Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ίδρυση Στρατού Κοσσυφοπεδίου – Οι πρώτες αντιδράσεις

Το φιτίλι άναψε και εδώ ακόμη κοιμούνται !

Ιστορική ημέρα για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Η Συνέλευση ενέκρινε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση τις συνταγματικές αλλαγές για τη σύσταση του Στρατού και κατά συνέπεια την ίδρυση του Υπουργείου Άμυνας.
 Με 106 ψήφους των παρόντων βουλευτών, η Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου μετατρέπεται σε τακτικό στρατό. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση, ενώ η σερβική κοινότητα που εκπροσωπείται από τη Σερβική Λίστα, δεν παρέστη στην ψηφοφορία αντιδρώντας με άρνηση σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Ο πλήρης μετασχηματισμός  της Δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου -που μέχρι τώρα έπαιζε το ρόλο της αστυνόμευσης, σε τακτικό στρατό είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 7 με 10 χρόνια.
Πριν από λίγες ημέρες, στο Κοσσυφοπέδιο έφθασαν 24 στρατιωτικά οχήματα τύπου ‘Χάμερ’ από τους Αμερικανούς. Τα οχήματα αυτά θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό του Κοσσυφοπεδίου περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ. Θα ακολουθήσουν και άλλα 27 του ίδιου τύπου τα οποία είναι δωρεά του αμερικανικού στρατού.


Αντιδράσεις


Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter λέει ότι διαφωνεί με την απόφαση της δημιουργίας Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αν και ήρθε ως αποτέλεσμα των ανησυχιών που εκφράζονται στο ΝΑΤΟ. Σημειώνει ότι όλες οι πλευρές πρέπει τώρα να εγγυηθούν ότι η δημιουργία του στρατού στο Κόσοβο δεν θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Χασίμ Θάτσι


Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι είπε ότι είναι τιμή  η δημιουργία του αλβανικού στρατού Κοσσυφοπεδίου που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και στην ευημερία της ‘Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου’ και τονίζει ότι μετά από δύο δεκαετίες στο Κοσσυφοπέδιο  κλείνει η διαδικασία οικοδόμησης  ενός  (αλβανικού) κράτους.


Έντι Ράμα



Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τη δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του στο Facebook τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι ντυμένο με στρατιωτική στολή και γράφει: «Συγχαρητήρια, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια!»


Ιλίρ Μέτα


Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα έγραψε ότι η δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο είναι μια ιστορική απόφαση που καταδεικνύει σαφώς ότι το Κοσσυφοπέδιο  είναι ικανό να αναλάβει νέες ευθύνες. «Το ευρωατλαντικό πνεύμα βρίσκεται στην καρδιά αυτής της ιστορικής αλλαγής», γράφει ο Μέτα.


Λουλζίμ Μπάσα


Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα,  στο Twitter συγχαίρει το Κοσσυφοπέδιο για την ίδρυση του στρατού και την χαρακτηρίζει ως το δεύτερο εθνικό ιστορικό γεγονός μετά την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

www.echedoros-a.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας