Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση Θείας Λατρείας και πολιτισμού με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού για την αγία νεομάρτυρα Χρυσή την εκ Μογλενών.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με τη συμμετοχή (όσων) μαθητών-μαθητριών των σχολείων Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού πραγματοποιήσαμε (13-10-2015 στον ι. ενοριακό ναό του αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού) εκδήλωση Θείας Λατρείας και πολιτισμού για την αγία νεομάρτυρα Χρυσή, που μαρτύρησε (στις 13 Οκτ. 1795) για το Χριστό ‘’μεληδόν κατακοπείσα’’, σε ηλικία 18 ετών, στη γενέτειρά της τη Χρυσή Μογλενών της Ιερής Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Η εκδήλωση (προγραμματισμένη) αποτελείτο από δύο μέρη:

Μέρος 1ο: Ψαλμώδηση-τέλεση του Παρακλητικού κανόνα ‘’εις την αγίαν μεγαλομάρτυρα Χρυσήν την εν Αλμωπία’’ (ποίημα του Αρχιμανδρίτου Ιωήλ Φραγκάκου, Έδεσσα 2000, νυν Μητροπολίτου Εδέσσης) σε ήχο πλ. δ’ εκ του Γα και συνοπτική ομιλία από τον εφημέριο για το βίο της Νεομάρτυρος Χρυσής, με ερωτήσεις από τους μαθητές. Οι ερωτήσεις ήταν πάνω σε ζητήματα ελευθερίας της πίστης και ελευθερίας του λόγου, χθες και σήμερα, και χώροι (εντός και εκτός) που θέλουν, που αντέχουν και που αναδεικνύουν αυτήν την ελευθερία ή χώροι που τη στιγματίζουν, τη χλευάζουν και την συνθλίβουν, με τις ανάλογες κάθε φορά απαντήσεις από τον εφημέριο. 
Μέρος 2ο: Ανάγνωση οικιοθελή από τους μαθητές τροπαρίων του κανόνα του παρακλητικού, διδασκαλία ισοκρατημάτων στον ήχο του κανόνα, και εμμελή ανάγνωση του τροπαρίου (στη βάση του ισοκρατήματος) από τους μαθητές κατά μονάδα ή σε συνεργασία δύο-δύο. Οι μαθητές έδειξαν ενθουσιασμένοι με την προσπάθεια αυτή, που είναι ένας παιδαγωγικός τρόπος προσέγγισης της γλώσσας (της ελληνικής) και του νοήματος της υμνογραφικής ποίησης (θεολογίας) με όχημα τη μουσική της Εκκλησίας.  

Ακολούθησε η τιμητική προσκύνηση της εικόνας της αγίας νεομάρτυρος Χρυσής (της τοιχογραφίας της) στο Γυναικωνίτη του Ναού και το εσπερινό κέρασμα (λουκούμι-γλυκά) στο Αρχονταρίκι.

Την Παράκληση έψαλαν ο Βασίλης Καρανώτας, ο Γιάννης Παπαγόρας και η Δήμητρα Κίτση-Βαλωνά με τη μουσική καθοδήγηση του Εφημερίου.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος (13-10-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας