του Π. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Δε γνωρίζω αν τελικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόμματος ή εάν αποφασίσει, μέσω κάποιας κίνησης, να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος, ειδικά μετά από πιθανές πρόωρες εκλογές. Ούτε, φυσικά, εάν στις προθέσεις του είναι κάποια άλλη πρωτοβουλία, στην περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 29 Δεκεμβρίου.
Ο ίδιος δεν μας έκανε… περισσότερο σοφούς, μετά και από την προχθεσινή ομιλία του στο κατάμεστο από κόσμο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων.
Ωστόσο, νομίζω πως η όλη συζήτηση για το (πιθανό) ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος έχει «αδικήσει» όλες τις υπόλοιπες επισημάνσεις στις οποίες προχωρεί, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μπορεί μεν το πρώτο ζήτημα να είναι σημαντικό και κρίσιμο, αλλά τα όσα υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, είτε στην προ ημερών βαρυσήμαντη επιστολή του, είτε στην ομιλία του στην Κοζάνη, είναι εξόχως ενδιαφέροντα.
Παραβλέποντας τα όσα λέει για την αναγκαιότητα στήριξης, από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του, των όσων έγιναν την περίοδο 2010-2011 και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, νομίζω πως οφείλουμε να σταθούμε στα όσα ο κ. Παπανδρέου σημειώνει και για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και για την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, επίσης, και για τα όσα επισημαίνει για την ίδια τη χώρα και το μέλλον της, με παρατηρήσεις και κρίσεις που, αν μη τι άλλο, έχουν επιβεβαιωθεί και από την πάροδο των πέντε τελευταίων ετών σε πολλά σημεία. Ακόμη και η προχθεσινή του πρόταση για μια «διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία μας ¬για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους» παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Δυστυχώς, όμως, όλα τα παραπάνω έρχονται σε δεύτερη μοίρα, με τα ΜΜΕ, ειδικά της Αθήνας, να προβάλουν αποκλειστικά και μόνο το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας πολιτικής κίνησης από τον Γιώργο Παπανδρέου. Και, έτσι, για μια ακόμη φορά, παραβλέπουμε την ουσία της πολιτικής, δίνοντας έμφαση περισσότερο στην παραπολιτική…