Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η εορταστική παρουσία των παιδιών, μας έδωσε χαρά και ενίσχυσε την ελπίδα.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Η παρουσία των παιδιών (του Μιχαήλ, του Γιώργου, της Μαρίνας, της Γεωργίας, της Βασιλικής, της Ελπίδας, της Ευαγγελίας, του Νέστορα) στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία της 25ης Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και επέτειος της μεγάλης Επανάστασης των Ελλήνων του 1821 ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’) στον ιερό ναό του αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, μας γέμισε χαρά και ενίσχυσε – για μια ακόμα φορά – την (βαλλόμενη από παντού) ελπίδα.

Η ελπίδα για να γίνουν καλά (και άγια) τα ανθρώπινα στην πατρίδα μας και παντού στη γη θα προέλθει από τα παιδιά. Από την αγνότητα και την αθωότητά τους. Και από τη διατήρηση αυτών των δύο αξιών στη διάρκεια του βίου τους στα πρόσωπά τους και (οπωσδήποτε) στην ανάπτυξη των σχέσεών τους.  

Οι καθοδηγητικές παρεμβολές των μεγάλων στα παιδιά, κατά τεκμήριο, τα σχέδια και τα πρότυπα που υποδεικνύουν, αντλούνται από τα δικά τους (των μεγάλων) κοινωνικά αποτυχημένα πεπραγμένα κι επομένως συντελούν στη διατήρηση των κακών καταστημένων. Των φανερών και αφανών κακών καταστημένων.

Ανεξάντλητη πηγή αγνότητας και αθωότητας (για τον καθένα άνθρωπο και το ανθρώπινο γένος στο σύνολό του) είναι το πρόσωπο της Μαρίας από τη Ναζαρέτ, το πρόσωπο της Θεοτόκου Μαρίας. 

Ο Ευαγγελισμός της (που προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στον Αρχάγγελο Γαβριήλ, όταν ‘’Απεστάλη εξ ουρανού’’ και ‘’ελθών εις Ναζαρέτ ελογίζετο εν εαυτώ, το θαύμα εκπληττόμενος, ότι, πώς ο εν υψίστοις ακατάληπτος ων, εκ Παρθένου τίκτεται’’, Δοξαστικό Εσπερινού 25 Μαρτ.) είναι πηγή όχι μόνο για θεολογικό στοχασμό, αλλά και ανεκτίμητη προσφορά και πρόσκληση στο ‘’αδαμιαίον γένος’’.

Η Θεοτόκος είναι ‘’η γη της επαγγελίας, εξ ης ρέει μέλι και γάλα’’. Αυτή η ‘’γη’’, μας δέχεται όλους και μας χωράει όλους. Και μας τρέφει (με τον επίγειο και τον ουράνιο άρτο) όλους.   

Ας αφήσουμε τα παιδιά (είναι η μοναδική ελπίδα) να στραφούν στην Παναγία, χωρίς να παρεμβαλλόμαστε εμείς με τις μικρόνοες (σε διεθνή, σε εθνικά και σε τοπικά επίπεδα) περί φυλετικών διαβαθμίσεων (και ανάλογων ‘’διεκδικήσεων’’) αντιλήψεις μας. Αρκετή η ζημιά που προκαλέσαμε ως τα τώρα. Καιρός να παραμερίσουμε…
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
26-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας