Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ο Σαμαράς θα ρίξει και τον εαυτό του;

Του Γιώργου Καρελιά, protagon.gr
Η κυβέρνηση έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης και η χώρα ένα βήμα πριν από τις εκλογές, εξαιτίας μιας τυχοδιωκτικής κίνησης του κ. Σαμαρά. Μάλιστα, αν τελικά δεν αποφευχθούν οι εκλογές, οι ευθύνες του σημερινού πρωθυπουργού θα χαρακτηριστούν εγκληματικές.
Ο κ. Σαμαράς έκανε επίδειξη πολιτικού τσαμπουκά στο θέμα της ΕΡΤ, αδιαφορώντας για την αντίδραση των δυο συνεταίρων του. Και τα δύο αυτά αποτελούν ασυγχώρητη επιπολαιότητα για έναν υπεύθυνο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είναι κομματάρχης, αλλά έχει την υποχρέωση να εκφράζει τρία κόμματα.

Η στάση του αυτή δεν του απέφερε κανένα κέρδος. Η τηλεοπτική εικόνα του τις πρώτες πρωινές ώρες απέδιδε τη δεινή θέση, στην οποία έχει περιέλθει. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η σθεναρή αντίδραση Βενιζέλου και Κουβέλη τον υποχρέωσαν να κάνει συνεχείς υποχωρήσεις. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πώς ξεκίνησε το θέμα της ΕΡΤ και πώς καταλήγει. Η απουσία οποιουδήποτε σοβαρού σχεδιασμού, η μέθοδος άρπα-κόλλα και η τσαπατσουλιά, σε όλο τους το μεγαλείο.
Ο κ. Σαμαράς, με τη μέθοδο του τσαμπουκά, πήγε να παγιδέψει τους δυο συνεταίρους του. Με την υπόγεια απειλή των πρόωρων εκλογών νόμισε ότι θα τους υποχρεώσει να βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλια. Όλα αυτά ήταν τυχοδιωκτικά και έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Η διαφαινόμενη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ αποδυναμώνει την κυβέρνηση. Και τη μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό έχει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Κουβέλης έχει δίκιο σε όλες τις πλευρές της κριτικής που ασκεί στον κ. Σαμαρά, αν και στο τέλος επέλεξε μια μαξιμαλιστική διεκδίκηση στο θέμα της ΕΡΤ (να συνεχίσει να λειτουργεί όπως πριν, με όλους τους εργαζόμενους), γνωρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να γίνει δεκτή. Ήταν το πρόσχημα για να μη μετέχει πλέον στην κυβέρνηση και μένει να αποδειχθεί αν η στάση του αυτή θα του προσπορίσει κάποιο όφελος. Ο κ. Κουβέλης απεμπλέκεται από τις κυβερνητικές ευθύνες εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι δεν πέφτει η κυβέρνηση. Η στάση αυτή ενσωματώνει πολλά στοιχεία μικροκομματικών υπολογισμών.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Βενιζέλου, ως μοναδικού πλέον εταίρου του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση, αναβαθμίζεται, αρκεί να θελήσουν να παίξουν ενεργό ρόλο και όχι τον αφανή, με άχρωμους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που έπαιζαν μέχρι τώρα.
Ο τρόμος των εκλογών και του κόστους που αυτές θα επιφέρουν καθορίζει τη στάση και των τριών αυτών κομμάτων. Ευτυχώς. Όχι γι’ αυτά, αλλά για τη χώρα. Όσο θα διαρκεί αυτός ο τρόμος, θα είναι ευεργετικός. Δεν προκαλείς εκλογές για το αν στη νέα ΕΡΤ θα προσληφθούν 1.200 ή 2.000, όταν έχεις υπερψηφίσει νόμους που επιδείνωσαν τις ζωές εκατομμυρίων άλλων.
Ο κ. Σαμαράς έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη συνέχεια. Ελπίζουμε να πήρε το μάθημά του και να επιδείξει την απαραίτητη υπευθυνότητα στις επόμενες αποφάσεις που θα πάρει. Αλλιώς μπορεί να δικαιώσει τον πολύπειρο Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να είπε γι’ αυτόν: «Νόμιζα ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Σαμαρά ως τώρα ήταν ότι έριξε εμένα. Έκανα λάθος. Το κορυφαίο είναι ότι θα ρίξει και τον εαυτό του»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας