Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Κρίσιμη μέρα για τη «μικρή» ΔΕΗ


Εν αναμονή της κατάθεσης σήμερα του σχεδίου νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή, η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη αφενός με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αφετέρου με τις ενστάσεις βουλευτών, εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη οι συνδικαλιστές της επιχείρησης έχουν προαναγγείλει από σήμερα το βράδυ την έναρξη των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων κάνοντας λόγο για «μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ3 διευκρίνισε ότι «θα υπάρξουν προβλήματα για μερικές ώρες για τους καταναλωτές», ότι δεν θα κάνουν «απεργία για την απεργία» και ότι το μεσημέρι της Πέμπτης «θα είναι μία άλλη μέρα στην ενέργεια».
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εμμέσως πλην σαφώς σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα εκτιμώντας ότι με τα νομοσχέδια για τη ΔΕΗ και τον αιγιαλό και στη συνέχεια με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση «θα οδηγηθεί σε οριακή πολιτική κατάσταση».
Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις βελτιώσεις που θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου και αν αυτές θα είναι ικανές να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις βουλευτών όπως για παράδειγμα οι Μιχάλης Κασσής και Θάνος Μωραΐτης από πλευράς ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ναι μεν μέχρι τώρα δεν έχουν τοποθετηθεί για το θέμα, προφανώς περιμένοντας το νομοσχέδιο, ωστόσο η γενικότερη στάση τους το προηγούμενο διάστημα προβληματίζει το Μαξίμου. Και οι δύο μετέχουν στο Β' Θερινό τμήμα της Βουλής.
Ωστόσο στέλεχος της Κυβέρνησης θυμίζει και τον παράγοντα τρόικα, σημειώνοντας με νόημα ότι πολύ δύσκολα η πλευρά των δανειστών μας θα δεχθεί πολλά από τα οκτώ σημεία - προϋποθέσεις για την πώληση του 30% της ΔΕΗ, τα οποία έχει δώσει στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι έχουν συμφωνηθεί με το Μαξίμου.
Η κατάσταση είναι οριακή και για το ΠΑΣΟΚ. Στέλεχος του κινήματος σημειώνει ότι στο θέμα της ΔΕΗ η Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους κάτι που έχει συζητηθεί μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Δευτέρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα έχει διαβεβαιώσει τον Πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση που τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου στο Β θερινό τμήμα της Βουλής.
Το πραγματικό δύσκολο για το Μαξίμου, λέει κυβερνητικό στέλεχος, είναι να περάσει τις βελτιώσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ, να ξεπεράσει τις ενστάσεις, ακόμη και το βέτο της τρόικας και να αντιμετωπίσει τους «σκληρούς» συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Το τελευταίο, «ίσως είναι και το πιο εύκολο», ομολογεί το συγκεκριμένο στέλεχος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι το νομοσχέδιο «θα περάσει με ανοιχτή την επιχείρηση».


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας