Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου Ανδρέα στη Δυτική Μακεδονία έγιναν σημαντικές συναντήσεις στις οποίες συμμετείχα. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών και της αυτοδιοίκησης ενημέρωσαν και επιβεβαίωσαν στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής τους.
Οι διαδοχικές συναντήσεις έγιναν στην Περιφέρεια με το συντονισμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη Γιώργου, δεδομένου ότι οι συνθήκες λόγω COVID-19 δεν επέτρεψαν τις επιτόπου επισκέψεις.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναγνώρισε την καθολική ζημία των καλλιεργειών στις περιοχές ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από την μη επίσκεψή του επιτόπου και δεσμεύτηκε ότι οι παραγωγοί θα λάβουν την επιδότηση που δικαιούνται.
Προς τούτο θα προχωρήσει μέχρι 20-05-2021 η καταγραφή των ζημιών και η αρχική εκτίμηση της αξίας τους με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο και στόχο την καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός δηλαδή την εποχή που πιθανά θα εισέπρατταν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους.
Δεδομένου ότι δεν επαρκούν τα ποσά από τα ανταποδοτικά των αγροτών δηλαδή οι πόροι του ΕΛΓΑ λόγω του μεγέθους των ζημιών, θα συμβάλει ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Το ίδιο έγινε άλλωστε, για πρώτη φορά, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και για την καταβολή των ζημιών των ετών 2020 και 2021.
Επειδή οι μέχρι σήμερα ενέργειες και οι στόχοι που έθεσε ο κ. Λυκουρέντζος και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ υλοποιήθηκαν στο έπακρο, είμαστε αισιόδοξοι για την επιβεβαίωση των όσων ανακοινώθηκαν.
Από τη μεριά μου έθεσα ως ζητήματα:
1. την κάλυψη των ζημιών και στο προανθικό στάδιο. Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
2. την επιτάχυνση καταβολής των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ 2017 καθώς και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των ενστάσεων του ιδίου έτους,
3. την επικαιροποίηση του Οργανογράμματος Λειτουργίας του ΕΛΓΑ και την θεσμοθέτηση ψηφιακού οργανογράμματος για να μπορεί να δέχεται πρόσθετο προσωπικό στο πλαίσιο της κινητικότητας,
4. την εξέταση, εκτός από τις άλλες καλλιέργειες για τις οποίες έγινε εκτενής αναφορά από εκπροσώπους των παραγωγών και της αυτοδιοίκησης, των ζημιών στην σημαντική καλλιέργεια ελαιοκράμβης για την περιοχή της Εορδαίας και τέλος
5. την ανακοίνωση συνοπτικού χρονοδιαγράμματος των ενεργειών μέχρι και τις πληρωμές των δικαιούχων.
Για την εφαρμογή ενός “προγράμματος εγγυημένου εισοδήματος” επιπρόσθετα των προβλέψεων στο πλαίσιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στο οποίο αναφέρθηκα κατά την προ μηνών συνάντησή μας με τους πολίτες Βελβεντού ύστερα από καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νέο κανονισμό αγροτικής ανάπτυξης για ζητήματα “διαχείρισης κρίσεων”.
Κοζάνη, 29/04/2021
Γιώργος Αμανατίδης
Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου