Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία Φίλιππου Σαχινίδη στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 «Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2013, από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΕΕΣ»

Η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Οικονομικό Έτος 2013, από τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και εκπρόσωπο της χώρας μας στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Οργανισμό κ. Μηλιώνη, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου όλοι μας να κατανοήσουμε τη σημασία αφενός της ισχυροποίησης ευρωπαϊκών θεσμών διασφάλισης της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και δημόσιας λογοδοσίας και αφετέρου της αναγκαιότητας προσαρμογής στα νέα δεδομένα, που θέτουν οι διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές δημοσιονομικού ελέγχου και οι απαιτήσεις του νέου Ευρωπαϊκού και Εθνικού πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, εποπτείας και ελέγχου, ιδιαίτερα μετά την κύρωση και ισχύ της δημοσιονομικής συνθήκης της Ε.Ε..

Από τη σημερινή σας παρουσίαση θα ήθελα να επισημάνω τα εξής σημαντικά συμπεράσματα:

1) O έλεγχος της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, δηλαδή ο έλεγχος της εφαρμογής των αρχών της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας επί των δημοσίων οικονομικών, αποτελεί και θα αποτελεί θεμελιώδες συστατικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης.

Για τη χώρα μας δε, η ενίσχυση του εθνικού πλαισίου και των εθνικών θεσμών δημοσιονομικού ελέγχου αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη για:
α) τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών μακροπρόθεσμα, που με τόσες θυσίες κατακτήθηκε την τελευταία πενταετία και
β) τη σταδιακή απεμπλοκή από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης και την ανάκτηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας.
Θέλω να πιστεύω, ότι επί αυτών των διαπιστώσεων, θα διαμορφωθούν κάποια στιγμή ευρύτερες συναινέσεις στη Βουλή.

2) Η ύπαρξη αρνητικής γνώμης για επί μέρους ζητήματα οικονομικής διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (Δήλωση Αξιοπιστίας των Λογαριασμών) υπογραμμίζει, για μια ακόμα φορά, τη σημασία της ισχυροποίησης της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας των ελεγκτικών μηχανισμών στην Ε.Ε. και τα Κράτη- Μέλη.

Ας αναρωτηθούμε, πόσο διαφορετικές θα ήταν οι δυνατότητες για περιορισμό των συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα, αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα επεσήμαιναν έγκαιρα και έγκυρα τη δημοσιονομική εκτροπή, που μας έφερε στην κρίση του 2009.

3) Παρατήρησα με ιδιαίτερη προσοχή, τη σημασία που αποδίδει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην ενίσχυση της έγκυρης προειδοποίησης προληπτικής δημοσιονομικής εποπτείας αλλά και της υιοθέτησης διορθωτικών μηχανισμών και δράσεων για την άμεση αντιμετώπιση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Αν η χώρα μας διέθετε αντίστοιχες θεσμικές λειτουργίες, οι οποίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπονται από την ίδια τη συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, θα ήμασταν σήμερα στο καθεστώς της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εποπτείας; Προσωπική μου άποψη είναι, πως όχι.

Κύριε Μηλιώνη, στο σημείο αυτό θα ήθελα, εκμεταλλευόμενος τη διπλή σας ιδιότητα ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, να θέσω τους εξής προβληματισμούς σε ερωτήματα:

Α) Αναφορικά με το θεσμικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις .

1)   Είστε σήμερα σε θέση, ως Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, να επεκτείνεται τον ελεγκτικό σας ρόλο σε αντικείμενα σημαίνουσας δημοσιονομικής ή και αναπτυξιακής σημασίας για την Ε.Ε., τα οποία όμως ξεφεύγουν από το παραδοσιακό πεδίο ελέγχου, όπως χαρακτηριστικά ο έλεγχος απόδοσης επί της αξιοποίησης των κρατικών εγγυήσεων των Κρατών Μελών προς το τραπεζικό σύστημα ή ο έλεγχος συμμόρφωσης επί νεοσύστατων Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Νομισματικής Στήριξης; Αναφέρομαι στο ESM ή στο EFSF.

2)   Είστε σε θέση, μέσα από την υιοθέτηση σύγχρονων οικονομικών εργαλείων για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των δαπανών και μέτρηση των επιπτώσεων δημοσιονομικών ή και μακροοικονομικών πολιτικών, να υποβοηθήσετε στον καλύτερο σχεδιασμό, συντονισμό και εφαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών στην Ε.Ε. και τα Κράτη-Μέλη;

3)   Είστε σε θέση μέσα από το έργο σας να ενθαρρύνετε τη μετάβαση του πλαισίου οικονομικής διαχείρισης στην Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη στην εποχή της αποτελεσματικότητας των δαπανών, απαίτηση, που αποτελεί και ισχυρή κοινωνική επιταγή;

Β) Σε ότι αφορά το θεσμικό ρόλο του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

1)   Μετά την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου και τη σημασία που αποδίδεται στον ανεξάρτητο δημοσιονομικό έλεγχο και εποπτεία, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τη γνώμη σας, έχει ξεκάθαρο στρατηγικό πλαίσιο και όραμα για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει;
2)   Σε ποιο βαθμό έχει προσαρμοστεί το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο στις απαιτήσεις ελέγχου του νέου πλαισίου που διέπει τη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας; Αναφέρομαι στο ν. 4270/2014 και συγκεκριμένα: α) στη διενέργεια εξωτερικού ελέγχου του δημοσιονομικού συστήματος με βάση τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα και β) στην άσκηση των αρμοδιοτήτων ελέγχου της επάρκειας και του έργου των Σωμάτων Εσωτερικού Ελέγχου.
3)   Σε ποιο βαθμό και πόσο σύντομα, θα μπορούν οι συνάδελφοι Βουλευτές, έχοντας στα χέρια τους την αντίστοιχη Έκθεση Ελέγχου επί της Ετήσιας Οικονομικής Διαχείρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τη Διαδήλωση, να κατανοήσουν με επάρκεια τα συμπεράσματα και τις συστάσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του πλαισίου οικονομικής διαχείρισης της χώρας;

Τέλος, θα ήθελα σας παρακαλώ να ενημερώσετε τους συναδέλφους για την πρωτοβουλία που έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των Προγραμμάτων Προσαρμογής που έχουν εφαρμοστεί. Δηλαδή, του πρώτου και του δευτέρου, διότι γνωρίζω, ότι υπάρχει μια προκήρυξη. Ποιο ακριβώς, θα είναι το αντικείμενο αυτού του έργου, τι ακριβώς θα ερευνήσετε, τι θα αξιολογήσετε;
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας