Η ενεργειακή φτώχεια του λαού μας θα ενταθεί. Ήδη πριν το ξεκίνημα αυτού του βήματος της απελευθέρωσης η ενεργειακή φτώχεια ήταν στο 30% του πληθυσμού. Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε οδήγησε άμεσα σε αύξηση των τιμολογίων ρεύματος σε 16 - 19% το Σεπτέμβρη του 2019.
Οι αποφάσεις για το σχήμα με το οποίο θα συνεχίσει η τηλεθέρμανση θα έρθουν να δώσουν ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των εργατικών -λαϊκών νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα η λύση που προκρίνεται, θα έχει σα συνέπεια την αύξηση της τιμής που θα αγοράζει την θερμική ενέργεια η διαδημοτική επιχείρηση που θα στηθεί απο τη ΔΕΗ Α.Ε περίπου κατά 1,5 φορά πάνω. Αυτό θα έχει σα συνέπεια αναλόγως να αυξηθούν και τα τιμολόγια για τον καταναλωτή. Αυτή η τιμή δεν θα είναι σταθερή και θα εξαρτάται απο τις τιμές που θα προκύπτουν από το εμπόριο ρύπων CO2 και το μίγμα που κάθε φορά θα χρησιμοποιείται για την παροχή θερμικής ενέργειας.
Με λίγα λόγια ο καταναλωτής θα δεχτεί μια αύξηση το λιγότερο 150%. Μεσα σε συνθήκες που χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, τα μεροκάματα είναι στον πάτο και υπάρχουν σχεδιασμοί για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, νομοσχέδιο για κατάργηση του 8ωρου που θα τα ρίξουν ακόμα παρακάτω, καλείται ο λαός μας να υποστεί ένα ακόμα σημαντικό οικονομικό βάρος. Η ενεργειακή φτώχεια θα ενταθεί, οι απλήρωτοι λογαριασμοί θα συσσωρεύτουν με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα και για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων (μείωση μισθών, απολύσεις, επέκταση ελαστικών σχέσεων) με ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης.
Τα πανηγύρια της δημοτικής αρχής ότι με το στήσιμο της ενεργειακής κοινότητας απο το Δήμο που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη για ηλεκτροφωτισμό, ακούγονται σαν αστείο μιας και ο τελικός λογαριασμός απο την «απολιγνιτοποίηση» με αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος κ.α θα είναι πολλαπλάσια απο τα ψίχουλα των ενδεχόμενων μειώσεων.
Η συζήτηση επίσης ανέδειξε ότι η έντονη διαμάχη που αναπτύχθηκε και συνεχίζεται, για τον τρόπο που θα προχωρήσουν τα φωτοβολταικά (είτε απο ιδιωτική εταιρία είτε απο ενεργειακή κοινότητα) αφορά αντιτιθέμενα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του λαού. Ούτως ή άλλως στο πραγματικό «σκάνδαλο» της απολιγνιτοποίησης, της όξυνσης της ενεργειακής φτώχειας η «τρίανδρία» και η «Κοζάνη τόπος να ζείς» πάνε χέρι χέρι, όπως άλλωστε εκφράστηκε και στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο όπου συμφώνησαν ότι αυτή η επιλογή για την τηλεθέρμανση είναι μονόδρομος.
Γελάνε και οι πέτρες με την προσπάθεια του Δημάρχου να κατηγορήσει την Λαϊκή Συσπείρωση (αφού κανείς άλλος δεν διαφωνεί) ότι αφού αντιπαρατίθεται στην ανταποδοτικότητα, την επιχειρηματική λειτουργία της ΔΕΥΑΚ δήθεν εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.
Καλούμε το λαό του Δήμου να βγάλει τα συμπεράσματα του και χωρίς καθυστέρηση να μπει στον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας, της θέρμανσης, ενάντια στην απολιγνιτοποίηση που θα του κάνει κόλαση τη ζωή.
Κοζάνη, 8/4/2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου