Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ροδάκινα Βελβεντού: "Άνοιγμα" σε αγορές της Μέσης Ανατολής & τη Σκανδιναβία

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Επαφές ΑΣΕΠΟΠ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ στο Άμπου Ντάμπι αλλά και σε Βόρεια κράτη
Μεγάλες είναι οι προσπάθειες τόσο από πλευράς της πολιτείας, όσο και από πλευράς αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ώστε να μετριαστούν οι απώλειες από το Ρωσικό εμπάργκο, με αποτέλεσμα αν ευοδωθούν τα σχέδια ελληνικά φρούτα, μεταξύ αυτών και ροδάκινα Βελβεντού να φτάσουν στη Μέση Ανατολή.

Οχτώ (8) αγροτική συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών από την Ημαθία και δύο (2) από το Νομό Κοζάνης, οι συνεταιρισμοί Βελβεντού ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ, έχουν συστήσει μια κοινοπραξία στα πλαίσια του τριετούς κοινοτικού προγράμματος προώθησης αγροτικών προϊόντων, προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ, για τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κατάρ. Μάλιστα οι συνεταιρισμοί του Βελβεντού βρέθηκαν πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι για τις πρώτες συζητήσεις.
Συγκεκριμένα, σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Άμπου Ντάμπι πραγματοποιήθηκε παρουσίαση φρέσκων και μεταποιημένων φρούτων από εκπροσώπους της κοινοπραξίας και αφορούσε ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, μήλα, αχλάδια, κεράσια και βερίκοκα, που παράγονται από 6.500 παραγωγούς. Επισημάνθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών φρούτων, τα οποία θα διατίθενται με την ενιαία εμπορική επωνυμία GReat Fruits, σε μία προσπάθεια καθιέρωσης ελληνικού brandname για τα φρέσκα φρούτα στο εξωτερικό. Μετά την παρουσίαση πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των 10 συνεταιρισμών με εκπροσώπους τοπικών εισαγωγέων και αλυσίδων υπεραγορών από τις οποίες προέκυψε έντονο ενδιαφέρον για συνεργασίες.


Επαφές ΑΣΕΠΟΠ με Φινλανδία, Σουηδία και Ουγγαρία

Παράλληλα με το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την προώθηση των προϊόντων στις αγορές της Μέσης Ανατολής, ο Συνεταιρισμός ΑΣΕΣΟΠ Βελβεντού "τρέχει" ένα άλλο πρόγραμμα, είδη εγκεκριμένο, σε συνεργασία με ένα συνεταιρισμό της Ημαθίας, για εξαγωγή των προϊόντων του σε Φιλανδία, Σουηδία, Δανία και Ουγγαρία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ν. Κουτλιάμπας, μιλώντας στον "Π.Λ.", ήδη έγιναν οι πρώτες επαφές με τη Σουηδία και τη Φιλανδία, έχοντας θετικά αποτελέσματα. "Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από του χρόνου να ξεκινήσουμε συνεργασία με αυτές τις αγορές, ωστόσο δεν ξέρουμε αν όλες αυτές οι αγορές μαζί θα μπορέσουν να καλύψουν το πολύ μεγάλο κομμάτι της Ρωσικής αγοράς, που έκλεισε".
Ο ίδιος μίλησε, επίσης και για το μονοετές πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη στήριξη των προϊόντων που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, σημειώνοντας πως "Στα πλαίσια του προγράμματος βρεθήκαμε πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία, στο Άμπου Ντάμπι, ενώ τη Δευτέρα θα πάμε στο Κάιρο". Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο συνεταιρισμός ήδη έχει "ανοίγματα" σε αυτές τις αγορές.



Συνεταιρισμός "Δήμητρα": "Η αγορά της Ρωσίας δύσκολα θα αναπληρωθεί"


Στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να βρεθούν λύσεις μετά το ρωσικό εμπάργκο, μίλησε στον "Π.Λ." ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού "Δήμητρα" Ν. Σάκκουλας, σημειώνοντας ωστόσο πως τα οφέλη από τις αγορές αυτές θα είναι λίγα. "Γίνεται μια προσπάθεια εξεύρεσης νέων αγορών και αναπλήρωσης των απωλειών, στα πλαίσια αντιμετώπισης του προβλήματος για το ελληνικό ροδάκινο και το νεκταρίνι που επέφερε το Ρωσικό εμπάργκο. Οι απώλειες ήταν τεράστιες για το ελληνικό ροδάκινο, μιας και οι εξαγωγές πανελλαδικά ήταν στο 33% εξολοκλήρου σε αυτές τις αγορές. Κάποιες μικρές ποσότητες, εφόσον κλειστούν οι συμφωνίες του χρόνου, θα απορροφηθούν από τις αγορές αυτές".
Οι δυσκολίες εξαγωγής προϊόντων από τις αραβικές χώρες είναι πολλές, σύμφωνα με τον κ. Σάκκουλα, καθώς υπάρχουν κράτη κοντά στη Σαουδική Αραβία, που μπορούν να προσφέρουν τα ίδια προϊόντα με μικρότερο κοστολόγιο και πιο σύντομα. "Δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε την αγορά της Ρωσίας. Εμείς μπορεί να στέλναμε, σαν Βελβεντό, 3 εκ. κιλά στη Ρωσία, τώρα δεν θα στείλουμε ούτε 200-300 τόνους στη Σαουδική Αραβία. Είναι, όμως, ένα βήμα αναπλήρωσης χαμένων ποσοτήτων. Χρειάζεται να γίνουν πωλήσεις και φοβάμαι ότι δεν θα κλειστούν οι συμφωνίες που χρειάζονται".
Σε συνεργασία με την Κοινοπραξία, η ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως τόνισε ο ίδιος, καταθέτει τις προτάσεις της με στόχο την εξωστρέφεια όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Σκανδιναβική χερσόνησο, την Ουκρανία και άλλες χώρες ανατολικότερα της Ρωσίας (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία κ.λπ.) στις οποίες θέλουν να διεισδύσουν δυναμικά. "Εφόσον θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις παραδοσιακές χώρες που συνεργάζονται μέχρι τώρα τα αραβικά κράτη, θα ευοδωθούν οι σχετικές συμφωνίες μέσα στο σχετικό διάστημα παραγωγής και εμπορίας, από τον Ιούνιο και μετά", κατέληξε ο ίδιος.
Τα ελληνικά προϊόντα, όμως, έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας, που τα καταστούν "πόλο έλξης" στις ξένες αγορές.
Β.Σ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι βελβεντινοι θα τη βρουν την ακρη γιατι εχουν ποιοτικα προιοντα. Θα πρεπει να κουραστουν λιγο μεχρι να ανοιξουν νεες ευρωπαικες αγορες και να ανταγωνιστουν τους ισπανους, αλλα την ξερουν την δουλεια.

Η προστιθεμενη αξια ερχεται απο την αναπτυξη καναλιων διανομης και το μαρκετινκ και οχι απο την μεγαλης κλιμακας παραγωγη με χαμηλα περιθωρια κερδους.

Ο νεος δημαρχος που ‘’ προερχεται’’ απο το Βελβεντο στη διαρκεια της προεκλογικης περιοδου αερολογουσε για την σημασια της μεταποιησης, ευτυχως που υπολοιποι αληθινοι βελβεντινοι δεν του δινουν σημασια στον τομεα αυτο (ελα παππου να σου δειξω τα χωραφια σου).

Δεν ειναι τυχαιο οτι οι βελβεντινοι αγροτες δεν χρειαστηκε ποτε να κλεισουν τη γεφυρα διαμαρτυρομενοι για τις τιμες, αντιθετα οι αγροτες των σερβιων εκλεισαν 2-3 φορες τη γεφυρα διαμαρυρομενοι για τις χαμηλες τιμες πωλησης των σιτηρων που παραγουν. Επισης οι παραγωγοι βιομηχανικων ροδακινων της λαρισας και της Ημαθιας συνεχως διαμαρτυρονται γιατι τα βιομηχανικα ροδακινα εχουν χαμηλο περιθωριο κερδους.

Οι τιμες των βιομηχανικων ροδακινων ειναι χαμηλες λογω ανταγωνισμου απο την Νοτια αφρικη (φαρμες λευκων αγροτων που εκμεταλλεύονταιε μαυρους εργατες). Τα νοτιο αφρικανικο βιομηχανικα επεξεργασμενα φρουτα (φθηνο κοστος παραγωγης +φρουτα+ζαχαρη+νερο σε κονσερβα) εχουν μακρα διαρκεια ζωης και χαμηλο κοστοσ οποτε εχουν κατακλυσει την ευρωπαικη αγορα.

Το Προφίλ μας