Του Νίκου Λαζαριώτη
Αναγνωρίστηκε επίσημα από την UNESCO το γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης. Στο τμήμα που αφορά τον Δήμο Σερβίων περιλαμβάνονται τα δημοτικά διαμερίσματα Ελάτης, Τρανοβάλτου και Μικροβάλτου. Η περιοχή των Καμβουνίων μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη επιστημονικού, περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Καθοριστική ήταν η ύπαρξη των Μπουχαριών Μικροβάλτου. Πρωτεργάτης και ψυχή της πρότασης ήταν η Γεωλόγος του ΙΓΜΕ Άννα Ράσιου ενώ την ευθύνη για την τεκμηρίωση και την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας είχε επιστημονική ομάδα της ΑΝΚΟ.
Το Γεωπάρκο (Geopark) είναι ένας ενιαίος χώρος με γεωλογική κληρονομιά παγκόσμιας σημασίας, με σπάνιους γεώτοπους και περιβάλλον και με στενούς δεσμούς μεταξύ γης και του παραδοσιακού τρόπου ζωής και παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτών που κατοικούν μέσα στα όρια του. Δεν επιβάλει περιορισμούς στις δραστηριότητες των κατοίκων ούτε δεσμεύει τις χρήσεις γης.
Τα γεωθαύματα της περιοχής μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο μιας αειφόρου και βιώσιμης γεωτουριστικής ανάπτυξης με προστασία του περιβάλλοντος και να καταστούν πόλος έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO.
Βασική παράμετρος της λειτουργίας και της ουσιαστικής αναπτυξιακής συνεισφοράς του Γεωπάρκου στις τοπικές κοινωνίες είναι όχι μόνο η αποδοχή αλλά κυρίως η ενεργή συμμετοχή.
Η τοπική παρουσία βοηθά στην άμεση στήριξη κάθε πρωτοβουλίας είτε αυτή προέρχεται από τους θεσμικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε από κατοίκους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα είτε από φορείς που δραστηριοποιούνται με την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος.
Βασικoί στόχοι του Γεωπάρκου είναι :
· Η προστασία της γεωκληρονομιάς της περιοχής.
· Η συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα της γης, μέσα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες.
· Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας για όλες τις ηλικίες μέσα από την εξερεύνηση της γης.
· Η διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και της γεωμορφολογικής ιστορίας της περιοχής.
· Η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Επιπρόσθετα υποστηρίζονται:
· η ανάδειξη και υποστήριξη οικιστικών κέντρων που θα διασυνδέονται και θα εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος και τη στρατηγική του Γεωπάρκου,
· η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και
· η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, που είναι το φυσικό περιβάλλον.
Μέσα στα όρια του Γεωπάρκου ζητούμενο και επιδίωξη είναι να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες είτε από μεμονωμένους κατοίκους είτε από συλλογικούς φορείς που να εξυπηρετούν τους σκοπούς του Γεωπάρκου με ενδεικτικό αντικείμενο την παραγωγή και πώληση προϊόντων, την παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε οικισμούς κ.ά.
Τα όρια του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τα διαθέσιμα γεωλογικά δεδομένα με επιστημονική τεκμηρίωση λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές για την κατάρτιση του φακέλου ένταξης στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Για πρακτικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους αξιοπιστίας των στοιχείων, η οριοθέτηση συμπίπτει με τα διοικητικά όρια των Τοπικών Κοινοτήτων όσων από αυτές εντάσσονται στο Γεωπάρκο.
Ο Δήμος Σερβίων πρέπει να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον, να αξιοποιήσει την ευκαιρία, να συμμετέχει ενεργά στη θετική αυτή εξέλιξη και να πάρει τις πρωτοβουλίες που τον αντιστοιχούν σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει κατατεθεί.
ΣΕΡΒΙΑ 23/04/2021
ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
6 σχόλια:
Να δώσουμε όμως και τα εύσημα στον Αχιλλέα Ντοβολη που το πίεσε και σαν δήμαρχος στον Θανάση Νανο τότε συνεργάτη μηχανικο του δήμου Καμβουνίων και τον Ιωσήφ Μιχαηλιδη τότε υπεύθυνο στα οικονομικά του δήμου καμβουνιων
Επίσης να τονίσουμε στο ότι 10 χιλιόμετρα από τα μπουχάρια είναι το Ζιδανι που ο κύριος ελευθετιου ζητησε να γίνει χυτά αμιάντου!
Κ. Λαζαριωτη πες μας σε παρακαλώ 3,5 χρόνια Αντιδήμαρχος με τον Κ. Κων/πουλο τη έργα έχεις προτείνει να γίνουν στο Δήμο;; Τώρα τη θα κάνει ο Κ. Ελευθερίου άστο είναι δικό του θέμα.
θα δέσει ωραία με το ΧΥΤΑ στο Ζιδάνι γιατί πρέπει επιτέλους να έρθει ο αμίαντος στον τόπο που γεννήθηκε. Γίνεται ναι γίνεται
Συνάδει ο ΧΥΤΑΜ με το γεωπάρκο. Ό,τι πρέπει για να αναδειχθει το γεωπάρκο ακόμη περισσότερο. Δεν είδα αντιδράσεις όμως εκεί κύριε Λαζαριώτη. Δεν είχατε άποψη φαίνεται για το θέμα. Δεν αναφέρομαι στην δημοτική αρχή. Σε όλους εσάς αναφέρομαι, τους απλούς πολίτες και ειδικότερα σε όσους γράφετε κατά καιρούς. Αν θυμάμαι καλά, είχατε γράψει για τις "πισίνες", αλλά για τον ΧΥΤΑΜ δεν γράψατε. Όταν έχεις το θάρρος της γνώμης όμως, να το έχεις ειδικά εκεί που απαιτείται και θάρρος. Εκεί που κάνει τζιζ. Η τακτική του ατσαλάκωτου σε "ατσαλάκωτα" θέματα δεν είναι καλή. Η κοινωνική αλληλεγγύη απαιτείται στα δύσκολα και καυτά θέματα. Τα γεωπάρκα δεν απαιτουν καμια κοινωνική αλληλεγγύη. Αφήσατε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Βέβαια, αυτοί που το έβγαλαν βγήκαν κερδισμένοι. Και όλοι εσείς που σιωπήσατε, χαμένοι. Να μην ξεχνιόμαστε.
Και ο Γιώργος μαστρογιαννοπουλος έτρεξε για την ανάδειξη του γεωπαρκου και αξίζει ένα μπραβο
Ανέλαβε πρωτοβουλίες η δημοτική αρχή που στήριξε το κόμμα σου Νικο (αν και δεν το αποδέχεται ο πανσοφος είναι ανεξάρτητος λεει). Πήγε έκανε παρατηρήσεις με φίλο του στην αρχαιολογική υπηρεσία για τα Κάστρα!Σε λίγο ούτε καν θα τους ακούνε, ήδη κουνάνε το κεφάλι με απογοήτευση όπου τους βλεπουν
Δημοσίευση σχολίου