορυχείων δεν μπορούν να κάνουν αίτηση διότι δεν έχουνε την οικονομική δυνατότητα? Ολες οι αιτήσεις απο τα χέρια σου περνάνε κ Ζυγούρη, απο όσο γνωρίζω όσοι έχουν κανει αιτήσεις για πάρκο είναι προνομιούχοι. Τι να πεις και εσύ όμως, Νεα Δημοκρατία είσαι.
Νέα Δημοκρατία είναι ο Φώτης,αλλά την δεύτερη κυριακή τον μπουμπούνιξε στο Χρηστάρα μαζί με τον κουμπάρο του!!!!!!!
Πάνω από όλα σερβιωτες να είναι και ας είναι και ο χειρότερος δεν τα ξερεις
21:53 θα συμφωνήσω μαζί σου:Μία χαρά τα λες. Μην σου πω απο την πρώτη Κυριακή τα έδωσε όλα στο χρησταρα, αλλά δαγκωτό. Στις Δημοτικές εκλογές όπως μας συμφέρει είμαστε.
Δημοσίευση σχολίου