Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Εάν είχε προχωρήσει το σχέδιο Μόσιαλου…

του Παναγιώτη Πλιάτσιου, Πρωινός Λόγος,12/06/2013
 Tην ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η κατάσταση στην ΕΡΤ ήταν δραματική.  Πάντως, προς το κλείσιμο της, εντός της χθεσινής μέρας, και την άμεση απόλυση όλων των εργαζόμενων κινούνταν η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Στόχος είναι η ίδρυση μία νέας εταιρείας, η οποία θα απασχολεί περίπου 1.000 υπαλλήλους. Στην νέα επιχείρηση θα έχουν δικαίωμα να προσληφθούν και οι νυν εργαζόμενοι, ενώ ειδική μέριμνα αναμένεται να ληφθεί για τους έχοντες ειδικές γνώσεις, ειδικά στο τεχνικό τμήμα.

Επί του παρόντος, η ΕΡΤ απασχολεί ως προσωπικό περίπου 2.900 άτομα, εκ των οποίων οι 2.700 είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις απεριορίστου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απολυμένοι θα λάβουν κανονικές αποζημιώσεις, κι όχι τις μειωμένες που προβλέπονται από το νέο Μνημόνιο. Ανάμεσα στα κριτήρια που θα συνυπολογιστούν θα είναι και η παλαιότητα του εκάστοτε εργαζόμενου. Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ασφαλώς, λοιπόν, το πιθανολογούμενο κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια άκρως αρνητική εξέλιξη. Η οποία χρήζει σχολιασμού, αφού πρώτα δούμε ακριβώς τις κυβερνητικές αποφάσεις. Επί του παρόντος, μια μόνο σημείωση. Το 2011, ως υπουργός της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Ηλίας Μόσιαλος είχε προχωρήσει μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ. Η οποία, ωστόσο, δεν προχώρησε ποτέ, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων των εργαζόμενων της, των κομμάτων, ακόμη και συναδέλφων του στο ΠΑΣΟΚ.
Εάν, λοιπόν, είχε προχωρήσει το σχέδιο Μόσιαλου, τότε πιθανότατα δε θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη. Και κάποιοι ας αναλάβουν, πλέον, τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας