Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Προσοχή στα νοθευμένα καύσιμα

Του Δημήτρη Ντέμου, δημιουργού της εφαρμογής fuelGR Windows
Θα έχετε αναρωτηθεί ορισμένες φορές γιατί η βενζίνη τελειώνει νωρίτερα ή «ξεθυμαίνει» εάν αφήσετε το αυτοκίνητο σε ακινησία ακόμη και θα παρατηρήσατε προβληματική λειτουργία του κινητήρα η οποία στη χειρότερη περίπτωση σας έστειλε στο συνεργείο.
Πέρα από την πιο «ανώδυνη» εξαπάτηση, δηλαδή την πειραγμένη αντλία που βάζει λιγότερο καύσιμο από ότι πληρώνετε, υπάρχουν και άλλα είδη νοθείας, πιο σοβαρά και δυσκολότερα ανιχνεύσιμα χωρίς ειδικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
·         Απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων: Νοθεύεται με προσθήκη άλλων χημικών ουσιών, όπως τολουόλιο ή αλκοόλες. Είναι το πιο επικίνδυνο είδος νοθείας. Το τολουόλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καθώς είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια κ.λπ.
·         Diesel κίνησης: Νοθεύεται με diesel θέρμανσης ή diesel ναυτιλίας και σπανιότερα με white spirit. Η νοθεία με diesel θέρμανσης ή ναυτιλίας μπορεί να επιφέρει φθορές στους σύγχρονους κινητήρες που είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με πετρέλαιο καλής ποιότητας. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο, όταν γίνεται νοθεία με πετρέλαιο ναυτιλίας.
·         Νερό μαζί με καύσιμο: Αν και δεν συνηθίζεται καθώς είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί ακόμη και από τον ιδιοκτήτη του οχήματος χωρίς εξειδικευμένα εργαλεία ή διαδικασίες, είναι πολύ επικίνδυνη πρακτική καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κινητήρα, να παγώσει ευκολότερα το χειμώνα, κτλ.
Στην Αττική διατίθεται νοθευμένη βενζίνη από το 5.2% των πρατηρίων που ελέγχθηκαν. Ειδικά, όμως, στη σούπερ - αμόλυβδη (100 οκτανίων) το ποσοστό νοθείας ανέρχεται κοντά στο 10%. Υψηλότερα είναι τα ποσοστά της νοθείας στο πετρέλαιο και συγκεκριμένα η έρευνα το προσδιορίζει στο 10,3% για το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Το ποσοστό νοθείας βενζίνης και ντίζελ στην επαρχία βρίσκεται σε ποσοστά αρκετά πολλαπλάσια σε σχέση με την Αθήνα, ίσως κοντά στο 20.   
Ορισμένες συμβουλές για αυτοπροστασία:
·         Να ζητάτε πάντα απόδειξη και να γνωρίζετε πόσο καύσιμο καταναλώνει φυσιολογικά το αυτοκίνητό σας
·         Αν παρατηρήσετε μειωμένη απόδοση του κινητήρα ενώ με γέμισμα σε άλλο πρατήριο λειτουργεί φυσιολογικά, μην ξαναπάτε στο προηγούμενο πρατήριο
·         Αν παρατηρήσετε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και η κατανάλωση επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα με γέμισμα σε άλλο πρατήριο, μην ξαναπάτε στο προηγούμενο πρατήριο
·         Συμβουλευτείτε τις λίστες του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τα πρατήρια που έχουν σύστημα εισροών-εκροών και επίσης τις λίστες με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε πρατήρια
·         Τέλος,  ρωτήστε άλλους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τις περιοχής σας να σας πουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τα καύσιμα που έχουν αγοράσει.

Με στοιχεία από: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας