Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Παρέμβαση του Γιάννη Θεοφύλακτου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, υπέρ των ενεργειακών Δήμων.

Πρακτικά από τη συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου 2016 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη,
σχετικά με την ανάθεση της προμήθειας DIESEL και λοιπών υγρών καυσίμων για κάλυψη των αναγκών της ΔΕΗ Α.Ε. κατά το έτος 2016.

           
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Θέλω να καλωσορίσω με τη σειρά μου τον κ. Υπουργό, τον κ. Πρόεδρο και τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε.. Θα αναφερθώ στο θέμα των ενεργειακών δήμων. Είναι καταρχήν ικανοποιητική η τοποθέτησή σας, κ. Υπουργέ, ότι, κατά προτεραιότητα, δράσεις και έργα που αφορούν την ανάπλαση του περιβάλλοντος στους ενεργειακούς δήμους θα κατευθυνθούν σε αυτόν τον τομέα. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένο, ώστε να καλύψει και την αγωνία των περιοχών μας για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Η σύνδεση με τον τοπικό πόρο ανάπτυξης, που πρωτοκαθιερώθηκε το 1996 με το νόμο 2446 και έκτοτε με υπουργικές αποφάσεις, κατά τη γνώμη μου δεν αρκεί, αν και θα διαφωνήσω ότι ήταν κάτι διαφορετικό. Κατά βάση αφορούσε την αειφορία στην περιοχή και τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Απέτυχε στην πράξη έτσι όπως εξελίχθηκε και συμφωνώ ότι, έτσι όπως εξειδικεύτηκε και με τις υπουργικές αποφάσεις, απέτυχε στην πράξη να προετοιμάσει τις περιοχές μας για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο, γιατί μιλάμε για 20 χρόνια πριν. Είναι κάτι, λοιπόν, που δεν έγινε και είναι ένα κακό παράδειγμα από το οποίο μπορούμε να ωφεληθούμε και να παραδειγματιστούμε αρνητικά, έτσι ώστε να εξειδικεύσουμε τις δράσεις στο μέλλον, για να γίνει η μετάβαση ομαλά, γιατί πραγματικά έχουν δώσει τα σπλάχνα τους οι περιοχές μας και στο περιβάλλον, σε υδροφόρους ορίζοντες, σε ρύπανση, σε μόλυνση, στα πάντα. Έχουμε φαινόμενα χωριά να είναι θαμμένα στην τέφρα και πολλά αλλά τέτοια φαινόμενα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σίγουρα όλοι συμφωνούμε ότι οι δράσεις πρέπει να κατευθυνθούν στην ανάδειξη του περιβάλλοντος, αλλά θα σημειώσω ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι πιθανό να περάσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι να υπάρχει πρόβλεψη για τη μετάβαση του εργατικού δυναμικού σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Όσον αφορά την σύνδεση με τον τοπικό πόρο ανάπτυξης, αυτή πρωτοκαθιερώθηκε το 1996. Όσον αφορά το πώς βλέπουμε τις περιοχές των ενεργειακών δήμων, πιστεύουμε ότι τα 20 χρόνια είναι λίγα, γιατί η Δ.Ε.Η. δραστηριοποιείται πολύ περισσότερο και το ποσοστό, κατά τη γνώμη μας, πάλι είναι λίγο.  Οποιοδήποτε μετάλλευμα και να εξορύξει κανείς, σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα, αλλά και πάγιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, πρέπει να αποδίδει στην περιοχή, το υπέδαφος της οποίας εκμεταλλεύεται, μεγαλύτερα ποσοστά.
Κλείνοντας, επειδή έχω ασχοληθεί με την έννοια της αειφορίας στο νομικό επίπεδο, όταν κάποιος εκμεταλλεύεται το φυσικό κεφάλαιο μιας περιοχής, θα πρέπει να το παραδίδει αυτούσιο στις επόμενες γενιές, ακόμη και να προβλέπει και την καταβολή τόκων στις επόμενες γενιές. Δεν συζητάμε ότι έγινε κάτι τέτοιο, γι' αυτό ας δούμε έστω αυτά που προτείνουμε τώρα να τα συζητήσουμε, να τα συγκεκριμενοποιήσουμε και νομίζω ότι μπορούν να εξειδικευτούν στη βάση όσων αναφέρατε, κ. Υπουργέ, έτσι ώστε να συμφωνήσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον με αειφόρο προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας