Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Ταφόπλακα Τσακαλώτου στα «όνειρα» για αναβολή στην μείωση των συντάξεων

Μετά την απότομη προσγείωση, το μόνο που μένει στο υπουργείο Εργασίας είναι να κρατήσει «κρυφές» τις περικοπές μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο επανυπολογισμός, αν και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%, δεν θα αποκαλυφθεί στους συνταξιούχους παρά μόνον όταν θα εισπράξουν τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019. Εκατοντάδες χιλιάδες θα υποστούν πολύ μεγάλο αιφνιδιασμό, καθώς οι περικοπές θα φτάσουν στο 18%, ποσοστό που ισοδυναμεί με δύο ολόκληρες συντάξεις. Αυτή τη φορά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα τη γλιτώσουν, καθώς το ανώτατο πλαφόν μείωσης μπορεί να εφαρμοστεί και σε συνταξιούχους με σημερινό ατομικό εισόδημα της τάξεως των 700-750 ευρώ τον μήνα.
Στους 100 συνταξιούχους μείωση θα υποστούν οι 80, περίπου οι 7-8 θα έχουν μια αύξηση στις αποδοχές τους, η οποία όμως δεν θα καταβληθεί παρά σε πέντε ετήσιες δόσεις, ενώ περίπου 12-13 στους 100 θα διαπιστώσουν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους θα παραμείνει αμετάβλητο.

Στον «αέρα» το χρέος

Στο ζήτημα του χρέους, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως οι συζητήσεις εντός της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει, κάτι που απέδωσε στις αντιρρήσεις της Γερμανίας για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους (σ.σ. επιμήκυνσης των πληρωμών χρέους) κάθε φορά που η ελληνική ανάπτυξη δεν πιάνει τα επιθυμητά επίπεδα.
«Οι Γερμανοί θέλουν να είναι υπό όρους η σύνδεση. Αυτό, κατά την άποψή μας και κατά την άποψη των τεσσάρων θεσμών, είναι εναντίον του πνεύματος της απόφασης του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους, γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας Γερμανός, Φιλανδός ή Αυστριακός υπουργός Οικονομικών», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, δείχνοντας πως η συζήτηση αυτή είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ν.Δ έχει δίκιο

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, αυτά που θα πάρουμε για το χρέος θα μετατρέψουν την Ελλάδα από μία υπερβολικά χρεωμένη χώρα, σε μία υπερχρεωμένη χώρα όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, που μπορούν σήμερα και δανείζονται χαμηλά από τις αγορές.
Του Θανάση Παπαδ, newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας