Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Αργεντινή ή Γερμανία;

του Π. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
O τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό ήταν ο πρώτος (το 1982 ήμουν ακόμη μικρός και θυμάμαι αμυδρά εικόνες, αλλά και πως από τότε έγινα «Ιταλός» και «Αντιγερμανός») που παρακολούθησα ολόκληρος και έχοντας τη δυνατότητα να.. .καταλάβω τα πάντα!
Αργεντινή εναντίον Γερμανίας, με το τελικό 3-2 να δίνει στον μεγάλο Μαραντόνα και στην παρέα του το κύπελλο, σε έναν από τους συγκλονιστικότερους και σπουδαιότερους τελικούς που έχουμε δει ποτέ. Από το 2-0 της καλύτερης Αργεντινής, στο 2-2 της πεισματάρας Γερμανίας και, τρία λεπτά μετά την ισοφάριση, στο τελικό 3-2 με τη μαγική μπαλιά του Ντιέγκο
και το άψογο τελείωμα του Μπουρουσάγα μπροστά στον Σουμάχερ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Ιταλία, η επανάληψη του ίδιου σκηνικού βρήκε αυτή τη φορά νικητές τους Γερμανούς του Ματέους. Ο Μαραντόνα οδήγησε σχεδόν μόνος του την Αργεντινή στον τελικό, όπου, με πολλές απουσίες, περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο. Το τελικό 1-0 με το πέναλτι (που δεν ήταν…) του Μπρέμε έδωσε την κούπα στα «Πάντσερ», αλλά, αυτή τη φορά, σε έναν από τους πλέον «βαρετούς» τελικούς όλων των εποχών. Η Αργεντινή στην άμυνα, η Γερμανία στην επίθεση και τα 90 λεπτά χωρίς πολλές συγκινήσεις.

Αύριο, 24 χρόνια μετά, Αργεντινή και Γερμανία βρίσκονται και πάλι σε τελικό Μουντιάλ. Είναι η πρώτη φορά που δυο ομάδας παίζουν τρίτο τελικό μεταξύ τους. Και οι δυο έχουν να πάρουν το κύπελλο από τότε. Οι Αργεντίνοι από το 1986 και οι Γερμανοί από το 1990. Οι προβλέψεις λένε Γερμανία. Μια ομάδα-υπόδειγμα, που από το 2006 και μετά είναι, ουσιαστικά, η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο μετά την Ισπανία. Ωστόσο μιλάμε για έναν τελικό, στον οποίο η σοβαρή Αργεντινή του Μέσι μπορεί να φέρει…τούμπα τα προγνωστικά.

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τον νικητή. Με την ευχή, πάντως, να δούμε έναν τελικό εφάμιλλο εκείνου του 1986. Και όχι του 1990…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας