Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ερώτηση βουλετών ΚΚΕ για τις ζημιές που προκλήθηκαν από έντονη χαλαζόπτωση στις Π.Ε. Γρεβενών και Κοζάνης



Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν, για ακόμη μια φορά, σε δέντρα, σιτηρά, καλαμπόκια, μπάμιες, ρεβίθια, φακές, κριθάρι, τριφύλλια, αμπέλια, κηπευτικά,  κ.α. από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε το βράδυ της 7ης Ιούνη περιοχές της Π.Ε. Γρεβενών.

Συγκεκριμένα, επλήγησαν καλλιέργειες σε περιοχές των Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης, δίνοντας ουσιαστικά τη «χαριστική βολή» σε πολλούς αγρότες. Ειδικότερα στο Καρπερό  και τη γύρω περιοχή (Τριφύλλι, Κατάκαλη, κ.ά.) η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών ήταν ολική καθώς η χαλαζόπτωση ήταν από τις σφοδρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Σοβαρές ζημιές επίσης έπαθαν και οι καλλιέργειες στα χωριά  Νησί, Κέντρο και Φελλί.
Επίσης η έντονη χαλαζόπτωση στις 10 Ιούνη κατέστρεψε καλλιέργειες με σιτάρια, καλαμπόκια και ηλιόσπορους, στην περιοχή της Άδρασσας στην Εορδαία της Π.Ε. Κοζάνης.
Η όποια προστασία των αγροτών από τη μεριά της πολιτείας με το πολυδιαφημισμένο από τις Κυβερνήσεις Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), παραμένει ανεπαρκής και δεν καλύπτει τις παραπάνω περιοχές, παρόλο που ο ΕΛΓΑ έχει δημιουργήσει αποθεματικό με το «χαράτσωμα» και των αγροτών των παραπάνω περιοχών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
·         Να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές που έγιναν στις αγροτικές καλλιέργειες στις Π.Ε.Γρεβενών και Κοζάνης και να εξασφαλιστεί από τον ΕΛΓΑ, άμεσα, η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, χωρίς την αρνητική εμπειρία προηγούμενων χρόνων με καθυστερήσεις και αδικίες αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ & ΠΣΕΑ.
·         Να ενισχυθεί γι’ αυτό το λόγο άμεσα με γεωτεχνικό προσωπικό ο ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες.
·         Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.
·         Να δοθεί, προκαταβολικά, το ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα επανασποράς σε όσους αγρότες θελήσουν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους και να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χάσουν σε σχέση με εκείνο που θα εισέπρατταν αν δεν είχε πληγεί από τη θεομηνία η παραγωγή τους.
·         Να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές - κι όλη η Δυτικής Μακεδονία - στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας