Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Νίκος Αλιβιζάτος: Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν συνταγματική εκτροπή, αλλά επιλογή ακροδεξιάς εμπνεύσεως

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας σε εκδήλωση της «Eνωσης Πολιτών για την Παρέμβαση» σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ, αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ επεσήμανε πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η απόφαση υποστηρίζει ότι βάσει του νόμου (που προσδιορίζει τη δημόσια υπηρεσία της) δεν μπορεί να σταματήσει η λειτουργία της (το ελάχιστο που πρέπει να μεταδίδει). Επιπλέον, ανέφερε πως «τα περί διευκρινίσεων είναι στα όρια της απάτης».
Σε ό,τι αφορά τη μεθόδευση του κλεισίματος της ΕΡΤ, ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε πως «το να παρακάμπτεται η Βουλή με ενοχλεί», σημειώνοντας ότι «η επιλογή Σαμαρά είναι λυπηρή, ακροδεξιάς εμπνεύσεως αλλά όχι συνταγματικό πραξικόπημα».

Εξάλλου, ο κ. Αλιβιζάτος επέκρινε την Αριστερά (κυρίως αυτήν που επέλεξε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όπως είπε) λέγοντας ότι δείχνει απροετοίμαστη να αναλάβει ευθύνες και παλεύει με παλιά οράματα, ενώ σημείωσε πως η μεταρρύθμιση της δημόσιας τηλεόρασης δεν είναι απαραίτητα κάτι δεξιό.
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκανε ως υπουργός αρμόδιος για τα δημόσια ΜΜΕ στο να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα σε αυτά και στην πολιτική εξουσία και τον εκάστοτε υπουργό. Όπως σημείωσε «η προσπάθεια αυτή δεν συνεχίστηκε και έτσι οδηγηθήκαμε σε πιο ριζικές και αντιδημοκρατικές επιλογές».
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως θα πρέπει να ανοίξει η δημόσια τηλεόραση και πως στη συνέχεια οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία της θα πρέπει να προωθηθούν με ανοιχτές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο πρώην γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλίτσης, τόνισε πως η ΕΡΤ «σβήστηκε» με μια πραξικοπηματική ενέργεια και με μια σειρά από άλλες ενέργειες που έχουν καταστρατηγήσει τον μισό Ποινικό Κώδικα.
Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλίτση, πάρθηκε για δύο λόγους: Πρώτον, για να δοθεί ένα μάθημα ότι δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα για τους εργαζόμενους και δεύτερον για να ενισχυθούν οι καναλάρχες. Όπως σημείωσε, με το διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί στις 30 Ιουνίου θα διατεθούν οι άδειες της ψηφιακής τηλεόρασης και σε λίγο τα ιδιωτικά κανάλια και οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν εκτός από το περιεχόμενο και την εκπομπή του σήματος.
Ο πρόεδρος του τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός τόνισε πως η ΕΡΤ δεν έκλεισε γιατί έχει οικονομικά προβλήματα αλλά γιατί η κυβέρνηση θέλει τον απόλυτο έλεγχο, καθώς δεν τον είχε.
Ο κ. Πλειός επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες η ΕΡΤ τα έχει καταφέρει στο εγχείρημα τηλεόρασης μέσω διαδικτύου, και μάλιστα, με εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα από ένα συνεργατικό (αντί ιεραρχικό) μοντέλο παραγωγής περιεχομένου. Οι δημοσιογράφοι διατυπώνουν τις απόψεις τους για τα πάντα και τα επίπεδα τηλεθέασης είναι υψηλά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

το πασοκ για πολλοστη φορα τα τελευταια χρονια ετοιμο για νεα εθνικη προδοσια στηριζοντας ακροδεξια

Το Προφίλ μας