Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Η τίμια Κάρα του Οσίου Δαυίδ σε Βελβενδό (14-17/11) και Κοζάνη (17-20/11)

Ανακοινώνεται ότι η τίμια Κάρα του Οσίου πατρός Δαυίδ του εν Ευβοί, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή στις Ροβιές Ευβοίας, θα αφιχθεί σε Βελβενδό και Κοζάνη.
Η υποδοχή του Ιερού λειψάνου θα γίνει στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  Βελβενδού την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 στις 4.30 το απόγευμα. Η τίμια Κάρα θα παραμείνει στον Ναό μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, οπότε και θα μεταφερθεί στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης (θα ακολουθήσει σχετικό πρόγραμμα).

Ο Ιερός Ναός του Βελβενδού θα παραμένει καθημερινά ανοιχτός στις ώρες 7:00-20:00, ενώ το πρόγραμμα των ακολουθιών έχει ως εξής:

·      ΤΕΤΑΡΤΗ  14  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
4.30 μ.μ.: Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου στο προαύλιο του Ι. Ναού και τέλεση Μ. Πανηγυρικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας.

·      ΠΕΜΠΤΗ  15  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
7.30 π.μ.: Όρθρος - Θεία Λειτουργία.
4.30 μ.μ.: Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας – Παρακλητικός κανόνας του Οσίου.

·      ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  16  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
7.30 π.μ.: Όρθρος – Θεία Λειτουργία.
4.30 μ.μ.: Ιερό Ευχέλαιο.
8.30 μ.μ.: Ιερή Αγρυπνία.

·      ΣΑΒΒΑΤΟ  17  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
 7.30 π.μ.: Όρθρος – Θεία Λειτουργία.
3.30 π.μ.:  Παρακλητικός κανόνας του Οσίου - Αναχώρηση Τίμιας Κάρας.


Σύντομος βίος του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία
Γεννήθηκε στα τέλη του 15ου  αιώνα στην Γαρδινίτσα Λοκρίδος. Από μικρή ηλικία ονομαζόταν «Γέρων» για τη μεγάλη του φρόνηση. Διερχόμενος από τόπον εις τόπον έφθασε και στην Εύβοια. Εκεί βρήκε κατάλληλο μέρος για τους ασκητικούς του αγώνες στο όρος Ξηρό κοντά στο χωριό Ροβιές, πλησίον της Λίμνης Ευβοίας. Εκεί έκτισε μονή στα μέσα της 16ης εκατονταετηρίδας. Η μονή ακμάζει μέχρι σήμερα στο όνομα του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος. Από τη Μονή έφευγε, δίδασκε τον κόσμο, θαυματουργούσε και πάλι επέστρεφε. Προείδε το θάνατό του, έδωσε συμβουλές στους μοναχούς και αναπαύθηκε εν Κυρίω την 1η Νοεμβρίου, οπότε και τελείται η μνήμη του. Στη Ιερά Μονή του φυλάσσονται τα ιερά του λείψανα.

Απολυτκιο. Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Μέγαν εύρατο, Εύβοια κλέος, τον πανένδοξον, Δαβίδ τον θείον, ως ιεράς αρετής καταγώγιον, και του Χρίστου οπαδόν αληθέστατον, και των Όσίων απάντων εφάμιλλον. Διό Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθε ημίν το μέγα έλεος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας