Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου για την κατάργηση της Δη-μόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου στη συνεδρίαση της 7.6.2013 ομόφωνα απεφάσισε και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Στα δυόμιση χρόνια της δημοτικής θητείας που διανύουμε αντιμετωπίσαμε ουκ ολίγες φορές το σκληρό πρόσωπο της κεντρικής εξουσίας με αποφάσεις που έθεσαν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή του Βοΐου.

Αποφάσεις με γνώμονα μόνο τους αριθμούς και τις επιταγές της τρόικας, δημιούργησαν στην περιοχή μας ουκ ολίγα προβλήματα τα οποία κληθήκαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση να υπερκαλύψουμε, αν και δεν ήταν αρμοδιότητά μας.
Σχολεία, γραφεία ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας, υπηρεσίες απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, καταργήθηκαν, συγχωνεύθηκαν ή περιόρισαν τη λειτουργία τους.
Η πολιτική αυτή, μη έχοντας τα αναμενόμενα αποτελέσματα, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει πως τηρεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.
Η κατάργηση ΝΠΔΔ, προκειμένου να απολυθούν εργαζόμενοι, έφτασε μέχρι και τις  46 Δημόσιες  Βιβλιοθήκες μία από τις οποίες λειτουργεί εδώ και  εξήντα χρόνια  στη Σιάτιστα.
Η Δημόσια Κεντρική  Ιστορική Βιβλιοθήκη της Σιάτιστας «Μανούσεια», διαθέτει μοναδικές και πολύτιμες συλλογές βιβλίων και περιοδικών και ηλεκτρονικών τεκμηρίων, ψηφιοποιημένα 5.000 παλαιά βιβλία, ενώ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθότι στεγάζεται  δωρεάν σε κτίριο του Δήμου Βοΐου, ο  οποίος καλύπτει και τις λειτουργικές της δαπάνες  (ύδρευση και φωτισμό).
Παράλληλα αναπτύσσει πλούσιο έργο, με εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και άλλου χαρακτήρα, ενώ η δανειστική της δραστηριότητα επεκτείνονταν  σε όλη την Π.Ε. Κοζάνης με την κινητή βιβλιοθήκη  μέχρι τις 31/12/2008 όταν σταμάτησε το σχετικό πρόγραμμα.
Παράλληλα  δεκάδες εθελοντές  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  μέσω της  Βιβλιοθήκης   σε εκατοντάδες μαθητές. Η Βιβλιοθήκη  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου, στηρίζει  την απόφαση του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δη Βιβλιοθήκης,  που στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας για την αναβάθμισή της και όχι τη συγχώνευσή της με  οποιοδήποτε τρόπο.

Σιάτιστα 10-6-2013
Ο Πρόεδρος


Χρήστος Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας