Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Βροχή και πλημμύρα στον ορμητικό και επικίνδυνο Ξερόλακκο Βελβεντού

του παπαδάσκαλου Κων/νου Ι. Κώστα
Η χθεσινοβραδινή (10-6-2013) ξαφνική νεροποντή, που συνοδεύτηκε και από ολιγόλεπτη, ωστόσο καταστρεπτική, χαλαζόπτωση στο Βελβεντό και στη γύρω από αυτό καλλιεργημένη από αγρότες περιοχή, έφερε και, συν τοις άλλοις, ως αποτέλεσμα το γέμισμα της κοίτης με μεγάλες πέτρες και ξύλα από τα ορμητικά και θολά νερά του γνωστού ξερόλακκου.


Πρόκειται για το ρέμα (ξερόλακκο) που ξεκινά από τον ‘’άσπρο όχτο’’ των Πιερίων ορέων, κατεβαίνει ορμητικός την πολύ κατηφορική όψη του βουνού, διασχίζει ολόκληρη την βορειοανατολική πλευρά του Βελβεντού, στις παρυφές του χωριού (όπου και ο περιφερειακός δρόμος Βελβεντού) και συνεχίζει την πορεία του μέσα από τον κάμπο, ώσπου αποβάλλεται στη λίμνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου.




Σύμφωνα και με τη γνώμη των παλαιοτέρων ο ξερόλακκος γίνεται πολύ ορμητικός και επικίνδυνος για την περιοχή, τα σπίτια και τους ανθρώπους με το ανακατεμένο υλικό από βράχους, ξύλα και λάσπη, όταν βρέχει καταρρακτωδώς στον ‘’άσπρο όχτο’’. Τότε με την απόθεση τέτοιου υλικού στη μεγάλη του διαδρομή δίπλα από το Βελβεντό, μπορεί να προκαλέσει υπερχείλιση με απρόβλεπτες συνέπειες, τις οποίες και απευχόμαστε. 

Στη φωτογραφία που βγάλαμε το πρωί (11-6-2013) φαίνεται πως είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί η παραπάνω θεωρητική εκδοχή, αφού στο σημείο αυτό, ήδη έχει μπαζωθεί εντελώς ο δρόμος – πέρασμα, από βράχους και λάσπη, αποκλείοντας το παρακείμενο σπίτι, όπου κατοικεί οικογένεια, από το υπόλοιπο χωριό. Υπάρχει βέβαια παρακαμπτήριος χωματόδρομος μα αυτό δεν μπορεί είναι λόγος εφησυχασμού. Κάτι πρέπει να γίνει.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο ύψος του εξωκλησιού του Αγίου Αντωνίου, το οδόστρωμα προς την πλευρά του ξερόλακκου έχει υποχωρήσει τόσο, ώστε τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που κατεβαίνουν, κάνουν μια ελαφρά υπόκλιση προς το ρέμα, σαν και να προσκυνούν τον Άγιο, που φυλάγει βέβαια τον καθένα από κάθε κακό, μα ισχύει και εδώ η γνωστή λαϊκή ρήση: ‘’-Άγιε Αντώνιε, βοήθα με. -Κούνα και συ τα χέρια σου’’.

Που σημαίνει – και για τις δύο περιπτώσεις - ανάληψη πρωτοβουλίας και ευθύνης, για την αποκατάσταση του μπαζωμένου ξερόλακκου και του υποχωρήσαντος οδοστρώματος, από τους θεσμικά αρμόδιους και υπεύθυνους. Το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού και την Π.Ε. Κοζάνης. Γι’ αυτό, υποβάλλουμε την πρότασή μας και αδελφικά παρακαλούμε.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (11-6-2013)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι κάνει η ΜΚΟ?

Ανώνυμος είπε...

ANTE NTE

Το Προφίλ μας