Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν ξεχνάμε.


Φώφη Γεννηματά:
Θυμόμαστε, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας.
Πρώτα οι Αρμένιοι, μετά οι Έλληνες του Πόντου, θύματα του εθνικισμού και του φανατισμού.
Έλληνες και Αρμένιοι ήταν και είναι πάντα δίπλα, αδέλφια. Κοινή πορεία, στα μαύρα χρόνια και στις κακουχίες, κοινή πορεία στη συμβίωση των κοινοτήτων και σήμερα στη συνεργασία των δυο κρατών για την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή με βάση το διεθνές δίκαιο.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποκτά νέα δυναμική διεθνώς και είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει προκειμένου να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα του χθες.
Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι η ιστορία δεν παραχαράσσεται και το ελάχιστο που έχει να κάνει, είναι η παραδοχή των εγκλημάτων και μια συγγνώμη στους λαούς που υπέφεραν.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην Γεννηματά. Αξιοπρεπείς επίσης οι ανακοινώσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνικής Λύσης. Η ανακοίνωση του Κουτσούμπα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (κάτι για "θύματα του ιμπεριαλισμού" έγραψε ο άνθρωπος) και, εντελώς ηλίθια από χέρι ηλιθίων η ανακοίνωση του ΜΕΡΑ25, η οποία δεν αναφέρει τον όρο «Γενοκτονία». Κάνει λόγο εντελώς προκλητικά για «σφαγή», δηλαδή υποβαθμίζει το γεγονός (μιλάμε π.χ. για την σφαγή της Σρεμπρένιτσα ή για την σφαγή του Διστόμου. Η Γενοκτονία είναι κάτι άλλο, είναι ένα ολοκληρωτικό γεγονός εθνοκάθαρσης) και συμψηφίζει και συγκρίνει την συστηματική και κεντρικά σχεδιασμένη εξόντωση ενός ολόκληρου Λαού με «εκτοπισμένους που συνεχίζουν να πεθαίνουν ακόμα και σήμερα από κακουχίες».

Αυτοί είναι οι αγαπολόγοι «αντιφασίστες». Η ιδεολογία της αγαπολογίας.

Να γιατί οι χειρότεροι φασίστες είναι οι «αντιφασίστες».

Καλύτερα να σιωπούν, παρά να μιλούν.

Πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα τίμησαν την ημέρα. Ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Νίκαιας, ο Δήμος Νεάπολης Συκεών, ο Δήμος Νέας Σμύρνης, ο Δήμος Αθηναίων κ.α.

Εύχομαι κάποια στιγμή να τιμήσουν την ημέρα και οι Δήμοι Σερβίων, Κοζάνης και Εορδαίας.

Εύχομαι και ο ΜΟΣ να διορθώσει την παράληψη. Ποτέ δεν είναι αργά.

Ας μην το ξεχνάμε αυτό, η Γενοκτονία ήταν ΜΙΑ!

Ήταν η Γενοκτονία των χριστιανικών Λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Μπορεί τις Γενοκτονίες των Αρμενίων και Ποντίων να τις τιμούμε ξεχωριστά, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ μνήμη για το ίδιο έγκλημα.

Λίγη περισσότερη προσπάθεια θα με έπειθε ότι τουλάχιστον γνωρίζουμε τόσο τα ιστορικά γεγονότα, όσο και να τα αξιολογούμε και να τα ερμηνεύουμε σωστά.

(Ανδρέας Τσιφτσιάν)

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι να ξεχωρίσουμε την έννοια λαός από την λέξη έθνος. Υπάρχουν λαοί που ταυτίζονται με το έθνος και άλλοι που δεν ταυτίζονται. Πχ υπάρχει αμερικανικός λαός αλλά όχι αμερικανικό έθνος, τουλάχιστον ακόμα. Άλλο η εθνοκάθαρση άλλο η γενοκτονία. Ανοίξτε ένα λεξικό.

Ανώνυμος είπε...

Η εθνοκάθαρση είναι ουσιαστικά συνώνυμη της γενοκτονίας (όπως και ο όρος ολοκαύτωμα, όρος που έχει επικρατήσει για την γενοκτονία των Εβραίων.) Η δεύτερη λέξη είναι νομικός όρος (Σύμβαση ΟΗΕ του 1948) και η πρώτη γενική ονομασία (generic term). Είναι όμως ουσιαστικά ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κακούργημα και φόνος περιγράφουν το ίδιο πράγμα. Το κακούργημα π.χ. είναι νομικός όρος, ο φόνος περιγράφει την πράξη. Δεν αλλάζει όμως κάτι στην σημασία.

Πολύ Φίλη ακούτε και δεν κάνει καλό. Είναι κακό να παρασύρεστε από κενολογίες αμόρφωτων.

Συνήθως αυτοί που θολώνουν τις σημασίες των λέξεων και προκαλούν σύγχυση εννοιών είναι και αυτοί που θέλουν να αποφύγουν την σαφή αναφορά σε όρους που θα δυσανασχετούσαν – στην προκειμένη περίπτωση- την Τουρκία. Είναι οι κεκαλυμμένοι και σκιώδεις αρνητές.

Βεβαίως υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ λαού και έθνους. Όμως άσχετο στο παράδειγμα μας. Δεν θα σχολιάσω μία τέτοια αναφορά που δεν έχει κανέναν λογικό ειρμό στην ανάρτησή μου. Εντελώς ξεκάρφωτη.

Αυτό όμως που έχει σημασία δεν είναι διαφορά εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας όσο η διαφορά σφαγής και γενοκτονίας. Αυτό μάλλον θα οφείλατε να σχολιάσετε. Ο όρος «σφαγή» συνιστά υποβάθμιση τους γεγονότος. Αυτό έχει σημασία, αυτό αναφέρω και θα ήταν πιο εποικοδομητικό να μείνετε σε αυτό από το να βρείτε την ευκαιρία να πουλήσετε πνεύμα με άστοχες αναφορές και άσχετες στο πνεύμα των λεγομένων μου.
(Α. Τσιφτσιάν)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως από το 1951 ο Τρούμαν έχει μιλήσει για γενοκτονία αρμενιων

Το Προφίλ μας