Τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία του λαού της Δυτικής Μακεδονίας από τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου στην περιοχή Ζιδάνι αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησηπου κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχεδιάζει τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου στην περιοχή Ζιδάνι επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος…
Πρόκειται για τον ίδιο χώρο όπου λειτουργούσαν μέχρι το Μάρτιο του 2000 τα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας, οπότε και σταμάτησε τη λειτουργία τους αφήνοντας πίσω μια περιοχή µε περιβάλλον υποβαθμισμένο και βαρύτατα ρυπασμένο από τον αμίαντο.Με σχετικά προγράμματα που είχαν εκπονηθεί τότε ξεκίνησαν οι σταδιακές επεμβάσεις για την αποκατάσταση του τόπου δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, και σε διασύνδεση με τον ποταμό Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.
Όπως ήταν επόμενο ο πιο πάνω σχεδιασμός, που προβλέπει τη μεταφορά και το θάψιμο στο Ζιδάνι των αποβλήτων αμιάντου όλης της χώρας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Τα αερομεταφερόμενα και εισπνεόμενα σωματίδια (ίνες) αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα (μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου, αμιαντίαση κ.ά.). Αλλά και ο καταπινόμενος αμίαντος, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, ευθύνεται για εξίσου σοβαρές ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο.
Τα σχέδια για την επανενεργοποίηση της περιοχής Ζιδάνι σε καθεστώς τοξικής βόμβας δεν είναι σημερινά. Μεθοδεύονται εδώ και καιρό με βασικό στόχο τη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων του κεφαλαίου με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα αποτελέσει καταστροφική απειλή για την υγεία, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση των πάντων, στο πλαίσιο της οποίας βρίσκουν εύφορο έδαφος σχεδιασμοί του κεφαλαίου που θα επιδεινώσουν παραπέρα τους όρους διαβίωσης του λαού (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ανεξέλεγκτη κατασκευή ΑΠΕ, καύση απορριμμάτων κ.ά.). Εντάσσονται στη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να δημιουργήσει ευνοϊκό “επενδυτικό κλίμα” με μεροκάματα πείνας, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, φορτώνοντας νέους πράσινους φόρους στο λαό, καταδικάζοντας τον στην ενεργειακή φτώχεια κ.ά. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, τα όποια «ανταποδοτικά οφέλη» από τη λειτουργία του ΧΥΤΑΜ που ως συνήθως προπαγανδιστικά επιστρατεύονται σε τέτοια προσχεδιασμένα εγκλήματα σε βάρος της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος, δεν αντισταθμίζουν τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν με βάση το σχέδιο “απολιγνιτοποίησης και πράσινων επενδύσεων” της ΕΕ και της κυβέρνησης υπέρ των μονοπωλίων των ΑΠΕ, ούτε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα προκληθεί και τις ανυπολόγιστες συνέπειες.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
- Στο γεγονός ότι στο όνομα της αποκαλούμενης ως “πράσινης στρατηγικής” της ΕΕ μεθοδεύεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με δεδομένο ότι επιστήμονες έχουν ήδη επισημάνει το γεγονός ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος, το υδατοπερατό των πετρωμάτων, τη σεισμικότητα της περιοχής, και ότι τα συγκεκριμένα ύδατα του Αλιάκμονα υδροδοτούν και τη Θεσσαλονίκη;
- Στο αίτημα των κατοίκων και των μαζικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας να σταματήσει άμεσα η υλοποίηση κάθε τέτοιου σχεδιασμού;»
26/04/2021 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου