Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Αγία Θεοδώρα, Βασίλισσα Άρτης η εκ Σερβίων Ο Τόπος καταγωγής

Της Χρυσάνθης Καραγιαννίδου*
Σε πρόσφατο δημοσίευμα στο aivres σχετικό με την Αγία Θεοδώρα αναγράφεται ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι μία πληροφορία την οποία παρουσιάζει μόνο ένας –από τους πολλούς μελετητές του βίου της Αγίας, που αποδέχονται ως γενέτειρα τα Σέρβια. Εμείς ασχοληθήκαμε εκτενώς με το θέμα και έχουμε δημοσιεύσει δύο κείμενα σχετικά με τον τόπο καταγωγής, την προσωπικότητα και το βίο της Αγίας. Επειδή τα κείμενα είναι αρκετά μεγάλα, δεν τα αναδημοσιεύουμε, αλλά παραπέμπουμε για όποιον θα ήθελε να ενημερωθεί σχετικά στο blogspot του Μ.Ο.Σ.  (www.takastra.blogspot.gr). Έχουν άλλωστε δημοσιευθεί και στα «Σερβιώτικα Νέα». Εδώ απλά να περιοριστούμε να αναφέρουμε ότι στο Αγιολόγιο της Θεσσαλονίκης όπου είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει η Αγία Θεοδώρα, η Βασίλισσα της Άρτας. Οι δε Αρτινοί αναγνωρίζουν επίσης τα Σέρβια ως πατρίδα της Αγίας.


*Η Κα Χρυσάνθη Καραγιαννίδου είναι Πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων "ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ"

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ψΜειζον θεμα αν η αγια Θεοδωρα γεννηθηκε ή οχι στα Σερβια.Παμε καλα ρε παιδια.Και αν ειναι τοσο σημαντικο πρεπει να τοποθετηθει η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ και οχι ο ΜΟΣ .Εχετε καταντησει παραρτημα εκκλησιαστικης οργανωσης, το καταλαβατε αυτο.Και αν αυτο που γραφω, το θεωρειτε παρατραβηγμενο δεστε ποιοι συμμετεχουν στις εκδηλωσεις σας.
Ολο το χριστεπωνυμο πληθος των Σερβιων και δη της Αγ. Κυριακης{ Εκει που εκκλησιαζεται η κ.προεδρος )

Ανώνυμος είπε...

1όν Για τα 500€ πού πήρε χορηγία ο ΜΟΣ από την Περιφέρεια.Συμμετείχε κάπου στις αποκριάτικες εκδηλώσεις? Πού πήγαν τα χρήματα?
2όν Πρόσφατα έγινε μια προσπάθεια από κάποιους συντοπίτες μάς ώστε να πιέσουν τον Μητροπολίτη για την όσον τον δυνατόν άμεση τοποθέτηση Αρχιμανδρίτη στα Σέρβια.Από ότι γνωρίζουμε ο ΜΟΣ είναι δημιουργός εκδηλώσεων που αφορούν εκκλησιαστικές Εκδηλώσεις. Η συγκεκριμένη δεν τον άγγιζε? Δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί επι του θέματος αν όχι συμμετάσχει ο ίδιος?(είχε προσκληθεί επίσημα με πρόσκληση από ότι γνωρίζω). Θίγονται κάποια συμφέροντα του και δεν άγγιξε του θέματος?
Δυστυχώς όταν οι διοικούντες συλλόγων,φορέων,θεσμων...κ.α αναλαμβάνουν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους η για την αυτοπροβολής τους τις θέσεις τους δεν προκειτε να πάει Πότε μπροστά ο τόπος.

Ανώνυμος είπε...

Αμάν μ' αυτήν την μίζερη και αυτοκαταστροφική αντίληψη της κοινωνίας των Σερβίων. Πές τε καμιά φορά και κανένα καλό λόγο.
Εγώ δεν είμαι από το χριστεπώνυμο πλήθος όμως παρακολουθώ τις εκδηλώσεις του ΜΟΣ τακτικά.
Και επιτέλους άν κάτι δεν σας αρέσει στην λειτουργία του ΜΟΣ μπείτε στο διοικητικό συμβούλιο και αλλάξτε τα όλα. Με την κριτική από τον καναπέ δεν λύνονται τα προβλήματα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ 6:37.ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΟΥ ΤΡΩΝΕ ΑΛΛΟΥ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ. ΟΙ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΖΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ 9:34 ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΑΝΕΛΕΙΜΕΝΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΑΧΤΕΙ ΚΑΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, ΑΛΛΑ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΜΑΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ!!!!!! ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τι δουλειά έχει ο Μ.Ο.Σ με αρχιμανδρίτες και τις εκκλησίες? Μάλλον τα αρχικά Μ.Ο.Σ σημαίνουν Μητροπολιτικός Όμιλος Σερβίων.

Ανώνυμος είπε...

4:17 μ.μ. Υπό άλλες διοικήσεις καμία. Με την νυν διοίκηση όταν το 90% των θεμάτων του συλλόγου αφορούν εκκλησιαστικές εκδηλώσεις , δεν μπορεί να μένει αδιάφορος σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Δεν μπορεί να τοποθετούνται για το θέμα απλοί πολίτες και ο ΜΟΣ να σφυρίζει αδιάφορα επιλέγοντας όποτε και όταν γουστάρει και δεν θίγεται την παρέμβαση του.Εκτός και αν η τοποθέτηση του ήταν αντίθετη με την όλη προσπάθεια.(για λόγους...................περιμένοντας άλλος να βγάλει το φίδι από την τρύπα και άλλος να καρπωθεί τα εύσημα. Βλέπε το θέμα με τις υπογραφές στην ενορία Αγίας Κυριακής. ).

Ανώνυμος είπε...

Κατι ασχετο με το παραπανω θεμα. Μετα την παραδοση επισημά της συνολικης ανάπλασης του κεντρου των Σερβιων και την σηματοδοτηση των δρομων που την αποτελουν, .. να είναι πολύ προσεκτικοι καποιοι ¨μαγκες¨. ΚΑΠΟΙΟΙ που αφηνουν τα αυτοκίνητα οπου να ναι, που παρκαρουν ακομα και μεσα στα παρκα κτλ.ΚΑΠΟΙΟΙ παλι που (και καλα τσαμπουκα), όταν θα παραδοθεί το εργο θα κανουμε ότι γουστάρουμε, θα βγαλουμε τα καγκελα , θα κανουμε το ένα και το άλλο....
Το νου σας μαγκες(ζωα).!!!
Θα γινεται επι τοπου καταγγελια.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Στα Σέρβια έγιναν ολα όμορφα και ωραία ένας τεράστιος πεζόδρομος,για ποδήλατο ούτε να το συζητάτε,για αυτοκίνητο με τίποτα,προτείνω λοιπόν να πίνετε τον καφέ σας στη Νεράιδα η στα γύρω χωριά,να ψωνίζετε αποκλειστικά απο το Lidl και να διώξετε και τους λίγους που απο τα διάφορα χωριά που έρχονται ακόμα και δεν έχουν που να παρκάρουν.Ρίξτε πρόστιμα σε όσους απο ανάγκη αφήνουν για λίγο το αυτοκίνητο τους σε κάποιον πεζόδρομο και μείνετε με τη βλακεία σας και την ομορφιά σας σε άδεια μαγαζιά και καμαρώστε τα Lidl και τους υπόλοιπους.Συγνώμη που γίνομαι κακός,Αλλά και ένα δημοτικό Πάρκιν δέν θα έβλαπτε...Ποτέ δεν είναι αργά.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 7:49. Καλά τα λές αλλά να απευθυνθείς στον εμπορικό σύλλογο. Εξω απο κάθε μαγαζί υπάρχει το αυτοκίνητο του μαγαζάτορα που θα σταθμεύσει ο πελάτης ; Τόσο μεγάλες ειναι οι αποστάσεις στα Σέρβια και χρειάζονται όλοι αυτοκίνητο για 200 ή 300 μέτρα ; Κάνε μια πρόχειρη έρευνα και θα δεις ποιά αυτοκίνητα ειναι μονίμως παρκαρισμένα.

Το Προφίλ μας