Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Οι πρώην δήμαρχοι Βελβεντού, Τσιουκάνης Γιώργος & Μπελιάς Μάκης,απαντούν στον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερβίων – Βελβεντού

Των Τσιουκάνη Γιώργου, Μπελιά Μάκη  (τ. δήμαρχοι Βελβεντού)
Προς κ. Πρόεδρο και  Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερβίων - Βελβεντού
Α. Ίσως  δεν θα δημοσιεύoνταν  το σχετικό κείμενό σας ως  προέδρου της Κοινωφελούς, με το οποίο επιχειρείται  διοικητικά η επιβολή της άποψής σας, για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Πνευματικό  κέντρο στο Βελβεντό, αν γνωρίζατε ότι:
 α) το Πνευματικό μας Κέντρο θεμελιώθηκε το 1979 και τελείωσε το 1993, με χρήματα σχεδόν αποκλειστικά δημοτών, εσωτερικού και εξωτερικού· στη συγκέντρωση των οποίων πρωτοστάτησε ο Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού.

 β) από τα μεταπολεμικά χρόνια ως σήμερα, η Κοινότητα και, από το 1985, ο Δήμος εμπιστεύονται ανελλιπώς τα πολιτιστικά πράγματα και το Πνευματικό Κέντρο από την έναρξη λειτουργίας του, στον Μορφωτικό Όμιλο (Μ.Ο.Β.), χρηματοδοτώντας ό,τι  αναγκαίο σε  υποδομές·
γ) ο Μ.Ο.Β. βάθυνε κι άλλο την εσωτερική αποκέντρωση του Δήμου κατοχυρώνοντας την λειτουργική αυτονομία των τμημάτων του·
δ) το μονοπάτι/τρόπος της δικής μας αυτοδιοίκησης (και κάθε τόπος έχει τη δική του) σημαδεύεται, δεκαετίες τώρα,  από τις εμπειρίες μας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στις πολιτισμικές δράσεις του  Μ.Ο.Β., όπου η μουσική έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Στη διαδρομή αυτή, προέκυψε η αυτοδιοίκηση που δεν προσφέρεται ούτε επιβάλλεται διοικητικά απ΄ έξω. Αλλά  προκύπτει ως ανάγκη των μελών μιας κοινωνίας να κοινωνούν στοιχειώδεις ανάγκες τους.  Και στην εποχή μας, των «ιδιωτικών παραδείσων», η διαδρομή αυτή είναι σχεδόν μοναχική. Γι΄ αυτό αναπολήσαμε πολύ τις αυτοδιοικητικές μας διαδρομές, στη διάρκεια της Καλλικρατικής ντροπής της αυτοδιοίκησης.

 Β. Ίσως δεν θα γνωρίζετε επίσης, ότι το θέμα που θίγεται στο σχετικό σας δημοσίευμα, συζητήθηκε, από το 2018 που προέκυψε,  σε πολύωρες ανοιχτές συνελεύσεις, και σε               δυο  ως τώρα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου μας,  σε εξαντλητικό διάλογο με  δημότες.    Η πρόσφατη δε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να ανανεώνει και να επικαιροποιεί την 50χρονη αποκέντρωση των πολιτιστικών  δράσεων του Δήμου και να εμπιστεύεται την λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, στον Μορφωτικό Όμιλο. Γι΄ αυτό και η δημοσίευσή σας, με την οποία επισείετε απειλητικά την «διοικητική επιβολή της νομιμότητας», δεν αφορά σε δική μας ανάγκη. 
           
Έγνοια κι ανάγκη μας, στην εδώ και 50 μέρες προκλητικά ενδιαφέρουσα διαδρομή του Δήμου μας είναι,
-           να ξανανοικοκυρευτεί και να ευπρεπιστεί ο Δήμος  υπηρετώντας τα  σημερινά στοιχειώδη του κοινωνικού μας βίου, και παράλληλα,
-           να ανανεώνονται οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών. 
Γ. Είναι όντως θλιβερό  να κατηγορείται ο Μ.Ο.Β. από μέλη του, ότι εμποδίζει την λειτουργία συλλόγου που καλλιεργεί την μουσική αρμονία. Σημεία των καιρών. Κι ο καιρός θα δείξει.

Η δε άποψη του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερβίων - (Βελβεντού) σεβαστή μεν, αλλά μήτε κοινή  μήτε ωφέλιμη είναι για την κοινωνία μας·  επειδή δεν είναι αυτοδιοικητική.  Επιχειρεί να ερμηνεύσει μια σοβαρή μεν, αλλά συνήθη αυτοδιοικητική μας  περιπέτεια αγνοώντας την,  και κατασκευάζει μια κλειδαριά  για να ταιριάξει  το κλειδί του. Δυσκολεύοντας έτσι, ως εκπρόσωπος Δημοτικού θεσμού, και την αναγκαία από δω και πέρα συνεργασία των  Δήμων μας.

Με εκτίμηση
 Τσιουκάνης Γιώργος, Μπελιάς Μάκης (τ. δήμαρχοι Βελβεντού)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοι που στα γραψαν Κωστακη πρεπει να τους βαλης να απαντησουν τωρα.Τι σε χρειαζωνταν αυτα εσενα ρε Κωστα;

Το Προφίλ μας