Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Με τη συμμετοχή πολλών παιδιών η λιτάνευση των εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2019 στο Βελβεντό.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με τη συμμετοχή πολλών παιδιών (μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και μικρότερων παιδιών που τα κρατούσαν οι νέοι γονείς τους στην αγκαλιά τους) έγινε η λιτάνευση των εικόνων, στο προαύλιο και γύρω από το Ναό, την Κυριακή της Ορθοδοξίας (17-3-2019) στο Βελβεντό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, (όπου στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες, Γιώργος Πιτσιούγκας, Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας, Τάκης Στεφανόπουλος, Γιώργος Στεργιόπουλος) τα παιδιά που συμμετείχαν στη Θ. Λειτουργία
πήραν στα χέρια τους το καθένα, από τον λειτουργό Εφημέριο, από μία ξύλινη φορητή εικόνα της Παναγίας και όσων Αγίων φορητές εικόνες έχει ο Ναός.

Και όλο το εκκλησίασμα (προπορευομένων των παιδιών με τις εικόνες υψωμένες στο στήθος τους, ως ασπίδα και ως προβολή της ειρήνης και της αγάπης που έφερε ο Χριστός στον κόσμο και βίωσαν οι Άγιοι) βγήκε έξω από το Ναό στο προαύλιο, κάνοντας λιτανεία με ύμνους και δεήσεις γύρω από αυτόν, υπό τους γλυκούς ήχους της καμπάνας και του ταλάντου. Η ειρήνη του Χριστού ανάμεσα στους ανθρώπους.  

Η περιφορά γύρω από το Ναό, είναι περιφορά γύρω από τη γη. Και οι δεήσεις σε ανατολή, δύση, βορά και νότο, που σχηματίζουν το σημείο του Σταυρού είναι η προσφορά της σταυρικής θυσίας του άκακου αρνίου, Ιησού Χριστού, για τον κόσμο, για την πρόσληψη του αδαμιαίου γένους και για τη σωτηρία του.

Οι νέοι γονείς (εύγε) φέρνουν τα παιδιά τους στην Εκκλησία και τα εγκεντρίζουν στην καλλιέλαιο της Ορθοδοξίας. Συνεχίζουν οι νέοι γονείς τη μακρά παράδοση του λαού μας, του γένους μας, που τροφοδοτείται από το μάνα της Ορθοδοξίας.

Ενισχύεται έτσι η ελπίδα για την αφύπνιση, την ανάπτυξη και την καρποφορία στο σύνολο του κοινωνικού βίου των τοπικών κοινωνιών και των ορθοδόξων λαών, που απαρτίζουν τα κλαδιά της καλλιελαίου της Ορθοδοξίας. Συμφιλίωση, ενότητα.












Κι όλο αυτό το πλησίασμα για τη συναδέλφωση των ανθρώπων εν Χριστώ, μέσα σ’ ένα κόσμο απορημένο και φοβισμένο, που δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τη μισαλλοδοξία και τον τυφλό φανατισμό ισλαμο-φασιστικών κέντρων ή ψυχασθενών ατόμων (βλέπε, Νέα Ζηλανδία) που εκτονώνονται με επιτιθέμενη εκδίκηση, με δολοφονίες αθώων και ανύποπτων ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύματα.  

Μένουμε στην Εκκλησία, στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, κι ανανεώνουμε την ιερή υπόσχεσή μας, με τα ίδια λόγια των παλαιών ομολογητών και προμάχων της Ορθοδοξίας: ‘’Ουκ αρνησόμεθά σε, φίλη Ορθοδοξία. Ου ψευσόμεθά σε, πατροπαράδοτον σέβας’’.    
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος, 22-3-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας