Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Η επόμενη ημέρα για τους αγρότες και οι αποκλίσεις τιμών»

Του Δημήτρη Κουκάλη* 
Μετά το κλείσιμο της φετινής χρονιάς για τους ροδακινοπαραγωγούς του Βελβεντού φάνηκε ότι ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές που έζησαν. Κοντά στα Χριστούγεννα έγιναν οι εκκαθαρίσεις των παραγωγών και εκεί φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής. Αποτέλεσμα των τιμών που πήραν οι παραγωγοί είναι να μην μπορούν να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς που πέρασε.
 Οι τιμές ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε δεν μπορούν  να καλύψουν τα έξοδα που έχουν, αφού λιπάσματα, φάρμακα, νερά, καύσιμα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα συνέβαλε σημαντικά στην πτώση της τιμής του ροδάκινου, οπότε μετά τις τιμές που πήρανε είναι πλέον αδύνατο να αντέξουν οικονομικά. Δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για να ξεκινήσουν την καινούργια καλλιεργητική περίοδο, αλλά και για να συντηρήσουν την οικογένεια τους.
 Ωστόσο, κάποιοι παραγωγοί ζημιώθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω των τεράστιων αποκλίσεων των τιμών, ανάμεσα στους δύο συνεταιρισμούς Βελβεντού. Συγκεκριμένα, τα πλακέ ροδάκινα, τα λεγόμενα ΄΄ούφο΄΄, στον Α.Σ ΑΣΕΠΟΠ, η τιμή τους ανά κιλό ήταν σχεδόν τριπλάσια από ότι ήταν στον Α.Σ. ΔΗΜΗΤΡΑ. Το συγκεκριμένο περιστατικό εγείρει ερωτηματικά στους παραγωγούς του Α.Σ. ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι αναμένουν εξηγήσεις.
 Ελπίζουμε το κράτος να σκύψει πάνω από το πρόβλημα όλων των αγροτών και να τους βοηθήσει, ώστε να αποζημιωθούν για όλα αυτά που χάθηκαν εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Για να υπάρξει μέλλον στον αγροτικό τομέα.
 Εύχομαι το 2015, να είναι για όλους δημιουργικό, παραγωγικό με υγεία και ο πρωτογενής τομέας να έχει επιτέλους τη στήριξη, τη βοήθεια, τη δύναμη και τα αποτελέσματα που πρέπει.

                                                                            Δημήτρης Κουκάλης
                                                                        Εντεταλμένος Σύμβουλος
                                                                           Αγροτικής Ανάπτυξης
                                                                        Δήμου Σερβίων - Βελβεντού

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

oraia ola ayta me toys agrotes ama einai ki o kafetzhs poy den poyla kafedes na apozimioth opos ki ala epagelmata mono oi aforologiti xaidemenoi ainte gamo to kratos toy dikaioy

Ανώνυμος είπε...

Τι θέλει να πει ο ποιητής;Mήπως ήθελε να μας δείξει την φωτογραφία του;

Ανώνυμος είπε...

γιατι αραγε τοσο μεγαλη διαφορα, κριμα για τους συγκεκριμενους παραγωγους της ΔΗΜΗΤΡΑΣ. Προφανως εκεί δεν κανουν καλη δουλεια και την πληρωνουν οι παραγωγοι...ντροπη τους ! Οσο για αυτά που λες φιλε εχεις δικαιο ομως το κρατος με δικια του βλακεια οδηγησε σε εμπαργκο της ΡΩΣΙΑΣ, ενω στον καφετζη δεν πανε ΡΩΣΟΙ για καφε...

Ανώνυμος είπε...

Ti 8elei re file ? egw san paragwgos eipe kanenas to provlhma mas dhmosia? kanenas poios mas skeftete to kratos? ela omws pou erxontai oi ekloges.........

Ανώνυμος είπε...

αντε αντε θα παρετε χρημα ζεστο για να ψηφισετε
τα κανονισαν εξτρα χρημα για τους ουκρανοπληκτους

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπαδόπουλος για να προλάβει τα τηλέφωνα του Πάρη έβγαλε ανακοίνωση και αυτός αλλά πιο προσεχτική. Λέει για εξτρα αποζημιώσεις 23 εκ ευρώ και δίνει και ένα πίνακα του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτόν που έδιναν προχτε΄ς για τους ουκρανόπληκτους. Κάντε το άθροισμα να δείτε. Ο ένας λεει 33 εκ ο άλλος λέει 23 και ο πίνακας 31 και στο τέλος τέλος ουτε ένα ευρώ δεν έχε κατατεθεί σε κανενα βιβλιάριο. Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές θα τα βάλουν. Τους τσάκωσε τσίλταρους γιατί θα πάνε σπίτι μια και καλή.

Το Προφίλ μας