Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΤ.Α.Μ.Α.: Επίσκεψη στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤ.Α.Μ.Α. επισκέφτηκε, χθες Τετάρτη  4 Δεκεμβρίου 2014, τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στα πλαίσια υλοποίησησης προγράμματος συναντήσεων με φορείς που έχουν έδρα τους το Δήμο. Την αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από  τον δημοτικό σύμβουλο Σερβίων Βελβεντού και επικεφαλή  της ελάσσονος αντιπολίτευσης Λιάκο Πολυδεύκη,  το συντονιστή της Κίνησης Μπουκουβάλα Νικόλαο και άλλα μέλη του συντονιστικού της, υποδέχτηκαν, στα γραφεία του συνεταιρισμού, εκπρόσωποι του με επικεφαλής τον πρόεδρο του Νικόλαο Κουτλιάμπα.

Οι επισκέπτες αφού εξήγησαν το λόγο της επίσκεψης τους, που δεν ήταν άλλος από την πρόθεση τους να παρουσιάσουν τις θέσεις και τον προβληματισμό τους για τον αγροτικό τομέα. Αναφέρθηκαν στη σημασία που δίνουν στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στη συμβολή των συνεταιρισμών και ζήτησαν να αντλήσουν από τη δική τους εμπειρία. Επισήμαναν, βέβαια, ότι το πρόγραμμα της κίνησης διαπνέεται και δίνει μεγάλη βαρύτητα  στις συνεργατικές αντιλήψεις και πρακτικές.
Ο Νίκος Κουτλιάμπας παρουσίασε το προφίλ του συνεταιρισμού, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς και τα προβλήματα και τις παθογένειες του αγροτικού τομέα. Παρουσίασε, εν συντομία, τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό, τα πλεονεκτήματα-ευκαιρίες που προσφέρει στους συνεταίρους του ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού καθώς και τις θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Τέλος, ζήτησε τη θετική συμβολή της αυτοδιοικητικής κίνησης στην υλοποίηση των στόχων τους, στο πλαίσιο δυνατοτήτων που διαθέτει, φυσικά.
Ακολούθησε συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων και προβληματισμοί για τις προοπτικές ανάπτυξης ορισμένων καλλιεργειών στην περιοχή, για την  τεχνική υποστήριξη των νέων αγροτών και τα μέσα χρηματοδότησης της αγροτικής δραστηριότητας. Επίσης, τα οφέλη (στο κόστος και τις τιμές πώλησης) από τη συνεταιριστική δράση, την ανάγκη διαμόρφωσης συνεταιριστικής συνείδησης στους παραγωγούς, σε συνδυασμό και με την επιθετικότητα της αγοράς απέναντι στους ανίσχυρους μεμονωμένους παραγωγούς (χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ότι φέτος, σε άλλες περιοχές πουλήθηκαν από μεμονωμένους παραγωγούς προϊόντα και με μηδενική τιμή προκειμένου οι παραγωγοί τους να πληρωθούν για προηγούμενες σοδειές). Τέλος, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες από τη λειτουργία και αξιοποίηση του εδαφολογικού εργαστηρίου του Δήμου.
Το επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας του ΑΣΕΠΟΠ σκέκεται στον αντίποδα του γραφειοκρατικού και χρεοκοπημένου επικρατούντος συνεταιριστικού μοντέλου και πρέπει να γίνει παράδειγμα για τη σύσταση όλο και περισσότερων συνεργατικών σχημάτων με στόχο την αλλαγή του συνεταιριστικού τοπίου στη χώρα μας.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά και τη συσπείρωση και άλλων φορέων για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, αναγνώρισαν ιδιαίτερα τη σημασία της εναρμόνισης των στόχων των δύο πλευρών, αφού, όπως, αναφέρθηκε η αγροτική παραγωγή σε συνεταιριστική βάση αποτελεί προτεραιότητα και για τη δημοτική Κίνηση ΑΝΤ.Α.Μ.Α.
Εν τέλει, μια τέτοια γενικευμένη λογική, ισχυρών συνεργατικών σχημάτων παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, μπορεί να αποτελέσει κεντρικό μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ταυτόχρονα διαδικασία αποδόμησης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου παραγωγής.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας