Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Μόνιμος καταυλισμός προσφύγων η Ελλάδα -Οσοι μπαίνουν στη χώρα, εγκλωβίζονται

Οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν, είπε χθες ο Γιάννης Μουζάλας στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους.
Οπως είπε, «μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους», ενώ είπε ότι το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε.

«Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα ταυτόχρονα» είπε ο κ. Μουζάλας επιχειρώντας να τονίσει το έκτακτο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός είχε παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ.
Μουζάλας: Θα εγκλωβιστούν 100.000 άνθρωποι -Κοτζιάς: Αντέχουμε 150.000
Εν τω μεταξύ ο αρμόδιος υπουργός υπολογίζει ότι θα εγκλωβιστούν στη χώρα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τους υπολογίζει σε 150.000. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Πολιτικός παράγοντας που γνωρίζει τις παραμέτρους του θέματος λέει ότι «όσο ο Ερντογάν θα στέλνει πρόσφυγες, ο αριθμός τους θα αυξάνεται».
Απελπιστική η κατάσταση σε όλη τη χώρα
  • Στην Ειδομένη συνωστίζονται περί τους 11.000 πρόσφυγες χωρίς φαγητό στοιχειώδεις και με πολλούς να μην βρίσκουν χώρο ούτε σε σκηνή για να κοιμηθούν και κοιμούνται στην ύπαιθρο.
  • Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό που φιλοξενεί περί τους 3.000 ανθρώπους. 
  • Στην πλατεία Βικτωρίας έχει βρει καταφύγιο μετανάστες από το Αφγανιστάν.
  • Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει φτάσει  τους 4.500
  • Στο Σχιστό 1.400
  • Στον Ελαιώνα 2.000 
  • Στα Διαβατά περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες
  • Στον Χέρσο είναι 2.600
  • Στη Νέα Καβάλα 2.300
  • Στα νησιά και κυρίως στη Λέσβος έχουν εγκλωβιστεί περί τους 4.000-5.000
Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον Μουζάλα
Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, «ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης».
Οσοι δεν δώσουν χώρους, να δώσουν προσωπικό
Ο κ. Πατούλης εξήγησε εξάλλου ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε σε όσους δήμους αναλάβουν τη φιλοξενία να διατεθούν υπάλληλοι που να βοηθήσουν το έργο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σε 1.600 προσλήψεις υπαλλήλων από τον Μάιο γι’ αυτό το σκοπό. Οι προσλήψεις θα έχουν πεντάμηνη διάρκεια.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν από τους δημάρχους και άλλα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι πρέπει η ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στον κεντρικό σχεδιασμό μαζί με το κράτος, καθώς «είναι εσφαλμένη τακτική το υπουργείο να μιλάει χωριστά με τον κάθε δήμο».
Κίνητρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επίσης, ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους δήμους για τη φιλοξενία προσφύγων. «Ο δήμος Αθηναίων θα προσφέρει περαιτέρω χώρους από αυτούς που ήδη προσφέρει, εφόσον έχει εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο ενός άναρχου καταυλισμού σε κεντρική πλατεία της πόλης». Σύμφωνα με πηγές, ζητήθηκε από το δήμο Αθηναίων να διαθέσει τις παιδικές κατασκηνώσεις του, ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξουν και άλλες κατασκηνώσεις, όπως αυτές του στρατού.
Αλλα είχαν συμφωνήσει και άλλα ισχύουν για το Ελληνικό
Τη χρήση κατασκηνώσεων του στρατού ζήτησε και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος και επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση του υπουργείου ότι το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό θα σταματήσει να λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας στο τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, «η πράξη δείχνει ότι αυτό δεν τηρείται και στο Ελληνικό έχουν ανοίξει και το γήπεδο του μπέιζμπολ και η αίθουσα αναχωρήσεων του δυτικού αερολιμένα».
Ο κ. Κωνσταντάτος κατήγγειλε τραγικές συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στους χώρους αυτούς, κατάσταση «που μας προσβάλλει όλους ως ανθρώπους, ως πολιτισμό και ως φιλοξενία, διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν στοιχειωδώς τις βασικές ανθρώπινες υποδομές, όπως να κάνουν μπάνιο, να έχουν φαγητό ή να έχουν τη δυνατότητα αφόδευσης σε ανθρώπινα σημεία».
Μώραλης: Ο Πειραιάς δεν μπορεί να δεχθεί και άλλους πρόσφυγες
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, έθεσε και αυτός το αίτημα η ΚΕΔΕ να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, αλλά πιθανόν να μην μπορούσε και να υπάρξει, όταν το πρόβλημα είναι τόσο έντονο και πολυσύνθετο. Ζήτησε, επίσης, να μη δέχεται όλους τους πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ξεκινάει η τουριστική σεζόν, αλλά να γίνει διαμοιρασμός και στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ισόρροπη κατανομή κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε διαφορετικούς νομούς και περιφέρειες «με βάση ένα σχέδιο που όμως δεν μπορούμε να εκπονήσουμε ως δήμοι».
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία «νομίμως να δαπανούμε κονδύλια και να διαθέτουμε προσωπικό και εξοπλισμό στους χώρους φιλοξενίας» ζήτησε από το υπουργείο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να υποδείξει και άλλους οκτώ-εννιά χώρους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, που θα είναι παλιά στρατόπεδα και υπάρχουσες δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Κουρουμπλής σε τράπεζες: Διαθέστε τις κατασκηνώσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέστειλε σχετική επιστολή προς τις τράπεζες, με την οποία ζητά να παραχωρήσουν τις κατασκηνώσεις που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, προκειμένου σε αυτές να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.
Στην επιστολή του, ο υπουργός κάνει έκκληση στα φιλάνθρωπα συναισθήματα και στην ευαισθησία και αλληλεγγύη των τραπεζών μπροστά στο δράμα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην πατρίδα μας.
iefimerida.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα λουστήτετους και ο μόνος δρόμος για να φύγουν από εδώ και να ελευθερωθούμε από όλα είναι η εθνοσυνέλευση. Είναι οι δυνάμωση των γραφείων Ε.ΣΥ. ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ είναι και δικά σας γραφεία. Η διαφορά είναι ότι εμείς μόνον πληρώνουμε το κόστος. Και η ελευθερία των μεταναστών είναι να τους ενημερώσουμε ότι έχουν και αυτοί τέτοια ταμεία και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εφόσον το γνωρίσουν και αναγκάσουν τους θεσμούς τους να τα χρησιμοποιήσουν. Είναι όλα αληθινά μην περιμένετε άλλο και χειροτερεύεται την κατάσταση. Αφήστε τους εγωισμούς η κατάσταση είναι σοβαρή και θα γίνει σοβαρότερη.

Το Προφίλ μας