Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Η χώρα που μετράει... Μνημόνια

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Με χώρα που βλέπει τα τρένα να περνούν, μοιάζει πάλι η Ελλάδα.
Είναι η μόνη από όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και όλης της Ευρώπης, που τελεί υπό Μνημόνιο.
Ολες οι άλλες μπήκαν μετά από αυτήν και ήδη εξήλθαν, με τελευταία την περίπτωση της Κύπρου.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά.
Για να αποδειχθεί έτσι ότι χειρότερο ακόμη κι από αυτή την είσοδο μιας χώρας σε όρους Μνημονίου και στο «στόμα του λύκου» του ΔΝΤ είναι η αδυναμία της να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου και χάραξης μίας πορείας χωρίς επόπτες και διαιτητές.
Η αλήθεια είναι ότι όταν τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα αποκλειόμενη από τις διεθνείς αγορές και ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία υπέγραφε το πρώτο Μνημόνιο με την τότε τρόικα, κανείς, ούτε και το πολύπειρο ΔΝΤ, φανταζόταν ότι η «νύκτα» της κηδεμονίας θα κρατούσε τόσο πολύ.

Γιατί και άλλες χώρες μετά από αυτή εισήλθαν σε καθεστώς Μνημονίου, αλλά καμία δεν πολιτικογραφήθηκε ως μόνιμη πελάτης της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Άλλωστε, στο τέλος της ίδιας χρονιάς υπόγραψε Μνημόνιο η Ιρλανδία, ακολούθησε στις αρχές του 2011 η Πορτογαλία, το καλοκαίρι του 2012 η Ισπανία για τις τράπεζές της και, τελευταία, την άνοιξη του 2013, η Κύπρος.
Καμία από όλες αυτές τις χώρες δεν είναι σήμερα σε Μνημόνιο. Την περασμένη Δευτέρα, 7 Μαρτίου, και η τελευταία, η Κύπρος, «εξήλθε».
Η Ελλάδα, αντίθετα, ακολουθώντας μια μοναχική πορεία κάθε δύο χρόνια υπογράφει και ένα νέο Μνημόνιο. Το 2012 υπέγραψε το δεύτερο και το καλοκαίρι του 2015 το τρίτο.
Πολλοί μοιρολατρούν και θεωρούν ότι για όλα αυτά φταίει το κακό το ριζικό μας, όπως θα ’λεγε και ο ποιητής ή οι ξένοι δανειστές.
Αλλά η ουσία είναι ότι καμία κυβέρνηση δεν ήθελε και δεν θέλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το πρόβλημα.
Ούτε φυσικά και οι ψηφοφόροι ήθελαν να ακούσουν λόγια σοβαρά.
Το αποδεικνύουν οι τότε γεμάτες πλατείες των αγανακτισμένων και οι σημερινές πολιορκίες υπουργών και βουλευτών από εκείνους βέβαια που πίστεψαν τα λόγια τα μεγάλα για παροχές και εύκολες λύσεις και που σήμερα είναι απογοητευμένοι.
Έτσι μόνη ελπίδα απομένει τώρα να μετατεθούν ως μετακλητοί μερικοί Κύπριοι στην Αθήνα ίσως και υπουργοί της για να διδάξουν πώς μία χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο και να γλιτώσει έτσι η χώρα ένα τέταρτο Μνημόνιο.
imerisia.gr

4 σχόλια:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ειδικός παθολόγος. είπε...

Αγαπητέ Αντώνη, ένας άλλος ποιητής,που έγραψε και τον Εθνικό μας Υμνο γράφει στον 144ον στοίχο, Η διχόνοια που βαστάει Ενα σκήπτρο η δολερή, καθενός χαμογελάει, πάρτο λέγοντας κι εσύ. Πάρε παράδειγμα από τα πρωινάδικα των καναλιών που μας δείχνουν, αυτοί τρόγωνται μεταξύ τους και ομιλούν ο ένας πάνω στον άλλον, έτσι που να μήν καταλαβαίνουν οι τηλεθεατές τίς θέσεις τους.Ετσι με τέτοιου είδους πολιτικούς η Ελλάδα σήμερα αμφιβάλλω αν θα βγεί από τα μνημόνια και την κρίση, όπως οι άλλες χώρες που αναφέρεις. Θέλει αρετή και τόλμη η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ο λαός θέλει την αλήθεια και μόνον την αλήθεια και οχι κάθε ημέρα και διαφορετικά πράγματα, π.χ. για τις συντάξεις, το ασφαλιστικό, το φορολογικό το εργασιακό κ.ο.κ.ε.Ας στανατήσουν επι τέλους την διχόνοια , το μίσος και την ψευτιά μεταξύ τους και ας αναλογισθούν ακόμα και τώρα να πάνε όλοι μαζύ για ένα και μόνο πράγμα. Να βγαλουν από το τέλμα την ΕΛΛΑΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα έλεγα αγαπητέ ΑΝΤΩΝΗ πάρε παράδειγμα το ai-vrS

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι άλλο τις άλλες χώρες τις επέτρεψαν και βγήκαν απ τα μνημόνια. ΠΙΣΤΕΎΩ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΛΑΙΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟ AI-VRES ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΙΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

Ανώνυμος είπε...

τελικά είστε καρναβάλια όλοι του αιβρες

Το Προφίλ μας