Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό Μνημόσυνο στο Παλαιογράτσανο.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο τέλεσε, 12-3-2016, Σάββατο της Τυρινής (βροχερό, ομιχλώδες και με αρκετό κρύο) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος στον ενοριακό ιερό ναό του αγίου Νικολάου Παλαιογρατσάνου.

Το ιερό μνημόσυνο (ετήσιο) αναφερόταν στον ιερομόναχο Γεώργιο Μύρο, πατέρα κατά σάρκα του Αρχιμ. Αυγουστίνου Μύρου Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος μίλησε για τα Ψυχοσάββατα της Εκκλησίας, τα οποία, είπε, είναι δύο, το ένα στην αρχή (δεύτερο Σάββατο) του Τριωδίου και το άλλο αυτό της Πεντηκοστής. Έδωσε το περιεχόμενο του σημερινού Σαββάτου της Τυρινής, που αναφέρεται, όπως είπε, στους εν ασκήσει λάμψαντας αγίους άνδρες και γυναίκες. Και εξήγησε το περιεχόμενο του επόμενου τέταρτου Σαββάτου του Τριωδίου και πρώτου της Σαρακοστής αφιερωμένου στο διά των κολλύβων θαύμα του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Ο Σεβ. αναφέρθηκε και στο εκκλησιαστικό και λειτουργικό ήθος του μνημονευόμενου ιερομονάχου Γεωργίου Μύρου. Και περάτωσε το λόγο του προς στο πολυπληθές εκκλησίασμα με την ευχή του για μια πνευματική (και όχι καρναβαλική) αγία Σαρακοστή, για ένα ταξίδι, για μια πορεία θέασης, συνάντησης και κοινωνίας με τον αναστημένο Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Τον Σεβ. κ. Παύλο περιστοίχισαν οι πατέρες: Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου ιεροκήρυκας, Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός Βελβεντού, Πρωτοπ. Χαράλαμπος Σταθόπουλος (Μικρόβαλτο), Πρεσβ. Λάζαρος Ζυγούρης (Καστανιά), Πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή και Κουβούκλια), ο Αρχιδιάκονος Μάξιμος Γεωργόπουλος.

Στο Αναλόγιο έψαλαν (το Χερουβικό, τα λειτουργικά, το Άξιον εστί, σε ήχο βαρύ διατονικό εκ του Ζω-δεν τον ακούμε συχνά αυτόν τον θαυμάσιο ήχο, έχει δύσκολα διαστήματα, άγνωστα στους πολλούς) οι ψάλτες: Ιωάννης Μαστρογιαννόπουλος, Αθανάσιος Τζιούτζιος, Βασίλειος Τσάμος, Νικόλαος Μπαλιάφας, Κωνσταντίνος Μαλλούς και ο Ιωάννης Γκουργκούτας.  

Τελέστηκε (κάτω από ψιλή και επίμονη βροχή) Τρισάγιο στον τάφο του π. Γεωργίου Μύρου στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου.

Ακολούθησε στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής το κέρασμα.

‘’Πάντες εν ωδαίς πνευματικαίς, τους εν ασκήσει λάμψαντας, θείους Πατέρας ημών, υμνήσωμεν συμφώνως, ους ήνεγκεν Αίγυπτος, Θηβαΐς και Λιβύη, άπας τόπος, και πόλις και χώρα’’. (Σάββατον της Τυρινής, Κανών, Ωδή α’. )

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
12-3-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kανένας δεν σχολιάζει γιατί;

Το Προφίλ μας