Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Η ανάγκη για ήρωες

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Η εικόνα του εμφανώς ταλαιπωρημένου Μέσι είναι απόδειξη ότι και οι «ήρωες» έχουν δύσκολες στιγμές. Oσο εύκολα αποθεώνεται κάποιος, τόσο γρήγορα αποκαθηλώνεται. Eτσι είναι τα πράγματα.
Μπορεί ανέκαθεν οι «ήρωες» να ήταν αναλώσιμοι ή ευάλωτοι στις υπέρμετρες προσδοκίες του πλήθους που τους επευφημούσε, τώρα, όμως, ο χρόνος που μεσουρανούν είναι κατά  πολύ λιγότερος.

Η ανάγκη για κατασκευή ηρώων ήταν και παραμένει μεγάλη, καθώς οι ήρωες είναι που πραγματικά διαφοροποιούνται από το συνηθισμένο μέσο όρο, επιτυγχάνοντας πράγματα και δείχνοντας το δρόμο.
Τους «ήρωες» αυτούς λατρεύουμε να αποθεώνουμε, αλλά και στη συνέχεια να μισούμε, όλοι εμείς από μακριά, όταν αποτύχουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ακόμα κι αν μας χάρισαν μια σειρά από πολύ ωραίες στιγμές.
Είναι πολύ φυσικό, λοιπόν, να γεμίζουν σελίδες για τις ζωές, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των ανθρώπων αυτών, ιδιαίτερα για λαούς και κοινωνίες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι που θα τους βγάλει από τις δυσκολίες τις οποίες περνούν.
Είναι, όμως, λίγο άδικο για τα πρόσωπα που ενσαρκώνουν τις συλλογικές προσδοκίες, να απαξιώνονται και να κρίνονται μόνο με βάση μια άτυχη στιγμή. Κι αυτό δεν αφορά φυσικά μόνο στο ποδόσφαιρο που στο κάτω-κάτω είναι ένα θέαμα, αλλά σε όλους τους τομείς της ατομικής και συλλογικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας